«Στοπ» βάζει η πολιτεία σε αυτοκίνητα-αντίκες

ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1970, ΚΑΙΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ «ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΑ» ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2019 22:30

Αντιδράσεις από τους φίλους των παλιών, ιστορικού ενδιαφέροντος, αυτοκινήτων -αντίκες, έχει προκαλέσει η έκδοση της τροποποιημένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών, που αφορά στον επανακαθορισμό του χαρακτηρισμού των αυτοκινήτων «αντίκες» και τις προϋποθέσεις κυκλοφορίας τους.

Μεταξύ άλλων, ακυρώνει τη διεθνή ταυτότητα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστορικού Αυτοκινήτου (FIVA), για όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν από το 1970 και μετά, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες τους να μπουν στη διαδικασία, της επανεκτίμησής τους, από ειδική επιτροπή, που θα συσταθεί στην Ελλάδα, από το Υπουργείο Μεταφορών και άλλους φορείς.

Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει μόνο απαγόρευση της κυκλοφορίας τους, αλλά καθιστά και παράνομες τις πινακίδες που κατέχουν σήμερα, ως Ιστορικά Αυτοκίνητα (Ι.Ο.) και τις οποίες απέκτησαν από τη FIVA και την Ελληνική Λέσχη Παλιών Αυτοκινήτων, που ήταν αρμόδια να διαθέτει τέτοιου είδους πινακίδες στην Ελλάδα.

«Απαράδεκτη» θεωρεί τη νέα ΚΥΑ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κλασικών Αυτοκινήτων Λάρισας κ. Νικόλαος Γκανάκης, και υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας και των χρονολογιών που ορίζει η ΚΥΑ, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν ήδη διεθνή ταυτότητα ιστορικού αυτοκινήτου, αναγνωρισμένη σε όλο τον κόσμο.

Για την απόκτηση αυτής της ταυτότητας, όλα τα οχήματα έχουν περάσει από ειδικό τεχνικό έλεγχο και εξακρίβωση των ιδιαίτερων στοιχείων τους. Μάλιστα ανανεώνεται ανά δέκα χρόνια, που σημαίνει ότι ο έλεγχος του αυτοκινήτου είναι διαρκής…

Από τα 10.000 ιστορικά οχήματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας τα 7.000 έχουν τη διεθνή ταυτότητα και τις πινακίδες Ι.Ο.

Μάλιστα τα 500 τουλάχιστον από αυτά, έχουν πολύ μεγάλη ιστορική και οικονομική αξία στην κατηγορία τους. Μπορεί σήμερα να κοστίζουν ακόμη και 30 εκατομμύρια ευρώ!

Με τη νέα απόφαση, το κράτος, τα ακυρώνει όλα!».

Ο κ. Γκανάκης, εκφράζει επίσης την απορία του, για τη χρησιμότητα και τον λόγο αυτής της απόφασης τονίζοντας: «Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό που συμβαίνει. Είναι μνημονιακή υποχρέωση; Τι προσπαθούν να κάνουν; Να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν τα αυτοκίνητα-αντίκες στην Ελλάδα και να «φύγουν» όλα για τα εξωτερικό, όπου μπορούν να τα διατηρήσουν ως τέτοια; Διότι στις άλλες χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με τους κανόνες και τις νομοθεσίες τους, φαίνεται να σέβονται περισσότερο τα ιστορικά αυτοκίνητα και την προσπάθεια των ανθρώπων να τα διατηρήσουν για την αξία τους».

Ανάλογη θέση καταθέτουν και οι Ομοσπονδίες Φίλων Παλιών Αυτοκινήτων στην Ελλάδα, δηλώνοντας: «Το μέλλον του στόλου των ιστορικών οχημάτων στη χώρα μας, παραμένει -τουλάχιστον προς το παρόν- ανύπαρκτο, μετά την ΚΥΑ. Βάζουν τέλος στην ύπαρξη αυτού του τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, λειτουργώντας άκρως αντίθετα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ, «συστήνεται επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των Διεθνών Ομοσπονδιών (Δ.Ο.Α. Δ.Ο.Π.Α. και Δ.Ο.Μ.) στην Ελλάδα, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ενιαίας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων και Μοτοσικλετών (Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ.).

Η επιτροπή έχει ως έργο την επανεξέταση, μέσα σε 10 μήνες από τη συγκρότησή της, τον χαρακτηρισμό ως «ιστορικού ενδιαφέροντος» των οχημάτων με έτος πρώτης ταξινόμησης (κυκλοφορίας) από το 1970 και μετέπειτα και τη διατύπωση σχετικής εισήγησης.

Έως την επανεξέταση του χαρακτηρισμού τους ως ιστορικού ενδιαφέροντος από την επιτροπή, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τους. Στην περίπτωση θετικής εισήγησης ισχύει ο χαρακτηρισμός του οχήματος, ενώ σε περίπτωση αρνητικής εισήγησης ο χαρακτηρισμός «ακυρώνεται». Ο χαρακτηρισμός συνεχίζει να ισχύει για τα οχήματα πρώτης ταξινόμησης (κυκλοφορίας) έως και το 1969. Μετά το πέρας του έργου της επιτροπής θα καθοριστεί διαδικασία για τη χορήγηση και τη διάθεση κρατικών πινακίδων ιστορικού ενδιαφέροντος, που θα κατασκευάζονται με μέριμνα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass