Επιχείρηση σκούπα για ορφανά Ι.Χ.

Ξεκινά ο Δήμος Λαρισαίων με τη συλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων *Απελευθερώνονται χώροι στάθμευσης, μειώνονται οι εστίες μόλυνσης *Συμφωνία με εταιρεία ανακύκλωσης *Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες τους

Δημοσίευση: 02 Νοε 2020 21:10
Στον εντοπισμό των εγκαταλελειμμένων οχημάτων προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων,  με απώτερο σκοπό τη συλλογή και την ανακύκλωσή τους… Στον εντοπισμό των εγκαταλελειμμένων οχημάτων προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων, με απώτερο σκοπό τη συλλογή και την ανακύκλωσή τους…

Από τους πρώτους δήμους της χώρας που θα εφαρμόσουν την ανακύκλωση οχημάτων και μεταλλικών τμημάτων τους, θα είναι ο Δήμος Λαρισαίων.


Ο σχεδιασμός αυτής της δράσης προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και όπως τονίζει στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιώργος Ζαούτσος «έχει οριστεί ο ανάδοχος του έργου και αναμένεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση». Σημειώνει πως «απώτερος στόχος είναι η προστασία του αστικού περιβάλλοντος και η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων...», ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι «θα ελευθερωθούν θέσεις στάθμευσης, που σήμερα καταλαμβάνονται από οχήματα τα οποία έχουν παρατήσει οι ιδιοκτήτες τους για διαφόρους λόγους».
Η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, ο οποίος σημειωτέον είναι μέλος του δικτύου της Ε.Δ.Ο.Ε, του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης, περιλαμβάνει την εκποίηση των χαρακτηρισμένων εγκαταλελειμμένων οχημάτων (Ο.Τ.Κ.Ζ.) που θα συγκεντρωθούν την τριετία 2020–2023, με ευθύνη της πλειοδότριας εταιρείας, από διάφορα σημεία εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λαρισαίων, με τελικό σκοπό την ανακύκλωσή τους καθώς και άχρηστων μεταλλικών υλικών (scrap).
Όπως ανάφερε ο κ. Ζαούτσος, η ανάδοχος εταιρεία σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία θα καταγράψει τα εγκαταλελειμμένα οχήματα. Ακολούθως θα ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες τους και θα επικολληθούν αυτοκόλλητα προειδοποίησης για την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων τους.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι πολίτες τους οποίους αφορά, καλούνται να μεριμνήσουν μόνοι τους ή να συνεργαστούν με τον Δήμο σχετικά με τα οχήματα, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί σε κοινόχρηστους χώρους και αποτελούν εστίες ρύπανσης, κυκλοφοριακών προβλημάτων κλπ, ώστε να μην απαιτηθεί η αναγκαστική επέμβαση του Δήμου.
Ο νόμος προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να απομακρύνουν τα οχήματά τους εντός διαστήματος 45 ημερών. Η λίστα με τα εγκαταλελειμμένα οχήματα αποστέλλεται, μάλιστα, και στην αστυνομία ώστε να εντοπιστούν πιθανώς οι κάτοχοί τους, αλλά και να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κάποιο κλεμμένο όχημα που στη συνέχεια το παράτησαν σε κάποιο σημείο του Δήμου.
Ο οχήματα που θα συλλέγει η εταιρεία, θα συγκεντρώνονται σε εγκαταστάσεις της όπου και θα ακολουθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης. Ο Δήμος θα λαμβάνει από την εταιρεία χρηματικό ποσό για κάθε όχημα που ανακυκλώνεται.
Να σημειωθεί ότι για να θεωρηθεί ένα όχημα εγκαταλειμμένο θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις (Π.Δ. 116/5-3-2004):
α) Να εγκαταλείπεται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τριάντα ημέρες.
β) Να εγκαταλείπεται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από ενενήντα ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας ή αρχής.
γ) Να εγκαταλείπεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωσή του.
δ) Να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία.
Εφόσον πρόκειται για όχημα με άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας, αυτές κατατίθενται από την εταιρεία στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα να προβεί στην παραπάνω διαδικασία μόνο μετά από υπόδειξη της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα. Επίσης, η εταιρεία έχει υποχρέωση να εκδίδει πιστοποιητικό παραλαβής για κάθε όχημα που παρέλαβε μετά τη μεταφορά του και πιστοποιητικό καταστροφής.

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass