Στέλνουν ιούς μέσω email!

Ο τεχνικός Δικτύων Γ. Νικολόπουλος εξηγεί στην «ΕτΔ» πώς μπορούν να τα αναγνωρίσουν και να προστατευτούν οι χρήστες *Παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Δημοσίευση: 02 Νοε 2020 21:05

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα των παραπλανητικών emails με κακόβουλο λογισμικό που φτάνουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με υπαρκτό όνομα αποστολέα και επισυναπτόμενο αρχείο word το οποίο όμως εμπεριέχει ιό της κατηγορίας Trojan horse (Δούρειος Ίππος).

Η «ΕτΔ», με αφορμή το γεγονός ότι έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων παρόμοιων emails, με τα ονόματα των αποστολέων να φαίνεται ότι είναι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και άλλοι φορείς που σχετίζονται με την Εκπαίδευση, ενώ στην πραγματικότητα η πραγματική διεύθυνση των αποστολέων είναι άγνωστη, επικοινώνησε με τον τεχνικό Δικτύων Γιάννη Νικολόπουλο. Όπως αναφέρει, πρόκειται για γνωστό πρόβλημα και οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όταν λαμβάνουν ένα τέτοιο μήνυμα να το διαγράφουν αμέσως, όχι μόνο από τα «Εισερχόμενα» αλλά και από τα «Διαγραμμένα» του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου. Ο μοναδικός τρόπος για να το εντοπίσουν είναι να ελέγχουν δίπλα από το όνομα του αποστολέα που φαινομενικά είναι έγκυρος, την ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται δίπλα σε παρένθεση και εκεί θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται για ιό. Όσον αφορά τα μέσα προστασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δέκτες τέτοιων μηνυμάτων, ο τεχνικός σημειώνει ότι πέρα από την προσεκτική παρατήρηση και διαγραφή αυτών των μηνυμάτων, οι χρήστες θα πρέπει να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (back-up) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης και να τα διατηρούν εκτός δικτύου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους, να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα, ενημερωμένα στην τελευταία τους έκδοση, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Το ζήτημα των παραπλανητικών emails έχει προκαλέσει πονοκέφαλο και στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) που αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για την προστασία των σχολείων τονίζοντας τα εξής: «Το ΠΣΔ συνιστά στους χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να εξετάζουν προσεκτικά την πραγματική e-mail διεύθυνση του αποστολέα και όχι μόνο το εμφανιζόμενο όνομά του. Θα πρέπει να ελέγχουν τι υπάρχει στο τελευταίο τμήμα που υπάρχει και οριοθετείται από τους χαρακτήρες <..........> στο e-mail του αποστολέα. Προσοχή: Τα μηνύματα αυτά δεν πρέπει να τα ανοίγετε αλλά να τα διαγράφετε αμέσως. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι τα μηνύματα αυτά έχουν στο σώμα τους παλιά γνωστά μηνύματα που έχουν διακινηθεί στην αλληλογραφία χρηστών, σχολείων ή άλλων μονάδων του ΠΣΔ. Δυστυχώς πρόκειται για επίθεση που το σύστημα προστασίας αλληλογραφίας του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου δεν ανιχνεύει. Αν έχετε ανοίξει κάποιο από αυτά τα συνημμένα παρακαλούμε για έλεγχο του υπολογιστή σας με ενημερωμένο antivirus. Ακόμη συνιστούμε τον έλεγχο και με κάποιο δεύτερο εξελιγμένο εργαλείο ανίχνευσης απειλών». Ανακοίνωση εξέδωσε και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες περιστατικών λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) που εμπεριέχουν αρχεία κακόβουλου λογισμικού (malware), όπου εφιστούν την προσοχή των πολιτών και τους καλούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
-Τηλεφωνικά: 11188
-Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
-Μέσω twitter: @CyberAlertGR
-Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας portal.astynomia.gr
-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass