Πολιτική

Χαρακτηριστικά Ρωσίας στο πολιτικό μας σύστημα

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2017 15:45

Η ανάπτυξη της διαπλοκής δεν είναι φαινόμενο που μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην κυβέρνηση Τσίπρα. Διαπλοκή είχαμε και επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εφόσον ισχυροί επιχειρηματίες, πολλοί από αυτούς με άμεση ή έμμεση παρουσία στα ΜΜΕ, αξιοποιούσαν τη μιντιακή και οικονομική τους επιρροή για να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση και να εξυπηρετούνται, με συγκεκριμένες αποφάσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Υπάρχουν όμως δύο βασικές διαφορές σε σχέση με το διαπλεκόμενο παρελθόν του πολιτικού μας συστήματος. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και οι βασικοί συνεργάτες του επιχειρηματολογούν, γεμάτοι υποκρισία, κατά της διαπλοκής και της πρακτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ διαπλέκονται με τον πιο προκλητικό τρόπο. Η προσπάθεια του Μαξίμου να δημιουργήσει έναν νέο ισχυρό παράγοντα της διαπλοκής με παρουσία στα ΜΜΕ και στα δημόσια έργα αλλά και η προσωπική συνεννόηση του κ. Τσίπρα με τον τραπεζικό όμιλο Ρότσιλντ, ύστερα από ταξίδι αστραπή με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο Παρίσι, λύνουν όλες τις απορίες.

Η δεύτερη βασική διαφορά είναι η πλήρης ένταξη των διαπλεκόμενων παραγόντων στον οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, σε βαθμό απόλυτης ταύτισης με τον πρωθυπουργό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, συμφερόντων Σαββίδη, διαγράφηκε ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των συνεννοήσεων για πρωταγωνιστικό ρόλο του επιχειρηματία στην επαναλειτουργία του τηλεοπτικού καναλιού Mega, με πολιτικό, παρεμβατικό ρόλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ δεν είχε σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Σαββίδη αλλά με τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης όταν ακόμη η ΣΕΚΑΠ ήταν συνεταιριστική και υπό κρατικό έλεγχο και δεν είχε περάσει στην ιδιοκτησία του ομίλου Σαββίδη. Το πρόστιμο επιβλήθηκε πολύ βολικά για την κυβέρνηση το 2015 για να ασκηθεί πολιτική πίεση σε έναν επιχειρηματία ο οποίος δεν ήταν ακόμη στα πολιτικά της μέτρα και διαγράφηκε, επίσης πολύ βολικά για την κυβέρνηση, με νόμο που εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής σαν ένα είδος επιβράβευσης προς τον κ. Σαββίδη ο οποίος φαίνεται να έχει μετατραπεί σε στενό συνεργάτη της κυβέρνησης.

Η ρωσική διάσταση

Η απόλυτη ταύτιση Σαββίδη-Τσίπρα μετέτρεψε το φαινόμενο της διαπλοκής σε ρωσικού τύπου κυριαρχία ενός ολιγάρχη.

Ο κ. Σαββίδης δεν περιορίστηκε στη συναλλαγή με την κυβέρνηση και στην προώθηση της επικοινωνιακής της στρατηγικής μέσω της επαναλειτουργίας του Mega σε νέα βάση αλλά προχώρησε σε άμεση πολιτική παρέμβαση. Δήλωσε τον θαυμασμό του προς τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα αναγνωρίζοντας ομοιότητες του Τσίπρα με τον Πούτιν και έβγαλε απαγορευτικό στον Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πρωθυπουργός.

Αυτό το αποφασίζω και διατάσσω του κ. Σαββίδη μετατρέπει, με πολιτική ευθύνη του κ. Τσίπρα, την ελληνική διαπλοκή σε παράρτημα του ρωσικού ολιγαρχικού συστήματος εξουσίας. Η κεντρική εξουσία δημιουργεί τους ολιγάρχες με χαριστικές πράξεις και αυτοί διατηρούν τα προνόμια υποστηρίζοντάς την πολιτικά σε κάθε ευκαιρία με άμεσες παρεμβάσεις.

Ο κ. Τσίπρας κέρδισε για λογαριασμό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έναν ρωσικής προέλευσης ολιγάρχη, κινδυνεύει όμως να πληρώσει έναν μεγάλο λογαριασμό σε πολιτικό επίπεδο. Πρώτον, οι κυβερνητικές αθλιότητες εξαγνίζουν τη ΝΔ για τα όποια διαπλεκόμενα ολισθήματα του παρελθόντος και δίνουν το ηθικό πλεονέκτημα στον πρόεδρό της κ. Μητσοτάκη ο οποίος είναι στο στόχαστρο και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο, του ρωσικής προέλευσης ολιγάρχη.

Δεύτερον, το ρωσικό κράτος και κυρίως το παρακράτος δεν αντιμετωπίζονται θετικά από τις Βρυξέλλες και τις κυβερνήσεις των ισχυρότερων χωρών της Ε.Ε. γιατί θεωρείται ότι οι εκπρόσωποί τους λειτουργούν υπονομευτικά στο εσωτερικό της Ε.Ε. με στόχο την αποδυνάμωση και τη διάλυσή της σε όφελος της Ρωσίας.

Το παράκανε και αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας με τις επιλογές και την συμπεριφορά του και μπορεί να το πληρώσει, σε πολιτικό επίπεδο, πολύ πιο ακριβά απ’ ότι νομίζει.

Από τον Γιώργο Κύρτσο

* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass