Πρατήριο με ποιοτικά προϊόντα της Ι.Μ. Ανατολής στη Δήμητρα

Λειτουργεί ήδη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών *Η ηγουμένη Θεοδέκτη μιλά στην «ΕτΔ» για την πανδημία, τα σχέδια του πολυεθνικού μοναστηρίου και τα εύσημα του Πρωθυπουργού για το έργο και τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγει

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2022 21:00

Για δύο βασικά πράγματα είναι γνωστό στο πανελλήνιο το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς. Το πρώτο και βασικό είναι ότι πρόκειται για ένα πρότυπο πολυεθνικό μοναστήρι της Ορθοδοξίας, αφού διαβιούν σε αυτό 20 μοναχές, οι οποίες προέρχονται απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, υπό την καθοδήγηση της ηγουμένης Θεοδέκτης.


Το δεύτερο αφορά στα ποιοτικά μοναστηριακά προϊόντα που παράγονται και διατίθενται στους καταναλωτές από τις μοναχές, υπό την καθοδήγηση της γερόντισσας.
Οι μοναχές, εκτός από τα «θεία καθήκοντα» επιδίδονται με επιτυχία και στη βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, ενώ στο μοναστήρι πωλούνται σπάνια οικολογικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, κυρίως γαλακτοκομικά και παράγωγά τους και διανέμονται φυσικοί σπόροι σε ενδιαφερόμενους καλλιεργητές.  
Δυστυχώς η πανδημία του κορονοϊού έπληξε ποικιλοτρόπως τη Μονή, καθώς μόλις είχε αναστηλωθεί το παλιό Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, με έξοδα αποκλειστικά της Μονής και την ίδια στιγμή το μοναστήρι έκλεισε για τους πιστούς για λόγους ασφαλείας. Αυτό απείλησε τη βιωσιμότητα του μοναστηριού, καθώς υπήρξε αντικειμενική δυσκολία στην προώθηση και εμπορία των προϊόντων που παράγονται στον ορεινό Κίσσαβο.
Έτσι η γερόντισσα Θεοδέκτη αποφάσισε το μοναστήρι να προβεί σε μία ακόμα «επιχειρηματική» κίνηση.
Άνοιξε «ΠΡΑΤΗΡΙΟ» με παραδοσιακά μοναστηριακά προϊόντα, στο 21ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λάρισας -Αγιάς, στο ύψος της Δήμητρας και ακριβώς δίπλα απ’ το εκεί πρατήριο υγρών καυσίμων, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλοι όσοι συνήθιζαν να ψωνίζουν τα πεντανόστιμα προϊόντα του μοναστηριού.
«ΗΡΘΑΜΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
Σύμφωνα με τη γερόντισσα Θεοδέκτη, «η πανδημία μας βρήκε σε μία δύσκολη περίοδο, καθώς με δικά μας έξοδα είχαμε ολοκληρώσει την αναστήλωση του παλιού μοναστηριού, ενώ λόγω της πανδημίας σταμάτησαν οι επισκέψεις στη Μονή. Αξίζει να τονιστεί ότι το μοναστήρι, αν και καταβάλλει φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές στο κράτος, λόγω της εμπορικής δραστηριότητας που αναπτύσσει, εν τούτοις δεν κατέστη δυνατή κάποια επιδότηση, όπως έλαβαν άλλες επιχειρήσεις, καθόλη τη διάρκεια περιορισμών για την πανδημία. Προσπαθήσαμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο με κατ’ οίκον διανομή των προϊόντων μας σε όλη τη Θεσσαλία, αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα. Συνεχίζουμε και το κάνουμε, αλλά επιθυμούμε η αξία των προϊόντων να είναι αντίστοιχη των μεταφορικών εξόδων. Και αυτό γιατί η διαδικασία αυτή απαιτεί ανθρώπινο δυναμικό, καθώς η διανομή γίνεται αποκλειστικά από τις μοναχές, αλλά πλέον είναι και κοστοβόρα, μετά και τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Έτσι θεωρήσαμε σκόπιμο να ανοίξουμε αυτό το Πρατήριο για να έρθουμε πιο κοντά στον κόσμο. To πρατήριο είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, ενώ με τη θερινή ώρα θα παραμένει ανοιχτό έως τις 9 μ.μ. και θα διαθέτει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας όπως γαλακτοκομικά, κρεατικά, ζυμαρικά, τουρσιά, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Δύο σχεδόν χρόνια απομακρυνθήκαμε απ’ όλα και όλους, ωστόσο η προσευχή, η σκέψη και η αγάπη μας ήταν και είναι πάντα κοντά σας.
Πλέον τα εκλεκτά μας προϊόντα θα είναι επίσης κοντά σας, στο πρατήριο παραδοσιακών προϊόντων που στήσαμε σε κατάλληλα διαμορφωμένο οίκημα.
Περιμένουμε τον κόσμο με την ίδια πάντα χαρά της προσφοράς, της ποιότητας, της υπευθυνότητας και του σεβασμού» τονίζει η ηγουμένη και προσθέτει: «Οι τιμές των προϊόντων, το διάστημα της πανδημίας δεν έχουν αυξηθεί. Θέλουμε να στηρίξουμε το εισόδημα των νοικοκυριών. Όσον αφορά τα τυροκομικά μας προϊόντα, είμαστε περήφανες γι’ αυτά. Ιδιαίτερα η φέτα είναι ανάρπαστη στη διεθνή αγορά και έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς, π.χ. στο Παρίσι, ενώ στο Βερολίνο διακρίθηκε η γραβιέρα. Επίσης προ ημερών στείλαμε στην Αμερική 3 παρτίδες με τυρί.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΓΓΙΞΕ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΝΗ
Αναμφίβολα, η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία δεν άφησε ανεπηρέαστη και την ιστορική Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Μπορεί όλα τα παραδοσιακά προϊόντα να παράγονται στις υποδομές του μοναστηριού με το μεράκι των μοναχών, ωστόσο η δυσκολία προμήθειας ορισμένων ζωοτροφών για τα ζωντανά έχει προβληματίσει τη μοναστηριακή κοινότητα.
Επιπλέον και το ενεργειακό κόστος απασχολεί τις μοναχές, γι’ αυτό και στα σχέδιά τους είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου μέσω του προγράμματος «net metering», αφού πρωτίστως τακτοποιηθούν ορισμένες πολεοδομικές εκκρεμότητες. «Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις στον τομέα αυτόν» δηλώνει χαρακτηριστικά η ηγουμένη Θεοδέκτη.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ
Οι μοναχές της Ανατολής, εξοικειωμένες με την τεχνολογία, προτίθενται να στραφούν και στο ηλεκτρονικό εμπόριο (e-shop), έτσι ώστε να αναβαθμιστούν ακόμα περισσότερο οι διαδικτυακές παραγγελίες που γίνονται και σήμερα. «Το σχέδιό μας είναι να δεχόμαστε διαδικτυακές παραγγελίες, τις ημέρες Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα και από Τρίτη έως Πέμπτη να προχωρούμε στη διανομή των τροφίμων, π.χ. στη Λάρισα την Τρίτη, στον Βόλο την Τετάρτη, στη Βόρεια Ελλάδα την Πέμπτη. Ήδη διανέμουμε σε εβδομαδιαία βάση διάφορες παραγγελίες που δεχόμαστε, π.χ. για το γάλα της οικογένειας και τα τυροκομικά προϊόντα της εβδομάδας» δηλώνει στην «ΕτΔ» η γερόντισσα Θεοδέκτη.

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου έφτασε η χάρη του μοναστηριού και οι νοστιμιές που παράγονται σε αυτό, καθώς με πρωτοβουλία της «ΕτΔ» ένα καλάθι με μοναστηριακά ευλογημένα προϊόντα έφτασε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απάντησε με ευχαριστήρια επιστολή προς την ηγουμένη Θεοδέκτη, την οποία και συνεχάρη για την αξιόλογη δράση που έχει αναπτύξει η Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς.

Του Γ. Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass