«Μικρό θαύμα η ΜΕΘ Παίδων του Π.Γ.Ν. Λάρισας»

* ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ * «ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΔΩΡΗΤΗ, ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΚΑΝΤΩΝΙΑ * ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2024 13:09

«...Η οικογένεια Καντώνια συνεχίζει μια αρχαία και πολύ σημαντική παράδοση, αυτήν του χορηγού. Το κράτος λειτούργησε μαζί με τον δωρητή για να έχουμε εδώ αυτό το μικρό θαύμα. Σήμερα, κ. Καντώνια, η οικογένειά σας προσφέρει μια ανάσα ζωής σε πάρα πολλά παιδιά του παρόντος και του μέλλοντος που όταν χρειαστούν ένα κρεβάτι Μονάδος Εντατικής Θεραπείας στη Λάρισα, θα το βρουν και δε χρειάζεται να τρέχουν ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε στην Αθήνα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης χθες κατά τα εγκαίνια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων της Παιδιατρικής Κλινικής «Φανής Καντώνια» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο δωρητής κ. Ξενοφών Καντώνιας μαζί με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τον ΥΠΕάρχη, Φώτη Σερέτη, και τον διοικητή του Νοσοκομείου, Δημήτρη Κατσικονούρη, ενώ λόγω του ότι στη ΜΕΘ νοσηλεύονται ήδη παιδιά, δεν κατέστη εφικτό να μπουν εντός της Μονάδας.
Ο κ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του σημείωσε πως «η αποδοχή μιας τέτοιας σημαντικής δωρεάς δε μειώνει ούτε την αξιοπιστία ούτε την ισχύ του κράτους. Δε θα μπορούσε, άλλωστε, αυτή η δωρεά να φτάσει σήμερα εδώ και να λειτουργούν τα έξι κρεβάτια ΜΕΘ Παίδων για πρώτη φορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, εάν το Υπουργείο Υγείας δεν είχε κάνει τη δουλειά του, εάν η ΥΠΕ δεν είχε κάνει τη δουλειά της, εάν ο διοικητής του νοσοκομείου δεν είχε κάνει τη δουλειά του. Άρα, το κράτος λειτούργησε μαζί με τον δωρητή για να έχουμε εδώ αυτό το μικρό θαύμα. Σήμερα, κ. Καντώνια, η οικογένειά σας προσφέρει μια ανάσα ζωής σε πάρα πολλά παιδιά του παρόντος και του μέλλοντος, που όταν χρειαστούν ένα κρεβάτι Μονάδος Εντατικής Θεραπείας στη Λάρισα, θα το βρουν και δε χρειάζεται να τρέχουν ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε στην Αθήνα και αυτή είναι μια πολύ μεγάλη πρόοδος. Και κάτι ακόμα, όχι μόνο δε μειώνουμε τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, αλλά μεταξύ των ετών 2019-2024 ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά 61%. Το σύνολο του προσωπικού είναι αυξημένο σε σχέση με το 2019. Άρα, έχουμε ένα νοσοκομείο που έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό, περισσότερο προσωπικό και καινούρια προσφορά υπηρεσιών με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας των Παίδων».
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΡΙΣΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με τη σειρά της, η κ. Ιωάννα Γριβέα, διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΛ και ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλε τα μέγιστα στο να καταστεί το εγχείρημα αυτό επιτυχημένο, αρχικά ανέφερε ότι «σήμερα είναι μια μέρα χαράς», για να ευχαριστήσει εν συνεχεία θερμά την οικογένεια Καντώνια, αλλά και «πάρα πολύ κόσμο, που χωρίς αυτούς το έργο δε θα μπορούσε να γίνει, γιατί είναι αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας πολλών χρόνων άριστης συνεργασίας με το νοσοκομείο, διοικητικές υπηρεσίες, τεχνικές, τον διοικητή, τον κ. Σερέτη. Όλα έγιναν αρμονικά και αυτό είναι το πρότυπο αυτής της ΜΕΘ Παίδων, ότι όλα έγιναν γρήγορα, αρμονικά και όλοι δούλεψαν με χαρά. Όλες οι υπηρεσίες δούλεψαν άψογα».
«ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ Η ΦΑΝΗ»
Ευτυχής και συναισθηματικά φορτισμένος ο κ. Ξενοφών Καντώνιας αναφέρθηκε στο χρονικό του έργου, τονίζοντας πως: «Όλα ξεκίνησαν όταν ήρθε η κ. Γριβέα στο γραφείο μου και μου είπε αυτολεξεί «Θέλω πάση θυσία να γίνει μια ΜΕΘ Παίδων στην περιοχή μας, γιατί από Αθήνα μέχρι Κομοτηνή λειτουργούν μόνο 8 κλίνες και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί όλος αυτός ο πληθυσμός».
Εμείς ακούσαμε τα λόγια της κ. Γριβέα, καθίσαμε την ίδια μέρα σαν οικογένεια και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν τη ΜΕΘ. Μάλιστα, για να είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει και γρήγορα, βάλαμε την κόρη μου, την Έρη, να αναλάβει το πρότζεκτ. Τις ημέρες εκείνες ακόμα πήγαμε με τον πρώην περιφερειάρχη, τον κ. Αγοραστό, και τον κ. Σερέτη στην Αθήνα και πήραμε αμέσως την έγκριση, χέρι με χέρι. Όλα αυτά έγιναν γρήγορα και γρήγορα έγινε το έργο. Αποτέλεσμα αυτή η ΜΕΘ».
Ο κ. Καντώνιας εν συνεχεία και μην μπορώντας να κρύψει τα δάκρυά του αναφέρθηκε στο γιατί η ΜΕΘ Παίδων πήρε το όνομα «Φανή Καντώνια», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η σύζυγός μου, Φανή Καντώνια, σε όλη της τη ζωή έδωσε πάρα πολλά πράγματα στην τοπική κοινωνία. Μητέρα τεσσάρων παιδιών -εγώ σχεδόν έλειπα σε ταξίδια στο εξωτερικό κυρίως- τα μεγάλωσε και παράλληλα πρόσφερε πάρα πολλά στην κοινωνία. Είχε δημιουργήσει έναν φιλανθρωπικό οργανισμό στη Νίκαια, είχε φτιάξει μια πολύ ωραία ομάδα κυριών που βοηθούσαν πολύ, είχε φτιάξει ένα καταπληκτικό μουσείο στα Αμπελάκια, είχε φτιάξει μια πολύ ωραία εκκλησία στη Σαμαρίνα και έφερε εξαιρετικούς τεχνίτες από το Άγιο Όρος και αγιογράφους από την Αμερική για να τελειώσει γρήγορα. Είναι αλήθεια πως αν μας βλέπει σήμερα, που είμαι σίγουρος ότι θα μας βλέπει, θα είναι πολύ χαρούμενη».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο κόστος του έργου που, όπως είπε, «...ξέφυγε ιδιαίτερα. Από 800.000 που ξεκινήσαμε, φτάσαμε στο 1,25 εκατ. ευρώ, αλλά δε στερήσαμε τίποτα απ’ ό,τι χρειαζόταν. Η κ. Γριβέα λέει ότι έχουμε την καλύτερη ΜΕΘ στην Ελλάδα».
ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Ο πρώην πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής κ. Αθανάσιος Γιαννούκας ανέφερε πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτήν την εξέλιξη», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη του είπε πως: «Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να σκύψετε με την ίδια προσήλωση και ζέση για να υλοποιηθεί και η Παιδοχειρουργική Κλινική».
Ο Φώτης Σερέτης ακολούθως υποστήριξε ότι: «Είναι παράδειγμα προς μίμηση ο τρόπος συνεργασίας ανάμεσα σε δωρητές, στην Υγειονομική Περιφέρεια, στο υπουργείο και στην κ. Γριβέα και τους συνεργάτες της. Ήταν ένα από τα οράματα από την πρώτη στιγμή και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό κ. υπουργέ, επειδή δώσατε εντολή να το τρέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές δωρεές οι οποίες μένουν ανεκμετάλλευτες επειδή δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό για να τις στελεχώσουν. Άρα, μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι ότι λειτουργεί η ΜΕΘ», και κατέληξε ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία της ΜΕΘ.
Την εκδήλωση έκλεισε ο υπουργός Υγείας που σημείωσε ότι: «Το μεγάλο βήμα έγινε σήμερα. Θα γίνει και η Παιδοχειρουργική. Κάναμε το δύσκολο, δε θα κολλήσουμε στα εύκολα».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass