Η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία την Αυτοδιοίκηση

* Δήλωσε ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Λ. Αυγενάκης και προέβλεψε εθνικές πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές * Πακέτο προτάσεων για το θεσμικό πλαίσιο δήμων - περιφερειών, κατέθεσε ο γραμματέας Τ.Α. Τ. Γαϊτάνης

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2018 23:00
Εμείς δεν θέλουμε την Αυτοδιοίκηση ως περιβάλλον παραπολιτικής και ανίερων συμμαχιών, τη θέλουμε ως μοχλό ανάπτυξης, και ως πυλώνα Δημοκρατίας τόνισαν στελέχη της ΝΔ στη χθεσινή συγκέντρωση στον «Διόνυσο» Εμείς δεν θέλουμε την Αυτοδιοίκηση ως περιβάλλον παραπολιτικής και ανίερων συμμαχιών, τη θέλουμε ως μοχλό ανάπτυξης, και ως πυλώνα Δημοκρατίας τόνισαν στελέχη της ΝΔ στη χθεσινή συγκέντρωση στον «Διόνυσο»

Την απόσυρση του νομοσχεδίου "Κλεισθένης" που προωθεί τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αιχμή την απλή αναλογική, ζήτησε από τη Λάρισα χθες ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης.

Χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «έκτρωμα που θα φέρει το απόλυτο χάος» ο κ. Αυγενάκης μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα την τοπική αυτοδιοίκηση τόνισε «Η κυβέρνηση δείχνει ανεπάρκεια διοικητική, πολιτικό κυνισμό και ανικανότητα με τον Κλεισθένη. Να το πάρει πίσω όπως είναι. Η ΝΔ βλέπει την αυτοδιοίκηση ως συνεργάτη και επιθυμεί τον διάλογο».

Όπως επισήμανε ο κ. Λ. Αυγενάκης: « Η Κυβέρνηση, εδώ και δύο χρόνια μιλούσε για ευρεία μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, τώρα όχι μόνο δεν κάνει αυτό αλλά φέρνει μια «μεταρρύθμιση» σε τρία μέρη: Την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης και των εκλογών, με τον «Κλεισθένη», το χωροταξικό το φθινόπωρο και τις αρμοδιότητες σε ύστερη φάση, μετά την αλλαγή του Συντάγματος, όπως προαναγγέλλει. Σε καμία περίπτωση οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές, διότι αλλοιώνεται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας. Αυτό ισχύει σε υπερθετικό βαθμό για τις εθνικές εκλογές. Η Κυβέρνηση επιδιώκει το χάος και την αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος της το Υπουργείο Εσωτερικών να πάρει τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις. Είμαστε σίγουροι ότι οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν γιατί πολύ απλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σε αποδομή. Ο Τσίπρας είναι παρελθόν για τη χώρα. Θέλουν - δεν θέλουν οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν. Η χώρα δεν τους αντέχει άλλο».

Αναφερόμενος στο θέμα του εκλογικού νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση είπε: «Η θέση της ΝΔ γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου στην ΤΑ είναι ξεκάθαρη και απηχεί τη συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση. Η απλή αναλογική είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες και θα πλήξει την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης».

Για τις προτάσεις της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η ΝΔ θέλει μια αυτοδιοίκηση αυτόνομη και αποτελεσματική, που δίνει πραγματικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών». «Εμείς, πιστεύουμε στην αποκέντρωση και όχι στο δυσλειτουργικό Κράτος. Πιστεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση από την τοπική κοινωνία και όχι στην πατρωνία από κομματικούς κυβερνητικούς εγκάθετους. Εμείς δεν θέλουμε την Αυτοδιοίκηση ως περιβάλλον παραπολιτικής και ανίερων συμμαχιών, τη θέλουμε ως μοχλό ανάπτυξης, τη θέλουμε ως πυλώνα Δημοκρατίας. Οι βασικές παρεμβάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από πλευράς ΝΔ περιλαμβάνουν αποτελεσματικό αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων. Επιπλέον, ενίσχυση των δημοσιονομικών της Τ.Α. με τη σύσταση του Ταμείου της Τ.Α., με θεσμοθετημένους πόρους από το ΠΔΕ και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, αλλά και ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και στην κοινωνική πολιτική».

Επιπλέον, ο γραμματέας της ΝΔ υπογράμμισε πως: «Η άσκηση εποπτείας και ελέγχου των ΟΤΑ από το κεντρικό Κράτος, πρέπει να αφορά αποκλειστικά τη νομιμότητα των πράξεων, όπως το Σύνταγμα ορίζει, ενώ για την εσωτερική αναδιοργάνωση των Δήμων, υπογραμμίζει την ανάγκη τυποποίησης και διευκόλυνσης στην εκπόνηση νέων οργανογραμμάτων ανάλογα με το είδος του Δήμου».

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τις θέσεις-προτάσεις της ΝΔ για την τοπική αυτοδιοίκηση παρουσίασε ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Τάσος Γαΐτάνης, τονίζοντας ότι με τον νόμο της απλής αναλογικής η χώρα θα πάει δεκαετίες πίσω και θα επικρατήσει ακυβερνησία. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «η απλή αναλογική θα υπονομεύσει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερα τώρα σε μια κοινωνική συγκυρία που οι πολίτες τον έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Απλή αναλογική στους δήμους και τις περιφέρειες σημαίνει ακυβερνησία και άνθηση του λαϊκισμού και της πελατειακής λογικής -φαινόμενα που από πολλού τα είχε ξεπεράσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Ζητήματα που απασχολούν το θεσμό όπως η σύγχυση αρμοδιοτήτων, η έλλειψη πόρων, η γραφειοκρατία αλλά και το στρεβλό ελεγκτικό πλαίσιο δεν αντιμετωπίζονται από την επιχειρούμενη “μεταρρύθμιση”. Αντίθετα η ΝΔ έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γαϊτάνης ανέφερε τις προτάσεις της ΝΔ που εστιάζουν στην κατάργηση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης», στον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων (κράτος, αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού), επανεξέταση των αποκεντρωμένων διοικήσεων, σύσταση ταμείου τοπικής αυτοδιοίκησης, απλοποίηση διαδικασιών για έργα, νομοθετικό εργαλείο για αξιοποίηση της περιουσίας των ΟΤΑ, μελέτη πιλοτικής εφαρμογής μεταφοράς κέντρων υγείας στους ΟΤΑ, αξιολόγηση προσωπικού και εργασιών, σύστημα κινητικότητας για αξιοποίηση του προσωπικού. «Καθιστούμε σαφές προς όλους ότι η ΝΔ θα δώσει τη μάχη για την υπεράσπιση του θεσμού. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές και η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έχει δεσμευτεί ο πρόεδρός της κ. Κ. Μητσοτάκης θα καταργήσει άμεσα τον νόμο» είπε καταλήγοντας. Η χθεσινή εκδήλωση της ΝΔ στη Θεσσαλία αποτελεί την αρχή μιας σειράς εκδηλώσεων στο πλαίσιο του διαλόγου με τα αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των βαθμίδων και με τις τοπικές κοινωνίες που ανοίγει η ΝΔ ενόψει της κυβερνητικής πρότασης που περιλαμβάνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Αν. Μακεδονία -Θράκη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

-Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνος στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης», τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα νόμο που βάζει ταφόπλακα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

-Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κ. Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε ότι η ΝΔ βρίσκεται απέναντι σε μια μεταρρύθμιση που επιδιώκει να διαλύσει ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει. «Οφείλουμε να αντισταθούμε στην αδιανόητη επιχείρηση της κυβέρνησης να αλλάξει τον χάρτη της αυτοδιοίκησης».

-Ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση με την απλή αναλογική υπονομεύει την αυτοδιοίκηση και επιχειρεί να την ελέγξει και παράλληλα πρόσθεσε «Για τη ΝΔ η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες είναι εξαιρετικά σημαντική. Καλώ την ΕΝΠΕ και τη ΚΕΔΕ να συμβάλουν δημιουργικά και ουσιαστικά με τις προτάσεις τους για τον χώρο της αυτοδιοίκησης».

-Για νομοσχέδιο τερατούργημα με προπέτασμα την απλή αναλογική έκανε λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, προσθέτοντας παράλληλα «Η κυβέρνηση ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει το μπαχαλοποιεί. Με το σύτημα αυτό θα υπάρξει αδυναμία διοίκησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι βασικός πυλώνας στήριξης της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε αλλαγές. Μόλις γίνουμε κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό θα αλλάξει».

-Ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, κατά το χαιρετισμό του τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην καταστροφή και την απονέκρωση του πρωτοκύτταρου της δημοκρατίας που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. «Κάθε νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης στοχεύει στις παραδοσιακές αξίες του ελληνισμού και της παράταξής μας. Αυτό το κατασκεύασμα θα αλλάξει σε μια μέρα. Το μείζον είναι να φύγουν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

-Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο το χειρότερο που έχει υπάρξει. Χαρακτηριστικά σημείωσε «Είναι ένα νομοσχέδιο άτολμο, φοβικό και οι μόνοι που ωφελούνται από αυτό είναι οι ολιγάρχες. Τον κόσμο δεν τον απασχολεί πώς θα ψηφίσει, αλλά αν θα έχει δουλειά, εισόδημα και υπηρεσίες. Η κοινωνία δεν νοιάζεται για κυνικά παιχνίδια εξουσίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υπερκομματικό πατριωτισμό και έχει απογαλακτιστεί από ιδεοληψίες και πολιτικά συμπλέγματα. Με το νομοσχέδιο αυτό θα επικρατήσει ακυβερνησία. Η περιφερειακή διακυβέρνηση είναι το αντίδοτο της κοινωνίας. Θέλουμε συλλογική ηγεσία. Να αποφασίζουν αυτοί που θα υλοποιήσουν. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η αρχή της αποτελεσματικότητας. Το νομοσχέδιο αυτό είναι διχαστικό και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις συνένωσης δυνάμεων. Δεν το φοβόμαστε, αλλά προειδοποιούμε».

Της Νατάσας Πολυγένη

Φωτ: Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass