ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ

Αθλητές με πτερύγια μιμούνται τα δελφίνια

* Νέοι στόχοι για την ομάδα του Λαρισαϊκού – Τιτάνες

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2017 15:31

Μπορεί να τη γνωρίζουν λίγοι, αλλά είναι ένα άθλημα με διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ο λόγος για την τεχνική κολύμβηση. Την ιδιαίτερη κατηγορία κολύμβησης, με τα πτερύγια στα πόδια των αθλητών και τις μεγάλες ταχύτητες τόσο στην πισίνα όσο και σε μεγάλες αποστάσεις ανοιχτής θαλάσσης.

Η Λάρισα διαθέτει τη δική της ομάδα τεχνικής κολύμβησης εδώ και 22 χρόνια. Το 1994 για πρώτη φορά δημιουργήθηκε η ομάδα στο σύλλογο Λαρισαϊκός «ΟΦΥΣ» και πλέον αριθμεί 25 αθλητές στον σύλλογο Λαρισαϊκός – Τιτάνες, οι οποίοι κατατάσσονται ανάλογα με την ηλικία και την εμπειρία τους στην αγωνιστική ομάδα, την προαγωνιστική ομάδα και την ακαδημία εκμάθησης του τμήματος. Μάλιστα η αγωνιστική ομάδα αυτή τη στιγμή έχει παιδιά τα οποία έχουν διακριθεί σε πανελλήνιο επίπεδο. Παλαιότερα, υπήρξαν αθλητές οι οποίοι είχαν διακριθεί σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τελευταίοι έχουν σταματήσει την ενασχόλησή τους με την τεχνική κολύμβηση ως αθλητές και έχουν περάσει πλέον στο επίπεδο της προπονητικής καριέρας.

Αξιοποιώντας ο σύλλογος Λαρισαϊκός – Τιτάνες το αθλητικό του δυναμικό επέλεξε ως νέο προπονητικό team, αθλητές της τεχνικής κολύμβησης. Αυτοί είναι ο Παναγιώτης Παπαδημητρούλας και η Κωνσταντίνα Ζαχείλα, όπως και ο συνεργάτης της ομάδας Δημήτρης Φιλίππου όλοι τους «παιδιά» του συλλόγου και της ομάδας με πολλές διακρίσεις. «Η ομάδα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα στάδιο αναδιοργάνωσης. Ως παλιοί αθλητές γνωρίζουμε καλύτερα εκ των έσω πως αισθάνεται ένας αθλητής, ποια σημεία πρέπει να τονίζουμε στον σωστό χρόνο και πώς οφείλουμε να επηρεάζουμε συναισθηματικά τους αθλητές τόσο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, όσο και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Στόχος μας λοιπόν είναι η καλλιέργεια της ομαδικότητας, της ισότητας όλων μέσα στην ομάδα χωρίς διακρίσεις και φυσικά η απόκτηση ενός τέτοιου αθλητικού επιπέδου, το οποίο θα οδηγήσει στην μέγιστη απόδοση των παιδιών στο άθλημα που αγαπούν».

Η ΔΙΑΦΟΡΑ

Η τεχνική κολύμβηση είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία κολύμβησης. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι κυρίως ο εξοπλισμός και η ταχύτητα. «Η τεχνική κολύμβηση είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία κολύμβησης, στην οποία οι αθλητές αφού προσαρμόσουν πτερύγια στα πόδια τους, έχουν τεντωμένα τα χέρια τους πάνω από το κεφάλι ώστε να πετύχουν υψηλές ταχύτητες κατά την κολύμβησή τους. Αυτό είναι ακριβώς που την κάνει και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αθλήματα του υγρού στίβου: η χρήση ειδικών εξαρτημάτων, όπως το μονοπέδιλο ή τα διπλά πέδιλα, οι ειδικοί αναπνευστήρες, οι σχεδόν ολοπρόσωπες μάσκες, καθώς και η χρήση ειδικών φιαλών συμπιεσμένου αέρα στα υποβρύχια αγωνίσματα. Επίσης, όπως και η κλασική κολύμβηση, διεξάγεται τόσο σε πισίνα, όσο και σε ανοιχτή θάλασσα», εξηγεί στην «Ε» ο Δημήτρης Φιλίππου.

Τα αγωνίσματα τα οποία περιλαμβάνει είναι με μονοπέδιλο αποστάσεις των 50 μ., 100 μ., 200 μ., 400 μ., 800 μ. και 1500 μ. Με διπλά πέδιλα ειδικού τύπου αποστάσεις των 50 μ., 100 μ., 200 μ., και 400 μ. Υποβρύχιο άπνοο με μονοπέδιλο σε απόσταση 50 μ. Υποβρύχιο με χρήση ειδικής φιάλης με μονοπέδιλο σε αποστάσεις: 100 μ., 400 μ.

Επίσης, περιλαμβάνει και σκυταλοδρομίες με 4x100 μ. διπλά πέδιλα (μικτή ομάδα), 4x200 μ. με μονοπέδιλο, 4x100 μ. με μονοπέδιλο και 4x50 μ. με μονοπέδιλο (μικτή ομάδα).

Η ταχύτητα μέσω του εξοπλισμού είναι ένας από τους λόγους που ένας αθλητής θα «εγκαταλείψει» την κλασική κολύμβηση. «Πιστεύω ότι η τεχνική κολύμβηση μπορεί να δώσει μεγαλύτερες συγκινήσεις, λόγω της ιδιαιτερότητας των αγωνισμάτων της και του εξοπλισμού των αθλητών. Με τον εξοπλισμό αυτό ένας αθλητής μπορεί να αναπτύξει απίστευτα μεγάλη ταχύτητα μέσα στο νερό. Αποκτά, λοιπόν, η όλη διαδικασία μεγαλύτερο ενδιαφέρον», δηλώνει ο συνεργάτης της ομάδας για να αναλύσει στη συνέχεια τους τρόπους κολύμβησης αλλά και τους τραυματισμούς που μπορεί να κρύβει η ενασχόληση σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

«Κάθε άθλημα θεωρώ πως είναι δύσκολο όταν γίνεται σε επίπεδο πρωταθλητισμού, αφού ο αθλητής πρέπει να προσεγγίσει συγκεκριμένους στόχους. Θα έλεγα πως είναι ιδιαίτερα απαιτητικό άθλημα, διότι βασίζεται επί το πλείστον στην τεχνική του δελφινισμού, δηλαδή ο αθλητής κατ’ ουσίαν πρέπει να μιμηθεί την τεχνική κολύμβησης των δελφινιών».

Η καλύτερη ηλικία για να ασχοληθεί ένα παιδί με την τεχνική κολύμβηση είναι αυτή των 9 ετών και άνω, ενώ σχετικά με τους τραυματισμούς που μπορεί να έχει ως άθλημα εξηγεί ότι «είναι ευρέως γνωστό ότι γενικότερα η κολύμβηση δεν έχει τους τραυματισμούς που έχουν τα περισσότερα αθλήματα, ειδικά τα ομαδικά, όπου υπάρχει και η επαφή με τον αντίπαλο. Επίσης, είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι οι ιδιότητες του νερού σε συνδυασμό με την ακολουθία ειδικών ασκήσεων βοηθά τους ανθρώπους με κινητικά, διανοητικά, ακόμη και με ψυχικά προβλήματα. Το μόνο θέμα το οποίο οι προπονητές μας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη είναι το θέμα της καταπόνησης της μέσης των αθλητών, όταν γίνεται χρήση μονοπέδιλου, λόγω του βάρους του. Αυτό σήμερα αντιμετωπίζεται με την παραγγελία ειδικά κατασκευασμένου μονοπέδιλου για το σώμα κάθε αθλητή, το οποίο βρίσκεται σε ανάλογη σχέση με το ύψος, το βάρος αλλά και τα αθλήματα στα οποία συμμετέχει». Τα περισσότερα μέρη του εξοπλισμού τους, όπως αγωνιστικά και εκπαιδευτικά μονοπέδιλα, μάσκες και αγωνιστικά μαγιό οι αθλητές τα προμηθεύονται από το εξωτερικό.

Καθημερινά και αμέσως μετά το σχολείο οι αθλητές βουτούν στην πισίνα του κλειστού κολυμβητηρίου Λάρισας, «το προπονητικό πρόγραμμα που ακολουθεί ο σύλλογός μας, περιλαμβάνει μιάμιση ώρα προπόνηση στην πισίνα και περίπου 45 λεπτά προπόνηση στο γυμναστήριο του συλλόγου, που βρίσκεται στον χώρο του κολυμβητηρίου. Οι ώρες πισίνας που έχουμε στη διάθεσή μας είναι Δευτέρα έως Παρασκευή, 3 μ.μ. – 4.30 μ.μ. και Σάββατο 12 μ. – 2 μ.μ. Δεν είναι και το ευκολότερο για τα παιδιά να έρχονται στην προπόνηση αμέσως μετά το σχολείο, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά, αφού δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες ώρες. Οπότε, απλά γίνεται μέρος της καθημερινότητάς τους», υπογραμμίζει.

Η τεχνική κολύμβηση δεν είναι ακόμα ολυμπιακό άθλημα «γίνονται συνεχείς προσπάθειες από την CMAS, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων, για την ένταξη της στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ευελπιστούμε κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον», καταλήγει ο Δημήτρης Φιλίππου.

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass