Φαινόμενο του αιώνα ο «Ιανός»

«Ο,τι και να κάναμε δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί», υποστήριξαν περιφερειάρχης και τοπικοί φορείς στην Καρδίτσα

Δημοσίευση: 02 Νοε 2020 21:00

«Το νερό που έπεσε μέσα σε μερικές ώρες την 18η Σεπτεμβρίου, ήταν τόσο πολύ που ό,τι και να κάναμε δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση η οποία ήταν πρωτόγνωρη για τα μέχρι τώρα μετεωρολογικά δεδομένα»...Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, συνεπικουρούμενος από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κωστή Νούσιο, τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο και τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας κ. Δημήτρη Κουτρομάνο, στη διάρκεια απολογιστικής συνέντευξης Τύπου για τον «Ιανό», απάντησε τι έφταιξε και η πόλη της Καρδίτσας πλημμύρισε, για τις αιτίες της βιβλικής καταστροφής που υπέστη σχεδόν ολόκληρος ο Νομός μας.


Ο περιφερειάρχης αφού απαρίθμησε πολλά αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις καθαρισμού ποταμών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή, δήλωσε: «Η σφοδρότητα και έκταση του κυκλώνα ήταν πρωτόγνωρη και σε επίπεδα συμβάντων που σημειώνονται εξαιρετικά σπάνια όπως είπαν και ειδικοί επιστήμονες. Έπεσαν 70 εκατ. κ.μ νερού! Μέσα σε μια μέρα η στάθμη στη λίμνη Πλαστήρα ανέβηκε τρία μέτρα. Τι έφταιξε το ξέρουν οι ειδικοί που το 2018 επικαιροποίησαν τον χάρτη πλημμυρών στη Θεσσαλία και δεν έδειχναν ότι θα γίνει πλημμύρα στην Καρδίτσα, αλλά υποδείκνυαν ως επικίνδυνα σημεία τον Πηνειό που τον καθαρίσαμε και τον Μέγα που επίσης καθαρίσαμε. Στον Καράμπαλη και στον Γαβρά κάναμε καθαρισμούς, αλλά έπεσε πάρα πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν άντεξαν τα ποτάμια και υπερχείλισαν. Όλες οι φιλολογίες και παραφιλολογίες λέγονται για να εκμεταλλευτούν μια κατάσταση. Ό,τι και να γινόταν δεν μπορούσε να αποφευχθεί η πλημμύρα»!

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ Ο «ΙΑΝΟΣ»
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη συνέντευξη Τύπου οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν τον «Ιανό» «φαινόμενο του αιώνα» και επισήμαναν την απόλυτη ανάγκη ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Ν. Καρδίτσας, (για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη απάντηση από την κυβέρνηση), καθώς απαιτούνται πάρα πολλά και κοστοβόρα έργα, όπως και μελέτες για να εκτελεστούν.
Ο προϋπολογισμός των αναγκαίων παρεμβάσεων ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε από όλους στη μεγάλη γραφειοκρατία ως τροχοπέδη στις υποστηρικτικές κινήσεις που γίνονται!
Όπως τονίστηκε, «η καταστροφή στην Καρδίτσα αποτέλεσε την αφορμή να βελτιωθεί σημαντικά το καθεστώς σε ό,τι αφορά στον χρόνο, στο ύψος και στους τρόπους καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, γεγονός το οποίο πιστώνεται στην κυβέρνηση».
Όμως, επισημάνθηκε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού όπου θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές σε σχέση και με τις δασικές υπηρεσίες, τις αλληλεπικαλυπτόμενες υπηρεσιακές αρμοδιότητες και άλλες διαδικασίες.
... Αναφορικά με τους παραγωγούς που οι ζημιές τους είναι μικρότερες, ενημέρωσε ότι μέχρι 15 Νοεμβρίου θα δοθούν και σε αυτούς προκαταβολές και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021 θα έχουν εξοφληθεί.
Ενώ, για τους άστεγους πλημμυροπαθείς ασκήθηκαν πιέσεις και εκδόθηκε η Υ.Α. για την επιδότηση ενοικίου.
Ο κ. Αγοραστός δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα δοθούν χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα τακτική της κεντρικής διοίκησης που δεν τα χρηματοδοτούσε. Επιπλέον, η Περιφέρεια απέστειλε στα αρμόδια Υπουργεία τεχνικά δελτία και πίνακα με τα απαραίτητα έργα για να υπάρξει προγραμματισμός εκπόνησης των μελετών και της υλοποίησής τους.
Επίσης, είπε ότι έχει έρθει σε επαφή με τον συντοπίτη πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή φυσικών καταστροφών κ. Ε. Λέκκα για λειτουργία ενός μεταπτυχιακού στην Καρδίτσα και πώς σχεδιάζεται μια μεγάλη παρέμβαση αξιοποίησης - ανάπλασης του ποταμού Καράμπαλη στις παρυφές της πόλης.
* Από την πλευρά του ο κ. Νούσιος πρόσθεσε ότι εκείνη την ημέρα προσπαθούσε να σώσει ζωές εγκλωβισμένων στα ορεινά, στην Καρδίτσα (Μαύρικα ΡΟΜΑ) μαζί με τον δήμαρχο και σε χωριά του κάμπου, ενώ αντέκρουσε κάθε αιτίαση περί απουσίας παρεμβάσεων ενίσχυσης των αναχωμάτων γύρω από την πόλη. Όπως είπε έγιναν πολλές ενέργειες με ρίψη αδρανών υλικών και ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν μέσα στη δίνη του κυκλώνα».
* Στη συνέχεια ο κ. Τσιάκος τόνισε ότι στο εξής εστιάζουμε στην επόμενη μέρα προτάσσοντας την άμεση αναγκαιότητα εφαρμογής ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών και την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.
Όπως είπε ο δήμαρχος, οι ανάγκες σε έργα του Δήμου είναι περίπου στα 100 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσα από το ΒΑΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα προχωρήσουν προς υλοποίηση σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή μας που θα βελτιώσουν σημαντικά την μορφή και τις προοπτικές της.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΕΡΓΑ
Τέλος ο κ. Κουτρομάνος είπε ότι οι ζημιές στο οδικό και αποστραγγιστικό δίκτυο είναι πάρα πολλές και για να αποκατασταθούν χρειάζονται χρόνια διότι υπάρχει ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται όλες οι ενέργειες εκτέλεσης έργων υποδομής ή αποκατάστασης ζημιών.
Για τη θεομηνία κινητοποιήθηκε το σύνολο του εργολαβικού, τεχνικού και μηχανοκίνητου δυναμικού της Καρδίτσας, ενώ ο περιφερειάρχης έφερε αρκετούς ειδικούς επιστήμονες για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Έγιναν επεμβάσεις σε περισσότερα από 100 σημεία σε όλο τον Νομό.
Ο κ. Κουτρομάνος υπογράμμισε ότι οι μόνιμες παρεμβάσεις είναι αυτές που θα βγάλουν τον Ν. Καρδίτσας από την πολύ δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα λόγω «Ιανού» κα όπως δήλωσε η Υπηρεσία του χρειάζεται γύρω στα 160 εκατ. ευρώ πιστώσεις για να κάνει όλα τα έργα που χρειάζονται σε δρόμους, γέφυρες και ποτάμια.
Τονίζεται ότι ο κ. Κουτρομάνος δήλωσε πως η Υπηρεσία του δεν απέκτησε ποτέ από τους «μετά Χριστό σήμερα προφήτες που διετέλεσαν και ιθύνοντες» (εννοώντας προφανώς τους προκατόχους στη διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας, η παλαιότερα της Νομαρχίας Καρδίτσας), οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχέδιο που να υποδεικνύει συγκεκριμένα σημεία, ή ενέργειες, σε περίπτωση εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στην πόλη και στον Νομό παρά τη γνωστή σε όλους πλημμύρα του 1994.

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass