Ενας ρατσιστής στην Καταλονία

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2018 21:44

Η εκλογή ενός ρατσιστή προέδρου τοποθετεί την Καταλονία στον αντίποδα των αξιών της ΕΕ, μιας οικογένειας που, όπως υπόσχονταν οι αυτονομιστές, θα υποδεχόταν με ανοιχτές αγκάλες τη χιμαιρική δημοκρατία. Η Καταλονία υπό τον ξενόφοβο Κιμ Τόρα δεν θα γίνει ποτέ

δεκτή στην Ευρώπη, η οποία απαιτεί τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της ισότητας, καθώς και την εξάλειψη των διακρίσεων. Όταν οι Βρυξέλλες εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν και στην Πολωνία του Αντρέι Ντούντα λόγω της εξτρεμιστικής και ξενόφοβης πολιτικής τους, τι θα πρέπει να κάνουν για έναν άνθρωπο που αποκαλεί όσους μιλούν καστιλιάνικα στην Καταλονία «κτήνη με ανθρώπινη μορφή που στάζουν μίσος» και «έχουν μια μικρή λακκούβα στην αλυσίδα του DNA τους;».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αποτροπιασμό σε ιστορικούς όπως ο Γάλλος Μπενουά Πελιστραντί, ο οποίος συνέκρινε, μιλώντας στη Φιγκαρό, τον εθνικισμό του Τόρα με τη Γιουγκοσλαβία του Μιλόσεβιτς και την Ιταλία του Μουσολίνι.
Τόσο απροκάλυπτοι ρατσιστές δεν γίνονται δεκτοί ούτε στην ομάδα της νεοφασίστριας Μαρίν Λεπέν, η οποία απέπεμψε το 2015 υποψήφιους για ξενόφοβα τουίτ. Στην Καταλονία, αντίθετα, οι εθνικιστές βουλευτές εξέλεξαν τον φανατικό Τόρα πρόεδρο της Ζενεραλιτάτ. Η Καταλονία του Τόρα δεν θα εκπλήρωνε ούτε την πρώτη προϋπόθεση της υποψηφιότητας για την ΕΕ, αφού το άρθρο 2 της Συνθήκης απαιτεί «σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας και κράτους δικαίου, σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από τον πλουραλισμό, την έλλειψη διακρίσεων, την ανεκτικότητα, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών». Ούτε ο Τόρα ούτε οι υποστηρικτές του φαίνεται να διάβασαν αυτό το άρθρο. Όπως δεν διάβασαν το άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, με ισότιμη νομική ισχύ, που αναφέρει: «Απαγορεύονται όλων των ειδών οι διακρίσεις, και ιδιαίτερα αυτές που βασίζονται στο φύλο, τη φυλή, το χρώμα, την εθνοτική ή κοινωνική καταγωγή, τα γενετικά χαρακτηριστικά, τη γλώσσα, τη θρησκεία ή τις πολιτικές απόψεις». Μπορεί πάλι να τα έχουν διαβάσει αυτά τα άρθρα και γι’αυτό να μην επιμένουν πλέον να ενταχθεί η δημοκρατία στην ΕΕ. Ορισμένοι από αυτούς τους εξτρεμιστές γνωρίζουν το άρθρο 7 της Συνθήκης, που προβλέπει επιβολή κυρώσεων σε κράτη όπου υπάρχει «σαφής κίνδυνος παραβίασης των αξιών που αναφέρονται στο άρθρο 2». Αν η δημοκρατία που φαντασιώνονται ο Τόρα και οι οπαδοί του ήταν μέλος της ΕΕ, οι Βρυξέλλες θα έσπευδαν να εφαρμόσουν αυτό το άρθρο. Οι Καταλανοί είναι τα πρώτα θύματα. Κοιτώντας τις Βρυξέλλες, πολλοί θα αποδώσουν στον Τόρα την περίφημη φράση του Γκράουτσο Μαρξ: «Ποτέ δεν θα ανήκα σε έναν οργανισμό που έχει δεχθεί ως μέλος κάποιον σαν κι εμένα».
* Του Carlos Yarnoz
(*) Ο Κάρλος Γιάρνοθ είναι αρθρογράφος της «El Pais»
(Πηγή: El Pais)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass