Μία ιστορική ημέρα για τους Κούρδους

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2017 15:50

Μαζικά προσήλθαν στις κάλπες την 25η Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους ημερομηνία δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τους, οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ, αγνοώντας πλήρως τις πιέσεις από τη Βαγδάτη, τις σφοδρές απειλές από την Τουρκία και το Ιράν και τις διεθνείς προειδοποιήσεις ότι, τούτο (δημοψήφισμα) μπορεί να αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία το 78% των 5,2 εκατομμυρίων Κούρδων ψηφοφόρων, προσήλθε κανονικά στις κάλπες και άσκησε ειρηνικά το εκλογικό τους δικαίωμα, παρά τους φόβους για ξένες επεμβάσεις για την ματαίωση τούτου.
Το ερώτημα στο ψηφοδέλτιο, γραμμένο στα Κουρδικά, τα Τουρκικά, τα Αραβικά και τα Ασσυριακά ήταν: «Θέλετε η περιοχή του Κουρδιστάν και οι Κουρδικές περιοχές γύρω απ’ αυτό να γίνουν ανεξάρτητη χώρα;» Το Δημοψήφισμα διοργάνωσαν οι Κουρδικές αρχές στις επαρχίες, Νταχούν - Ερμπίλ (Γαυγάμηλα - πρωτεύουσα) και Σουλεϊμάνιγια, καθώς και σε άλλες επαρχίες όπως το Κιρκούκ που, ελέγχονται από τις Κουρδικές δυνάμεις όπως είναι οι αντάρτες του Πεσμεργκά. Το δημοψήφισμα αυτό, συγκέντρωσε τελικά το υψηλό ποσοστό του 92,73% υπέρ του ΝΑΙ, δηλαδή υπέρ της ανεξαρτησίας, χωρίς όμως να είναι δεσμευτικό. Θα δώσει όμως στον Πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί την εντολή να διαπραγματευθεί ειρηνικά πλέον την απόσχιση αυτής της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου περιοχής, από το σημερινό Ιράκ.
Παράλληλα 2.000.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν ιδρύσει με σιωπηρή ανοχή τον Πρόεδρο της Ασαντ και την υποστήριξη των ΗΠΑ, τρεις αυτόνομες περιοχές στα νότια της Τουρκίας. Δύο Κομπάνι και Τάλ Αμάρντ έχουν ενωθεί εδαφικά μεταξύ τους, αλλά και με το αυτόνομα και μελλοντικά ανεξάρτητο Κουρδιστάν του Βορείου Ιράκ. Γίνεται προσπάθεια να ενωθεί με αυτές και η τρίτη το Αφρίν. Προοπτική είναι τελικά να αποτελέσουν μαζί με τούτο (Β. Ιράκ) μια ενιαία Κρατική οντότητα με πληθυσμό πλέον 8.000.000 κατοίκων με ότι αυτό συνεπάγεται για την Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν, την Συρία και την ευρύτερη περιοχή συνεπεία της δημιουργίας ανεξαρτήτου Κουρδικού Κράτους.
Οι Κούρδοι όπως έχω ξαναγράψει πολλές φορές, είναι ένα έθνος νομάδων, έχουν παρουσία στις ορεινές περιοχές της Νοτιοδυτικής Ασίας εδώ και 4.400 περίπου χρόνια. Έχουν χαρακτηρισθεί δικαίως ως Έθνος χωρίς Κράτος, καθώς αριθμούν 32.000.000 κατοίκους, ενώ το νοητό Κράτος του Κουρδιστάν, μοιράζεται σκόπιμα μεταξύ Τουρκίας - Ιράκ- Συρία και Ιράν. Το Κουρδιστάν ως χώρα των Κούρδων, έχει μια ενιαία συμπαγή περιοχή 475.000 τετρ. χλμ. και είναι περίπου ίση με την έκταση της Γαλλίας.
Το τμήμα της Τουρκίας καταλαμβάνει 225.000 τετρ. χλμ. έναντι συνολικής έκτασης 881.000 τετρ. χλμ (Τουρκίας) και αναλογεί στο 30% του εδάφους της. Κατοικούν 18.000.000 Κούρδοι το 23% του συνολικού πληθυσμού της (80.000.000). Στο Ιράν καταλαμβάνει έκταση 160.000 τετρ χλμ. το 10% του εδάφους του. Κατοικούν δε 6.000.000 Κούρδοι το 8% του συνολικού πληθυσμού του (75.000.000). Στο Ιράκ καταλαμβάνει έκταση 75.000 τετρ. χλμ. το 16% του εδάφους του και κατοικούν 6.000.000 Κούρδοι το 24% του συνολικού πληθυσμού του (25.000.000). Στη Συρία καταλαμβάνουν έκταση 15.000 τετρ. χλμ 10% του εδάφους της και κατοικούν 2.000.000 Κούρδοι το 10% του συνολικού πληθυσμού της (20.000.000). Συνολικά 32.000.000 Κούρδοι σε μια ενιαία συμπαγή επαναλαμβάνω περιοχή ίση με της Γαλλίας.
Τούτων δοθέντων και εφόσον το σημερινό αυτόνομο Κράτος των Κούρδων του Β. Ιράκ, αποκτήσει εν ευθέτω χρόνο την ανεξαρτησία του και αναγνωρισθεί στη συνέχεια ως ανεξάρτητη Κρατική ενότητα από τον ΟΗΕ και ενσωματωθεί, σε αυτή και η περιοχή του Κιρκούκ πλούσια σε πετρέλαια που, την κατέχουν σήμερα οι αντάρτες του Πεσμεργκά (Κούρδοι) βάζει για τα καλά φωτιά στην περιοχή και ιδιαίτερα στην Τουρκία, όπου, κατοικούν το 55% (18.000.000) του συνολικού πληθυσμού των 32.000.000 Κούρδων. Η Τουρκία απειλεί ήδη από κοινού με το Ιράκ με στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Β. Ιράκ (αυτόνομου Κουρδιστάν) καθώς θεωρεί πως η κίνηση αυτή (Δημοψηφίσματος) των Ιρακινών Κούρδων, μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των αποσχιστικών διαθέσεων των Κούρδων το ΡΚΚ που, μάχονται από το 1984 για την αυτονομία σε πρώτη φάση του Τουρκικού Κουρδιστάν (Ντιαρμπακίρ) και στη συνέχεια την πλήρη ανεξαρτησία των. Αυτός είναι ο στόχος τους.
Ο Κεμάλ Ατατούρκ δεν προχώρησε στην γενοκτονία των Κούρδων της Τουρκίας όπως έγινε, για τους Αρμενίους (1.500.000) Έλληνες Πόντιους (353.000) το 1915 και 1917 αντίστοιχα και σε άλλες Εθνότητες γιατί πίστευε ότι με την πάροδο του χρόνου ως μουσουλμάνοι και Σουνίτες που, είναι, όπως και το 80% των Τούρκων, θα τους ενσωμάτωνε στην Τουρκική κοινωνίας, και τους αποκαλούσε δε, σκόπιμα ορεσίβιους Τούρκους και όχι Κούρδους. Κύριο εμπόδιο στην προκειμένη περίπτωση ήταν και είναι η γλώσσα τους που, δεν έχει καμία σχέση και ομοιότητα με την Τουρκική. Δεν του βγήκε και σήμερα τους βρίσκει μπροστά του, ο νεοσουλτάνος Ερντογάν, με κίνδυνο μάλιστα λόγω της μεγάλης γεννητικότητας που, παρουσιάζουν αυτοί (Κούρδοι), σε βάθος χρόνου, να γίνουν πλειοψηφία και γι’ αυτό η Τουρκία προσπαθεί, με βίαιο ξεριζωμό, να τους διασπείρει σε όλη την επικράτειά της, μήπως και περιορίσει κάπως την ταχυτάτην πληθυσμιακή τους αύξησή, με τη μέθοδο της αφομοίωσή τους.
Το Κουρδικό πρόβλημα είναι θηλιά στο λαιμό της Τουρκίας που, συνεχώς την περισφίγγει και εάν δεν δώσει πολιτική λύση, με κάποιο είδος αυτονομίας, τότε το μόνο που, μπορεί να της προκύψει σε βάθος χρόνου και καθώς θα αυξάνονται πληθυσμιακά, κινδυνεύει έτσι, να διαμελισθεί. Η ανεξαρτησία των Κούρδων του Β. Ιράκ εφόσον αυτή επιτευχθεί βάζει για τα καλά μπουρλότο στα θεμέλια της σημερινής Τουρκίας. Δεν μπορεί σε τελευταία ανάλυση τα 32.000.000 Κούρδοι να σφαγιάζονται συνέχεια και στο διηνεκές από τα αφεντικά τους. Σίγουρα έχει αρχίσει να φέγγει γι’ αυτούς, η πολυπόθητη ανεξαρτησία τους είτε αρέσει αυτό ή όχι στην Τουρκία, στο Ιράν στο Ιράκ και στη Συρία.
Ένθερμος υποστηρικτής, για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους σήμερα παρουσιάζεται για τους δικούς του λόγους ασφαλείας, έναντι του Ιράν, το Ισραήλ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την σταθερότητα της περιοχής μας.
Τώρα σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο η δημιουργία ενός ανεξαρτήτου Κουρδικού Κράτους αποκόπτει την Τουρκία συνοριακά από το Ιράν - Ιράκ και μερικώς από την Συρία και έτσι απομονώνεται. Επιπλέον το Κράτος αυτό θα είναι εχθρικά διακείμενο προς την Τουρκία, η οποία τελικά βγαίνει πολύ αδυνατισμένη πράγμα που τούτο ωφελεί και την Κύπρο και την Ελλάδα.
Τέλος για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους οι Κούρδοι θέλει ακόμα δουλειά πολλή και πάνω απ’ όλα την έγκριση των μεγάλων δυνάμεων.

Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα σμήναρχο ε.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass