ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗΘΟΥΝ

Αυτόνομη θέρμανση… με επιβάρυνση

*Εν αναμονή της διευκρινιστικής εγκυκλίου χιλιάδες νοικοκυριά της Λάρισας – " "Έκρηξη" στις αιτήσεις σύνδεσης αερίου αναμένει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ – Πόσο κοστίζει η εγκατάσταση

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2017 15:38
Άμεσα αναμένεται η διευκρινιστική εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει την εφαρμογή της επίμαχης διάταξης και τις υποχρεώσεις όσων αυτονομηθούν… Άμεσα αναμένεται η διευκρινιστική εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει την εφαρμογή της επίμαχης διάταξης και τις υποχρεώσεις όσων αυτονομηθούν…

Εν αναμονή της εγκυκλίου που θα αποσαφηνίζει τη διαδικασία με την οποία θα εφαρμοστεί η τροπολογία για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες χωρίς τη συναίνεση της γενικής συνέλευσης, βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά της Λάρισας.

Τη διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπ. Περιβάλλοντος περιμένει με αγωνία και η Εταιρία Διανομής Φυσικού Αερίου στη Θεσσαλία προσδοκώντας "έκρηξη" στη ζήτηση νέων συνδέσεων, μιας και η τιμή του σήμερα είναι κατά 39% χαμηλότερη σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πάντως με την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Λάρισας και την Πανελλήνια Οργάνωσή τους (ΠΟΜΙΔΑ) να προειδοποιεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είναι ανεφάρμοστη πρακτικά και πως όσοι ιδιοκτήτες βιαστούν και αυτονομηθούν, θα εμπλακούν σε δικαστικές περιπέτειες, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τί ακριβώς θα ισχύσει, ειδικά με τη συμμετοχή τους στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης, που είναι και το κομβικό σημείο του όλου ζητήματος.

Κι αυτό γιατί η υφιστάμενη νομοθεσία υποχρεώνει τα νοικοκυριά που αποσυνδέονται από το δίκτυο της κεντρικής θέρμανσης να πληρώνουν ένα ποσοστό επί του παγίου της. Αν βεβαίως και μετά τις αποσαφηνίσεις που θα υπάρξουν, συνεχιστεί η υποχρέωση αυτή, η αυτονόμηση θα αποδυναμωθεί και δεν θα είναι και τόσο ελκυστική…

Υπό το πρίσμα αυτό, η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος θεωρείται επιβεβλημένη, γιατί μόνο με αυτή θα ξεκαθαριστεί το πώς θα εφαρμοστεί η ελεύθερη εγκατάσταση των αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης στις πολυκατοικίες. Θυμίζουμε πως η τροπολογία που ψηφίστηκε αναφέρει επακριβώς τα εξής:

«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

Πάντως, σύμφωνα με τις οργανώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανονισμούς πολυκατοικιών για την πληρωμή κοινοχρήστων δύσκολα θα απαλειφθούν. Ό,τι και αν γίνει, η συμμετοχή στη συντήρηση της κεντρικής θέρμανσης από όσους αυτονομηθούν, θα υπάρχει…

ΤΑ ΕΠΙΜΑΧΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πάντως η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία το 2014, συνέβαλε στην ανάκληση ανάλογης απόφασης του τότε υπουργού, Γιάννη Μανιάτη, ενίσταται επί της σχετικής διάταξης που ψηφίστηκε, στα εξής σημεία:

1. Η επίμαχη διάταξη δεν προσδιορίζει ποιες είναι οι «ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης» οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς άδειες και εγκρίσεις κλπ. στα διαμερίσματα πολυκατοικιών. Συνεπώς καθένας που έχει στο διαμέρισμά του τοποθετημένα 1-2 κλιματιστικά, ή ένα απλό τζάκι, ή μία ξυλόσομπα, μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί προσχηματικά ότι αυτό αποτελεί «ανεξάρτητη μονάδα θέρμανσης» και να διεκδικεί απαλλαγή από τη συμμετοχή του στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης.

2. Η διάταξη αυτή δεν ορίζει πουθενά ότι όποιος διαθέτει μία «ανεξάρτητη μονάδα θέρμανσης» απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του έναντι της συνιδιοκτησίας ως προς τις δαπάνες της κεντρικής θέρμανσης. Συνεπώς όταν η κεντρική θέρμανση λειτουργεί, υποχρεούται στην προβλεπόμενη συμμετοχή στις δαπάνες της.

3. Η διάταξη αυτή δεν προβλέπει καμιά διαδικασία απόφασης γενικής συνέλευσης ή έστω ενημέρωσης της διαχείρισης για την «ανεξαρτητοποίηση» κάποιας ιδιοκτησίας από την κεντρική θέρμανση. Συνεπώς καθίσταται απόλυτα προβληματική και αμφισβητήσιμη ανά πάσα στιγμή η κατανομή των κοινοχρήστων θέρμανσης όταν κάποιοι θα μπορούν να ισχυρίζονται και να διεκδικούν οποτεδήποτε ακόμη και «αναδρομική ανεξαρτητοποίηση» των ιδιοκτησιών τους.

5. Η διάταξη αυτή δεν καταργεί τους κανόνες και τους κανονισμούς των πολυκατοικιών, τους οποίους, όλοι όσοι ζούν σ΄αυτές, είναι τόσο νομικά, όσο και εκ των πραγμάτων, υποχρεωμένοι να σέβονται. Πολυκατοικία χωρίς κανόνες σημαίνει κυριολεκτικά «ζούγκλα».

4. Η ανεξάρτητη θέρμανση που επιχειρεί να κατοχυρώσει η διάταξη αυτή, δεν είναι ούτε οικονομικότερος, ούτε οικολογικότερος τρόπος θέρμανσης, ώστε να «πριμοδοτείται» από το κράτος εις βάρος της κοινωνικής συνοχής των πολυκατοικιών, και ειδικότερα εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων ενοίκων τους.

Σε κάθε περίπτωση, αν όλα τα εμπόδια αρθούν και η νέα απόπειρα της πολιτείας, ανοίξει τον δρόμο για την αυτονομία στη θέρμανση, αναμφίβολα τα οφέλη για τους Λαρισαίους θα είναι μεγάλα.

ΡΕΚΟΡ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ

Το γεγονός ότι η ΕΠΑ Θεσσαλίας κάθε χρόνο καταρρίπτει ρεκόρ συνδέσεων, με το επιδοτούμενο πρόγραμμα αλλαγής καυστήρων του 2014 να μην μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, η δυναμική της αυτονομίας και της ανάγκης των καταναλωτών να έχουν απόλυτη ανεξαρτησία στη θέρμανσή τους, είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Η ΕΠΑ σήμερα, έχει 75.401 ενεργούς πελάτες (εκ των οποίων οι 30.000 είναι στη Λάρισα) με πρόβλεψη να τους φτάσει στις 77.690 εντός του έτους. Και αυτό γιατί με το φυσικό αέριο η εξοικονόμηση στη θέρμανση ξεπερνάει σήμερα το 39% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ για το ζεστό νερό η εξοικονόμηση υπερβαίνει το 70% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Παρενθετικά να σημειώσουμε πως η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, όπως είναι το νέο όνομα της εταιρία διανομής αερίου, προσφέρει έκπτωση 100% στα τέλη για νέες συνδέσεις όλων των χρήσεων (οικιακή, εμπορική, βιοτεχνική-βιομηχανική) που θα συναφθούν έως τα τέλη του έτους. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πελάτες δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση πέραν του κόστους που σχετίζεται με τα έξοδα αλλαγής και εγκατάστασης καυστήρα.

* Σημειώνεται πως το συνολικό κόστος εγκατάστασης για αυτόνομη θέρμανση στα μεμονωμένα διαμερίσματα ανέρχεται από 1.500 -2.500 ευρώ περίπου και για κεντρική θέρμανση ανάλογα με την πολυκατοικία από 2.000 έως 5.000 ευρώ περίπου.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass