Θετικά αντίμετρα – ανάσα για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2017 16:14

Χρειάστηκαν πολύωρες και δύσκολες συζητήσεις, μέχρι την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, στις αρχές του μήνα, μιας συμφωνίας που άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης συμφωνίας έχει να κάνει με το οκ των εταίρων για τα «αντίμετρα» που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση. Μια σειρά μέτρων, δηλαδή, που μηδενίζουν το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που ζητούσαν οι δανειστές – το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ουσιαστικά – και τα οποία είναι κοινωνικά στοχευμένα στις οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, τους συνταξιούχους, τους νέους εργαζόμενους, τους αγρότες. Σημαντική, επίσης, θα είναι η ελάφρυνση από τη μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αναλυτικά, η λίστα των θετικών μέτρων - αντιμέτρων έχει ως εξής:

Α’: Τα οικονομικής φύσεως αφορούν κυρίως τις αλλαγές στη φορολογία και την ουσιαστική στήριξη στις επιχειρήσεις και είναι τα εξής:

-Ελάφρυνση από το 2020 και έπειτα του πρώτου συντελεστή φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.

-Ελάφρυνση από το 2020 του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

-Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης έως και μηδενισμός της για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ/έτος.

-Μείωση επίσης του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια ευρώ και σύνδεση του με τις εμπορικές αξίες των σπιτιών.

-Εξοικονόμηση χρημάτων για τους πολίτες από τη μείωση της φαρμακευτικής τους δαπάνης, καθώς από το 2019 θα μειωθεί η αντίστοιχη συμμετοχή για όλους τους ασφαλισμένους.

-Υποστήριξη της αγροτικής υποδομής . Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνεται για υποδομές αγροτικής παραγωγής (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, κ.ά.)

Β’ : Τα κοινωνικής φύσεως αντίμετρα-θετικά σημεία της διαπραγμάτευσης ενδεικτικά περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

-Επιδότηση ενοικίου κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ τον χρόνο σε 600.000 οικογένειες. Μέτρο που θα είναι στοχευμένο στα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς αφορά περίπου στο 50 % των οικογενειών που μένουν σε ενοίκιο.

-Επέκταση των σχολικών γευμάτων. Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε Δημοτικά και Γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, με στόχο να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

-Ενίσχυση του οικογενειακού επιδόματος για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, συνολικού κόστους 260 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Η κυβέρνηση θέτει στην "προμετωπίδα" των δράσεών της, την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας μέσω της ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων που δεν θα αφορούν μόνο τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

Αύξηση του αριθμού των παιδιών που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μέτρο "ανάσα" για τις οικογένειες που έχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν πάει ακόμη στο σχολείο. Σήμερα το μέτρο αφορά 90.000 παιδιά, αλλά το 2019, οι θέσεις θα αυξηθούν σε 120.000 και το 2020 σε 135.000. Για την κάλυψη των αιτήσεων δημιουργούνται 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα.

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με συνολικό κόστος 250 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον χρηματοδότηση με άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΔΕ.

Το σημαντικό λοιπόν είναι ότι τα θετικά αντίμετρα της συμφωνίας αυτής, θα φέρουν τεράστια ελάφρυνση των ασθενών κοινωνικών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σε άλλη περίπτωση δεν θα ερχόταν ποτέ.

Της Ελένης Σδράλ, μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass