Διαταράσσεται η λειτουργία μη κερδοσκοπικών μονάδων ψυχικής υγείας

* ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ * ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2024 14:11

«Μεγάλη αναστάτωση προκαλεί το νέο νομοσχέδιο στις οικογένειες των ωφελούμενων, των εργαζόμενων και στα Διοικητικά Συμβούλια των μη κερδοσκοπικών φορέων, που λειτουργούν Μονάδες Ψυχικής Υγείας, διότι δεν αναφέρει τις συνθήκες ένταξης στο καθεστώς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο κοστολόγησης», υποστηρίζει ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό Νομού Λάρισας.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής: «Τέθηκε σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», το οποίο αναφέρεται στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων.
Σε ό,τι αφορά την Ψυχική Υγεία, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 21 προβλέπει ότι η δαπάνη των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας στους ωφελούμενους θα καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ενώ μέχρι σήμερα καλύπτεται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό), χωρίς καμία ενημέρωση για τον τρόπο κάλυψης των δαπανών, συμβάσεις εργαζομένων κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας ιδρύθηκαν από μη κερδοσκοπικούς φορείς (Σωματεία ή ΑΜΚΕ) μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψυχαργώς» για την αποασυλοποίηση ή πρόληψη της ασυλοποίησης, καθώς τα ΝΠΔΔ αδυνατούσαν να το υλοποιήσουν.
Το νέο νομοσχέδιο έχει επιφέρει τεράστια αγωνία και αναστάτωση στις οικογένειες των ωφελούμενων, των εργαζομένων και στα Διοικητικά Συμβούλια των μη κερδοσκοπικών φορέων που λειτουργούν Μονάδες Ψυχικής Υγείας, διότι δεν αναφέρει τις συνθήκες ένταξης στο καθεστώς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο κοστολόγησης.
Ζητάμε, λοιπόν, σε περίπτωση που οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας του μη κερδοσκοπικού ιδιωτικού τομέα αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, να διασφαλιστεί ότι δε θα διαταραχτεί η λειτουργία των δομών.
Μοναδικός τρόπος να διατηρηθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους είναι το ύψος της αποζημίωσης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας να μην ακολουθήσει τις διατάξεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που αφορούν το κόστος νοσηλίου για τα μη επιδοτούμενα από το κράτος ιδιωτικά ιδρύματα, που παρέχουν άλλου τύπου υπηρεσίες και με άλλο πλαίσιο. Να διατηρηθούν, δηλαδή, οι αποφάσεις κοστολόγησης, οι οποίες και θα επικαιροποιούνται, όπως ισχύουν σήμερα και δεσμευτικά προβλέπονται αυτήν τη στιγμή με βάση τις κανονιστικές διατάξεις. Η κοστολόγηση προκύπτει από το άθροισμα των δαπανών για τη λειτουργία των μονάδων και αφορά δαπάνες παγίων, μισθοδοσίας προσωπικού, δράσεις στην κοινότητα και αντίστοιχα λειτουργικά έξοδα, όπως δηλαδή είχε υπολογιστεί το κόστος ανά ωφελούμενο και τύπο μονάδας στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Η ανωτέρω δέσμευση, η οποία θα πρέπει ρητά να αναφέρεται στον νόμο, αποτελεί μείζον ζήτημα και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και βιωσιμότητας των Μ.Ψ.Υ., βάσει των πραγματικών αναγκών, ειδικά για Μονάδες για άτομα με Αυτισμό, όπου η σταθερότητα, η εξειδίκευση και τα εξατομικευμένα προγράμματα είναι βασικοί συντελεστές για επιτυχή αποτελέσματα, τις κινητές μονάδες, τις μονάδες για παιδιά και για εφήβους, τις νέου τύπου μονάδες που ιδρύθηκαν το 2022-2023.
Τέλος, θα πρέπει να προβλεφθεί ένα χρονικό διάστημα πιλοτικής εφαρμογής, με εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα των μονάδων, από τον τακτικό προϋπολογισμό, σε περίπτωση αστοχιών. Επίσης, πρέπει να οριστεί η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής της διάταξης σε μεταγενέστερο χρόνο, καθώς θα απαιτηθεί ικανό διάστημα για συστηματική μελέτη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass