Επίτιμος Δημότης Λάρισας ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος

ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ, ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ *«ΚΑΘΙΣΤΑΜΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΦΑΝΩ ΑΝΤΑΞΙΟΣ» ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2023 13:00

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου σε επίτιμο δημότη Λάρισας, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.


«Αποτελεί ύψιστη τιμή για την πόλη μας…» δήλωσε ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, στο πλαίσιο της τελετής, τονίζοντας ότι: «Η Λάρισα υποδέχεται με σεβασμό μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, με διεθνή ακτινοβολία. Έναν Λαρισαίο του κόσμου… Έναν ιεράρχη με καθολική αποδοχή από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για τη συνεισφορά του στην οικουμενική γνώση».
Σεμνός και εμφανώς συγκινημένος ο κ.κ. Μακάριος, στη διάρκεια της ομιλίας του, την οποία διέκοπτε ανά διαστήματα από τη μεγάλη συναισθηματική του φόρτισή, δήλωσε ότι: «Αισθάνομαι βαθιά τιμή να αναγορεύομαι επίτιμος δημότης Λάρισας. Καθίσταμαι υπεύθυνος και υπόλογος για τα κοινά της Λάρισας, υποσχόμενος να φανώ αντάξιος της τιμής για την πρόοδο του τόπου και τη συνοχή των πολιτών. Αποδέχομαι το βάρος της τιμής, την οποία αφιερώνω σε όλους του Έλληνες της Αυστραλίας».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας αναφέρθηκε εκτενώς στους δεσμούς που τον συνδέουν με τη Λάρισα, ενώ πρόσθεσε ότι η Αυστραλία μοιράζεται ένα κοινό στοιχείο ταυτότητας με τη Λάρισα. «Έγιναν λιμάνια και καταφύγια για πρόσφυγες» και πρόσθεσε πως: «Η Αυστραλία είναι ένα σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών και ιδεών, τα οποία κάποτε αλληλεπιδρούν, κάποτε συγκρούονται, αλλά γονιμοποιούν το ένα το άλλο και μέσα από μακρόχρονες και περίπλοκες διαδικασίες και ζυμώσεις συνυφαίνουν τελικώς το σύγχρονο πρόσωπο της αυστραλιανής ιδιοπροσωπίας και της ανθρωπογεωγραφίας στους αντίποδες. Με έναν αντίστοιχο τρόπο, αλλά ασφαλώς σε μία άλλη κλίμακα των αναλογιών και των αποστάσεων τηρουμένων, η πόλη της Λάρισας και η ευρύτερη περιοχή στην ιστορική της περιπλάνηση, η οποία μετρά οκτώ χιλιετίες, γίνεται ένας κόμβος όπου οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους, η ευημερία και η οπισθοδρόμηση, τα πολιτισμικά ρεύματα και οι θρησκευτικές παραδόσεις, μέσα από την αέναη όσμωση διαμορφώνουν το υφάδι και το στημόνι, το οποίο κατόπιν ο αργαλειός της ιστορίας θα το υφάνει σε ένα πολύχρωμο και δαιδαλώδες τεχνούργημα».
Αντίστοιχα, στο πλαίσιο της τελετής, και ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης, αφού παρουσίασε ένα σύντομο βιογραφικό του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, καθώς και στοιχεία του πλούσιου έργου του, επισήμανε ότι η ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Λάρισας: «Δεν είναι μόνο η αναγνώριση του θεάρεστου έργου σας, δεν είναι απλώς η επιβράβευση μιας λαμπρής πορείας στους κόλπους της εκκλησίας, για την οποία είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα είναι περισσότερο λαμπρή στο μέλλον. Είναι κυρίως ένας ισχυρός πνευματικός δεσμός που συνδέει τη Λάρισα με την Αυστραλία, με την ομογένεια και την Αρχιεπισκοπή.
Ένας δεσμός ικανός να συγκινήσει και να εμπνεύσει και τις δύο πλευρές σε μια καινούργια πορεία κατανόησης, συνεργασίας και προσφοράς. Ένας δεσμός που μειώνει τις αποστάσεις, προτάσσει την παράδοση ως φάρο για τις μελλοντικές προκλήσεις και απελευθερώνει το πνεύμα της ανιδιοτελούς προσφοράς».
Η έναρξη της τελετής στο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Τάχο, ο οποίος ανάγνωσε τον ομόφωνη απόφαση του σώματος για την ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου σε επίτομο δημότη.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ
Με την παράδοση του σχετικού εγγράφου επίτιμου δημότη στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης προσέφερε, επίσης, στον Σεβασμιότατο μια συλλογή αντιγράφων αρχαίων νομισμάτων της Λάρισας, αναμνηστική πλακέτα και όλες τις εκδόσεις του Δήμου Λαρισαίων.
Ένα πολύτιμο και ιστορικής σημασίας δώρο προσέφερε με τη σειρά του στην πόλη της Λάρισας ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μακάριος και συγκεκριμένα το πρωτότυπο σχέδιο του 1635, του χάρτη της Ελλάδας, ενός Ολλανδού χαρτογράφου. Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, το έργο θα είναι από τα πρώτα εκθέματα που θα τοποθετηθεί στο Μουσείο Πόλης.
Ο Σεβασμιότατος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον Δήμαρχο να επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι με τη λήξη της τελετής ο κ.κ. Μακάριος προσέφερε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους αναμνηστικά δώρα και συγκεκριμένα ασημένια νομίσματα, από τα 1821 που έκοψε η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και γραμματόσημα που επίσης εκδόθηκαν από την Αρχιεπισκοπή, όπου απεικονίζουν τέσσερις ιεράρχες, πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης.
Στην τελετή παρευρέθηκε ο Μητροπολίτης Λάρισας κ.κ. Ιερώνυμος (στον οποίο έκανε ειδική αναφορά κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας), εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, φορέων της Λάρισας και υποψήφιοι βουλευτές.
ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου στο «Ιμπέριαλ», παρουσία στρατιωτικών και πολιτικών αρχών. Κατά την προσφώνησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πόλη είναι οι άνθρωποί της. Και θέτοντας τον άνθρωπο ως απόλυτη προτεραιότητα, στεκόμαστε με δέος και θαυμασμό μπροστά στο έργο ζωής σας.
Με την κοινωνική και ανθρωπιστική σας προσφορά, μεταμορφώνετε τις κοινότητες στις οποίες συμμετέχετε. Είτε ως επιστήμονας είτε ως κληρικός, αναδεικνύετε τις πανανθρώπινες αξίες της αγάπης, της ταπεινότητας, της ενότητας και της ανεκτικότητας. Διδάσκετε με το παράδειγμά σας τον σεβασμό στην πίστη, όποια κι αν είναι αυτή. Αναζητάτε πάντα τα στοιχεία που ενώνουν τα μέλη των κοινοτήτων σας, σ’ αυτά εστιάζετε και αυτά αναδεικνύετε.
Με το έργο σας διδάσκετε στην πράξη τη σημαντικότητα της αρμονικής συνύπαρξης, της αλληλοκατανόησης, του αμοιβαίου σεβασμού και της αποδοχής. Σε καιρούς δύσκολους, με διχασμούς χρώματος, θρησκείας, συνόρων και οικονομικών συνθηκών, η στάση ζωής σας είναι φάρος αγάπης, προσφοράς και αλήθειας, ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς που προσπαθούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass