«Πάρτε πίσω τα κλεμμένα της αισχροκέρδειας»

Η Αννα Βαγενά για την ηλεκτρική ενέργεια

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2022 15:30

«Στη συζήτηση στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν καταπέλτης απέναντι στην πολιτική της Κυβέρνησης για το ενεργειακό εκτιμά η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Λάρισας Άννας Βαγενά, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της:
«Με την ομιλία του απέδειξε ότι, η βασική σκέψη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μην τυχόν και παρέμβει στην εσωτερική αγορά, μην τυχόν και αγγίξει τα κέρδη, τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως λέει η Κομισιόν των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, που έσπευσε να ιδιωτικοποιήσει.


Η Κυβέρνηση έχει μία παρωχημένη και αναποτελεσματική λογική, ιδιαίτερα επικίνδυνη για την περίοδο που έρχεται, που δεν θα είναι περίοδος οικονομικής κρίσης, αλλά πολεμικής οικονομίας.
Φαίνεται πως το μόνο πράγμα που την ενδιαφέρει είναι η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και μην τυχόν φορολογήσει τα υπερκέρδη των ολίγων ιδιωτών.
Τα υπερκέρδη φτάνουν στα 49 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μόλις πέρυσι ήταν 2 με 3 ευρώ στη μεγαβατώρα. Με 49 ευρώ το κέρδος, το συνολικό υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου στο οκτάμηνο, ξεπέρασε το 1,7 δισ. Αν αφαιρέσουμε τις εκπτώσεις, προκύπτει 1,4 δισ. Και εσείς δίνετε 600 εκατ. για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Και μιλάτε για λεφτόδενδρα.
Αυτά είναι τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη που λέει η Κομισιόν ότι πρέπει να φορολογηθούν, να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει.
Από αυτά τα 1,4 δισ. στη ΔΕΗ, των γαλάζιων golden boys, που θέλουν να φτιάξουν βιογραφικά στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή και να πλουτίσουν, αντιστοιχεί περίπου 1 δισ. ευρώ.
Τι περιμένετε για να βάλετε πλαφόν;
Θέλετε ευρωπαϊκή απόφαση για κάτι τέτοιο;
Μην τυχόν και χάσουν τα κέρδη ενδεχομένως από την πτώση της τιμής της ΔΕΗ οι μέτοχοι που μπήκαν τώρα στη ΔΕΗ με τις ευλογίες σας;
Ή για να μη χάσουν οι τρεις άλλοι ιδιώτες που είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη;
Συγκρίνετε συνεχώς τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με μνημόνια και Τρόικα, με το τι κάνετε εσείς τώρα χωρίς μνημόνια και με ρυθμισμένο χρέος.
Η Κυβέρνησή σας είναι επιταχυντής και πολλαπλασιαστής της κρίσης. Οι πολίτες δεν εκλεγούν Κυβέρνηση για να μετατρέπει τις πληγές των πολλών σε κέρδη των ολίγων.
Η διαφορά μας είναι και στο ότι εσείς δεν πιστεύετε στην παρέμβαση του κράτους σε περιόδους κρίσης. Αυτά που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα έχουν εφαρμόσει οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Κάντε κάτι πριν η κρίση στη χώρα μας εξελιχτεί και σε ανθρωπιστική».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass