Η ονομασία «Μακεδονία» έχει εθνολογική βάση

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2018 21:52

Πολλές Ελληνικές ονομασίες Ηρώων ή Θεοτήτων εκ της Ελληνικής Μυθολογίας (για μένα ο προσφορότερος όρος είναι Μυθιστορία) αποδόθηκαν σε γεωγραφικές περιοχές, χωρίς απαραιτήτως να προσδιορίζουν εθνολογικά τους κατοίκους των (π.χ. Ευρώπη, Ισπανία, κ.ά.).


Η ονομασία «Μακεδονία», όμως, έχει εθνολογική βάση. Προσδιορίζει την γεωγραφική περιοχή που κατοικήθηκε από το Ελληνικό φύλο των Μακεδνών ή Μακεδόνων. Δηλαδή, δεν είναι μία γεωγραφική περιοχή με πεπερασμένα όρια, που κατοικήθηκε από διάφορους εθνολογικά κατοίκους, αλλά στην πάροδο των αιώνων της αποδίδονταν (από ιστορικούς, γεωγράφους κ.ά.) ευρύτερα ή στενότερα γεωγραφικά όρια. Μακεδονία, επομένως, είναι η γεωγραφική περιοχή που κατοικείται (τώρα) και κατοικήθηκε (στο παρελθόν) από τους Έλληνες Μακεδόνες.
Με την έννοια αυτή, είναι απόλυτα απαράδεκτο σε Έλληνες, να χαρίζουν το όνομα της Μακεδονίας σε αλλοεθνείς (Σλάβους και Αλβανούς) που άρχισαν (αιώνες μετά) και εξακολουθούν να κατοικούν, μία περιοχή στην οποία κατοίκησαν αρχικά οι Μακεδόνες και εκ του λόγου αυτού η εν λόγω περιοχή χαρακτηρίσθηκε σε μία ιστορική περίοδο ως τμήμα της Μακεδονίας.  Ουδένα λαό γνωρίζω (εκτός των Σλάβων της πΓΔΜ) που να μην προβάλλει και να μην είναι περήφανος για την Εθνική του καταγωγή. Μόνον οι Σλάβοι της πΓΔΜ, όχι μόνον απαρνούνται την Εθνική τους ταυτότητα και καταγωγή, αλλά και επιζητούν να «κλέψουν» την εθνική ταυτότητα και Ιστορία των Ελλήνων Μακεδόνων, προβάλλοντάς την ως ιδική τους και όχι των Ελλήνων!!
Από την άλλη μεριά οι Κυβερνώντες την Ελλάδα αριστεροί του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά και πλείστοι όσοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης (πλην των συν-κυβερνώντων ΑΝ.ΕΛ., του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή και της Ενώσεως Κεντρώων, που ξεκάθαρα με εκφρασμένη «κομματική γραμμή» είναι αντίθετοι) συζητούν (αν δεν το έχουν ήδη αποφασίσει) την εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία», που αποτελεί «ψηφίδα» της Εθνικής μας ταυτότητας και Ιστορίας, στους αλλοεθνείς Σλάβους των Σκοπίων! Μοναδική περίπτωση παγκοσμίως! Εθνική παρακμή! Η υποβάθμιση της σημασίας απόδοσης του ονόματος «Μακεδονία» στην πΓΔΜ αρκεί να «απαλειφτούν αναφορές που υποδεικνύουν αλυτρωτισμό στο Σύνταγμα της πΓΔΜ» (θέση που εκφράζεται κυρίως από την Ν.Δ., αλλά και τα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα κόμματα, πλην των ανωτέρω αναφερομένων), αποτελούν φτηνά φληναφήματα, αφού και μόνον η ονομασία «Μακεδονία» προσδίδει εθνική υπόσταση στην πΓΔΜ και η ίδια η λέξη «Μακεδονία» αποτελεί εστία αλυτρωτισμού για τους κατοίκους του κρατιδίου αυτού.
Οι Μακεδόνες, ως συμπαγής πληθυσμός, εξακολουθούν να υπάρχουν και να κατοικούν εντός των ορίων του Ελλαδικού Κράτους στην μία και μοναδική περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία. Φυσικά, υπάρχουν Έλληνες Μακεδόνες της διασποράς, σε όλες τις Ηπείρους, οι οποίοι, κοιτίδα και Πατρίδα καταγωγής των θεωρούν την Ελληνική Μακεδονία.
Η λεγόμενη «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» αποτελεί όντως μία επιλογή για την ονομασία της πΓΔΜ, εφ’ όσον δεν περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία» ή μία άλλη ονομασία γεωγραφικής περιοχής που να παραπέμπει σε υπάρχον Έθνος. Για παράδειγμα, Βαρτνάσκα (όπως ονομάζονταν μέχρι τον Β’ Π.Π.), ή Παιονία (διότι δεν υπάρχει σήμερα έθνος Παιόνων, που υπήρξαν και έζησαν σ’ αυτή την περιοχή), κ.ά. Το εξωφρενικό είναι ότι η πΓΔΜ δεν δέχεται όνομα που να περιέχει το συνθετικό «–σλάβο», διότι δεν το δέχεται η αλβανική εθνική συνιστώσα του κρατιδίου. Είναι όμως σταθερά απαιτητικοί, στην σύνθετη ονομασία να περιέχεται η λέξη «Μακεδονία»! Και μάλιστα συμφωνούσης και της Ελλάδας!
Όποιοι από τους ηγέτες μας (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός και μέλη της Κυβέρνησης, Βουλευτές Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης) δεχθούν να αποδοθεί (και κατά μείζονα λόγο να προτείνουν οι ίδιοι) το όνομα «Μακδεονία» ως συνθετικό της «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό» για την πΓΔΜ, να είναι σίγουροι ότι θα τους βαρύνει για πάντα στο μέλλον, η συμμετοχή τους στην αποδόμηση του Ελληνικού Έθνους μας.

* Από τον Φώτιο Γραβάνη

* Ο Φώτιος Θ. Γραβάνης είναι ομότιμος καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass