Στην Πολιτική Προστασία η δημόσια υγεία

*ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ *Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2024 13:11

Τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας διαχειρίστηκαν με επιτυχία την υγειονομική κρίση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ωστόσο οι προβλέψεις για αύξηση του αριθμού των κρίσεων με μαζικές απώλειες στο μέλλον εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής επιβάλλουν αυστηρό πλαίσιο με στρατηγικές, τακτικές και πρωτόκολλα, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη διαχείρισή τους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι εργασίες της πρωτότυπης ημερίδας για τη νοσοκομειακή διαχείριση συμβάντων μαζικών απωλειών, που οργάνωσε χθες στο αμφιθέατρο Ιπποκράτης του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής. Μια ημερίδα που κατόρθωσε να φέρει κοντά επαγγελματίες της υγείας, ειδικούς στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, θεσμικούς φορείς και τοπικές αρχές για να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες πάνω σε ένα από τα πιο απαιτητικά και σημαντικά θέματα της δημόσιας υγείας.
Η ημερίδα με το περιεχόμενό της κατόρθωσε να επιτύχει τους στόχους της πριν ξεκινήσει, καθώς ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κων. Γιαννακόπουλος σε σύντομο χαιρετισμό του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταφέρει τις επόμενες ημέρες στη σύνοδο των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων στην Καλαμάτα πρόταση για ένταξη ειδικής θεματικής ενότητας για τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων στο Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών ΠΙΣ.
Η πρόταση Κ. Γιαννακόπουλου έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τον Σύλλογο Μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα να αποκαλύπτει ότι ένα τμήμα της Πολιτικής Προστασίας, που αναπτύσσεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του προηγούμενου Σεπτέμβρη, αφορά τη δημόσια υγεία.
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του συλλόγου καθηγητής Ι. Τσούγκος παρουσίασε το πλαίσιο του θέματος που αναπτύσσεται με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών, επισημαίνοντας πως η εκδήλωση στοχεύει στην ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις τελευταίες εξελίξεις και πρακτικές στη διαχείριση συμβάντων μαζικών απωλειών, στην παρουσίαση και συζήτηση με πλούσια εμπειρία στον τομέα και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ νοσοκομείων, τοπικών αρχών και άλλων φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων.
Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας αναφέρθηκε αναλυτικά στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία και παρουσίασε τον σχεδιασμό του για την αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον, σημειώνοντας πως μέσω της Πολιτικής Προστασίας και με τη χρήση drones θα παρέχεται πληροφόρηση την ώρα των συμβάντων σε όλους τους εμπλεκόμενους -μεταξύ των οποίων και στους διοικητές των νοσοκομείων- προκειμένου να προετοιμάζονται έγκαιρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων.
Από την πλευρά τους οι διοικητές ΠΓΝΛ Δημ. Κατσικονούρης και ΓΝΛ Γ. Βλαχάκης αναφέρθηκαν στα πρωτόκολλα αντιμετώπισης συμβάντος μαζικών απωλειών με κατεύθυνση τον σχεδιασμό και την προετοιμασία νοσοκομείου. Ο πρώτος από τους δύο διοικητές αναφέρθηκε τόσο στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που ήδη λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όσο και στα σχέδια «Σώστρατος» και «Περσέας» που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις των υγειονομικών κρίσεων ώστε «να μην υπάρχουν πειραματισμοί και αυτοσχεδιασμοί...» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο κ. Κατσικονούρης αναφέρθηκε και στη διαχείριση των θανάτων και τάχθηκε υπέρ της συνεχούς επικαιροποίησης των σχεδίων σε μια προσπάθεια εξασφάλισης αποτελεσματικών παρεμβάσεων, παρότι ευχήθηκε να μην χρειαστεί ποτέ να (ξανα)εφαρμοστούν, ενώ από την πλευρά του ο διοικητής ΓΝΛ μετέφερε τη δική του εμπειρία από τη διαχείριση της κρίσης των Τεμπών, υποστηρίζοντας ότι στην περίπτωση των Τεμπών το σύστημα διαχείρισης των ασθενών δούλεψε και η διεκπεραίωση ήταν γρήγορη παρότι το νοσοκομείο κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που υπερβαίνει τις δυνατότητές του.
Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου χαρακτήρισε σημαντικές τις αποφάσεις για τη συγκρότηση των ομάδων υποδοχής ασθενών και συγγενών σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας αλλά και την Πανεπιστημιακή Κλινική Ψυχιατρικής, αλλά και για τη χρήση του αμφιθεάτρου ως χώρου συγκέντρωσης και ενημέρωσης των συγγενών προκειμένου να αποφευχθεί η επαφή τους με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ υπενθύμισε τα χρήσιμα συμπεράσματα που βγήκαν και από τη διαχείριση των νεκρών.
Σε άλλα σημεία της ημερίδας αναπτύχθηκαν ειδικότερα θέματα που αφορούν στην ανάλυση πρωτοκόλλων που πρέπει να εφαρμοστούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σε Τεχνικές για την αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων κατά τη διάρκεια συμβάντων μαζικών απωλειών, καθώς και σε μεθόδους για τη γρήγορη και αποτελεσματική παροχή ιατρικής φροντίδας σε μεγάλο αριθμό τραυματιών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Ηρ. Γερογιώκας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαρ. Μπιλλίνης, η πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας καθηγήτρια Ελένη Λαχανά, η εκπρόσωπος του Τμήματος Νοσηλευτικής καθηγήτρια Μαρία Μαλλιαρού, καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, αντιπροσωπεία του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας, επαγγελματίες υγείας και φοιτητές - φοιτήτριες της Σχολής Επιστημών Υγείας.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass