ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2024 16:35
* Ε ναι, έβρεξε τελικά στη Λάρισα. Και ο κρατικός μηχανισμός εξασφάλισε τη σιγουριά… * Ε ναι, έβρεξε τελικά στη Λάρισα. Και ο κρατικός μηχανισμός εξασφάλισε τη σιγουριά…

Στενοχωρημένος
* ΕΠΙΜΕΝΕΙ σε ύφος «σαν Μεγάλη Παρασκευή», από προχθές ο καιρός. Συννεφιά, μουντάδα κι έτοιμος να κλάψει βροχούλα.

Ίσως και να στενοχωρήθηκε με τις υπερβολές των αρμοδίων. Οι οποίοι για να προφυλαχθούν, καλού-κακού, είχαν προειδοποιήσει τον κόσμο για περίπου χαλασμό, ιδίως στη Θεσσαλία, οπότε γινόταν-δεν γινόταν, αυτοί θα είχαν το κεφάλι τους ήσυχο. Το πολύ-πολύ να κατηγορηθούν ως χιουμορίστες τσοπαναραίοι με το άσκοπο «λύκος στα πρόβατα». Μικρό το κακό. Εκτός κι αν τους μείνει το «τσοπαναραίοι» σκέτο.

Δυσαρέσκεια
* ΜΙΑ αναταραχή λέει στο προσωπικό της Καθαριότητας της Λάρισας. Καταρχάς διότι φαίνεται να έχει αθετηθεί η υπόσχεση ότι θα ήταν πρώτη προτεραιότητα της νέας Δημοτικής Αρχής η διανομή των λεγόμενων ΜΑΠ στο προσωπικό, των Μέτρων Ατομικής Προστασίας, ήτοι του εξοπλισμού προστασίας των εργαζομένων από κινδύνους την ώρα της δουλειάς. Πρώτη προτεραιότητα πριν, αλλά τώρα «θα δούμε». Το σπουδαιότερο, όμως, λένε, που προκάλεσε ανησυχία, είναι ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημ. Λεωνιδάκης, ούτε λίγο ούτε πολύ τους είπε πως «ή μαζεύετε τα σκουπίδια ή υπάρχει κι άλλος τρόπος…». (Ε; Πάντως, όποιος δήμαρχος βγήκε στην κόντρα με το προσωπικό Καθαριότητας, βγήκε επίσης χαμένος).

Όπως Αγκόλα…
* ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ πλάνο ύψους 500 εκατ. ευρώ, που μπορεί να διπλασιαστεί λένε, σχεδιάζει να υλοποιήσει στη Θεσσαλία, αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, η HVA. Το περιέγραψε στο Money Review Business ο ο Μίλτος Γκουζούρης, διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής εταιρείας. Πού αλλού, μάνεϊ και μπίζνες. Της εταιρείας HVA που κλήθηκε από την κυβέρνηση να μελετήσει το πρόβλημα αποκατάστασης της Θεσσαλίας από τη μεγάλη πλημμύρα.
Ο κ. Γκουζούρης σημειώνει ότι «η HVA αναλαμβάνει παραχωρήσεις γης σε διάφορες χώρες, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε για πολλά χρόνια (π.χ. 50 ή 100) και να αναπτύξουμε δραστηριότητες που αφορούν κυρίως σε παραγωγή φαγητού (ρύζι, πατάτα, κρέας, γάλα κ.ά.)». Προσθέτει ότι «φροντίζουμε αυτές οι περιοχές να είναι στεγνές, να έχουν αρδευτικά κανάλια, να δημιουργηθούν τα εργοστάσια που επεξεργάζονται τα προϊόντα, καθώς επίσης και οι υποδομές που απαιτούνται. Αναλαμβάνουμε, δηλαδή, από το Α μέχρι το Ω του project, συν τη διαχείριση της έκτασης και των εργοστασίων της». (Δεν άργησαν καθόλου να μιλήσουν για το σχέδιο πίσω από το σχέδιο. Άλλωστε, το έχουν πει κι άλλοι ήδη για τον ρόλο και το αντικείμενο της συγκεκριμένης εταιρείας).
***
* ΚΑΙ πρόσθεσε ότι «εμείς κάνουμε συμφωνίες με buyers. Π.χ. έρχεται μια αλυσίδα super market και ζητάει 30.000 τόνους ρυζιού τον χρόνο, σε big bags, για να το πουλήσει αυτή σε σακουλάκια. Υπογράφουμε μια σύμβαση π.χ. για 25 χρόνια ότι ο retailer θα αγοράζει ρύζι από εμάς, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, και εμείς αναλαμβάνουμε την επένδυση. Νοικιάζουμε τη γη, με συμφωνίες συνήθως με κράτη, αφού πρόκειται για τεράστιες εκτάσεις, π.χ. στην Αγκόλα δώσαμε 15 εκατ. ευρώ για 50 χρόνια, στήνουμε τα εργοστάσια, αγοράζουμε τα μηχανήματα, προσλαμβάνουμε και εκπαιδεύουμε το προσωπικό». (Με μπάιερς οι συμφωνίες και μπάι-μπάι η θεσσαλική γη. Ε ναι, κλασικά θα έχει και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς).
***
* ΤΟ επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Γκουζούρη, «είναι να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό ταμείο, το The Thessaly Growth Fund, στο οποίο μπορούμε και εμείς να συμμετέχουμε επενδυτικά, αν και κυρίως είναι καλό να συμμετέχουν ελληνικά κεφάλαια. Έχουμε κάνει συζητήσεις με διάφορους φορείς που μπορεί να συμμετάσχουν στο Ταμείο αυτό π.χ. τράπεζες, εφοπλιστές, διάφοροι επιχειρηματίες, είναι όλοι θετικοί να μπουν. Έχοντας αυτήν την τοπική συμμετοχή, εμείς μπορούμε να φέρουμε τα υπόλοιπα κονδύλια και να συγκεντρώσουμε ένα συνολικό ποσό της τάξης των 500 εκατομμυρίων». (Έχει προχωρήσει η υπόθεση, προφανώς με κυβερνητική ενορχήστρωση. Εκείνοι με Γκουζούρη κι οι Θεσσαλοί με Χουζούρη, τους δικούς τους επικεφαλής παράγοντες).

Εμ…
* ΕΠΑΙΖΑΝ με τη γλώσσα, στα προβλήματά τους, οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Μάλλον θα χρειαστεί πλακέτα το πλυντήριο.
- Τι πλακέτα;
- Τιμητική.
***
* - ΑΝ θέλαμε πάντως να τραβάμε ζόρια, θα γεννιόμασταν κοτσαδόροι.
***
* - ΚΑΡΥΔΙΑ τρως;
- Όχι.
- Τα σπας όμως.

Τρέμε Ρωσία
* Η χώρα μας φαίνεται να πηγαίνει κατά γκρεμών, εκτιμά ο Λαρισαίος Κ.Μ.: Χάνεται σταδιακά το εθνικό κράτος, καθώς η εθνική πολιτική υποκαθίσταται από την πολιτική των ΗΠΑ και Γερμανίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μειώνεται ο γηγενής πληθυσμός και αυξάνεται ο πληθυσμός των λαθρομεταναστών, περιορίζεται η οικονομική αυτοτέλεια στο πλαίσιο του ευρώ, το πολιτικό σύστημα παραπέμπει σε ανταγωνισμό συμμοριών - κομμάτων για τη νομή της πολιτικής εξουσίας, η παιδεία και η υγεία παραπαίουν, η δικαστική εξουσία έχει καταντήσει θεραπαινίδα της εκτελεστικής και έχει χάσει τον συνταγματικό ρόλο της, οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς και ευάλωτοι.
***
* ΤΟ μόνο που απομένει, συνεχίζει, είναι να διασκεδάζουμε με περιστατικά ενδεικτικά της ανοησίας και υποκρισίας που μας χαρακτηρίζουν ως λαό: Πρόσφατα δημοσιεύτηκε διακήρυξη του Δήμου Λαρισαίων για την ανάθεση των εργασιών συντήρησης του Πράσινου της πόλης. Μία ολόκληρη παράγραφός της αφιερώνεται στον αποκλεισμό από τις σχετικές διαδικασίες οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου έχει σχέση με τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία. Όχι ότι θα ενδιαφέρονταν κάποιοι Ρώσοι να αναλάβουν την περιποίηση των δέντρων της Λάρισας, έργο γύρω στα 2 εκατ. ευρώ, αλλά εμείς ως Έλληνες και Λαρισαίοι πρέπει να κάνουμε το ευρωπαϊκό καθήκον μας εναντίον των Ρώσων και να τους τρίψουμε στη μούρη την απαγόρευση της συμμετοχής τους για να αντιληφθούν την οικονομική ζημιά που θα (μπορούσαν να) πάθουν.
***
* ΔΙΟΤΙ: Εάν αποκλείσουμε τους Ρώσους από τη συμμετοχή τους και σε άλλους διαγωνισμούς, είναι βέβαιο ότι αυτοί θα αντιληφθούν την ενδεχόμενη οικονομική καταστροφή τους και θα αποχωρήσουν από τα εδάφη της Ουκρανίας. Εάν αδιαφορήσουν για τις συνέπειες, μαύρες οικονομικές μέρες τους περιμένουν. Τρέμε Ρωσία, η Ελλάδα και ο Δήμος Λαρισαίων θα σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. (Θεωρείται, βέβαια, φυσιολογικό να μην παίρνουμε αντίστοιχα μέτρα κατά της Τουρκίας, λόγω της εισβολής και κατοχής του 40% της Κύπρου).

Στο σούπερ μάρκετ
* ΣΤΟ μόνιμο μπλέξιμό τους οι αναφορές στην παρέα των Λαρισαίων.
- Φήμες λένε ότι υπάρχει άντρας που πήγε σούπερ μάρκετ και δεν πήρε ούτε μια φορά τη γυναίκα του τηλέφωνο για διευκρινίσεις.
***
* - ΒΡΕ συ γυναίκα, σηκώθηκα πιασμένος, σαν κάποιος να με χτύπαγε στον ύπνο μου.
- Ας μη ροχάλιζες…
***
* - ΜΩΡΟ μου, εγώ πότε θα φάω πρωινό στο κρεβάτι;
- Όταν μπεις το νοσοκομείο.

Τσίπρο με στραγάλι
* - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ με συνεργάτη εξ Ιταλίας για κάτι κρασιά, ενημερώνει ο Φαρσαλινός Σπ. Κ., ειδικός στα spirits, ως σπίρτο που είναι.
- Είμαι στο Λος Άντζελες στην εκθεση Welcome to Langhe, μου λέει, μετά θα πάμε στο τριάστερο  Alimento για φαγητό με Barolo από τη θρυλική χρονιά του 2016. Εσύ;
- Εγώ είμαι στο καφενείο του Χρυσοβαλάντη στην Πασχαλίτσα, παρέα με κάτι ιθαγενείς, του λέω, πίνουμε τσίπρο με στραγάλι και παστουρμά και βλέπουμε Νίκο Κοκλώνη στον Alpha.
- Και μετά;
- Mετά θα πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο βαμπάκι να δούμε αν φύτρωσε και ύστερα για πατσά στον Χλίτσο, γιατί μας θέρ’σαν την κλιά τα τσίπρα και τα ουίσκια. (Η ζωή είναι πολύ σκλερή για μας τους απλούς λαϊκούς σελέμπριτιζ του θεσσαλικού κάμπου αγαπητοί μου φόλοουερς. Και άδικη).

Τα εξαφάνισε
* ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ η νεαρή Λαρισαία, ενημέρωνε τη φιλενάδα της.
- Ξεκίνησα διατροφή και έπρεπε να εξαφανίσω από το σπίτι όλες τις σοκολάτες και τα πατατάκια.
- Τα πέταξες;
- Είσαι χαζή καλέ; Τα έφαγα.

Μακάριοι
* ΣΤΗΝ ευρύτερη γειτονιά μας ο κόσμος καίγεται. Ιρανοί και Ισραηλινοί έτοιμοι να αρπαχτούν, ο Ζελένσκι παίρνει κι άλλα φράγκα απ’ το Αμέρικα και ετοιμάζεται για συνέχιση του πολέμου, ο Πούτιν γρυλίζει κι απειλεί κι εμείς χαζολογάμε.
Κοίτα, όμως... Χώρες που έχουν την πολυτέλεια να συζητάνε για μέρες το μείζον θέμα του... Παπανώτα και τα... θαυματουργά παρελκόμενα της βάφτισης Κασσελάκη, μην τις φοβάσαι.
Βέβαια, είμαστε πτωχοί, αλλά... «μακάριοι οι πτωχοί» (τω πνεύματι) αδερφοί μου...

Φίρμες
* ΜΑΛΛΟΝ άδικα των αδίκων περιγελάμε... μόνο τους Αυτιάδες, τους Ζαγοράκηδες κι άλλες τηλε-σελέμπριτις των μεγάλων κομμάτων. Παντού τα ίδια. Ειδικά στο ΛΑΟΣ (ναι, υπάρχει ακόμη...) το τερμάτισαν. Σκέψου ότι στο ίδιο ψηφοδέλτιο χώρεσαν η τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη, η τηλε- μαγείρισσα Βέφα Αλεξιάδου και το μοντέλο Εύη Βατίδου (πρώην Κούγια, που προφανώς έχει μάθει ότι το «100» είναι το νούμερο της Αμέσου Δράσεως).
Α, κι ένας ακόμα. Ο Δημήτριος - Ριχάρδος Μυλωνάς. Ποιος είναι αυτός; Το... ενεχυροδανειστήριο Ριχάρδος σάς λέει τίποτε; Λοιπόν, περί αυτού ο λόγος. Μιλάμε για... χρυσή επιλογή!

Ενδυματολογικά
* ΜΕ στενό, κολλητό τζιν, λευκό σπορτέξ και μαύρο ξεφτισμένο αθλητικό μπλουζάκι εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης στην τελετή παρουσίασης των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Προσέξτε: Όχι σε μια ανεπίσημη βόλτα, αλλά στην πιο επίσημη τελετή του κόμματος.
Και μ’ αρέσει που θεωρούσες... «εξτρίμ» τις εμφανίσεις του Βαρουφάκη, που, αν μη τι άλλο, ένα πουκάμισο κι ένα παλιοσακάκι το φορούσε πάντοτε στις επίσημες εμφανίσεις του.
(Για τον Τσίπρα, δεν μιλάμε. Ευπρεπέστατος, κι ας μη φόραγε ποτέ γραβάτα...).

 

-----

GAIDAROS.jpg* ΠΕΤΑΕΙ ο γάιδαρος; Ο Ν. Χ. εντόπισε έναν έτοιμο να το τολμήσει.

 

YPSOS.jpg* ΕΤΣΙ για τη σύγκριση, Ianos, Daniel, Elias και η πρόσφατη βροχή…
Έτσι να μαθαίνει και το 112…

 

SKOYPIDIA.jpg* ΝΑ μπει μια τάξη με τη χωματερή που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες απόθεσης μπάζων μετά τις καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ζητά αναγνώστης, ο οποίος καταγγέλλει ότι τα φορτηγά εξακολουθούν αδιάκοπα να αδειάζουν κάθε είδους απορρίμματα. «Μέχρι πότε θα συνεχίζετε αυτή η κατάσταση δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και μάλιστα σε χώρο αναψυχής και άθλησης» αναρωτιέται ο συμπολίτης.
Γ.Ρ.

 

PRASINO.jpg* ΚΑΛΟ είναι η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων να μεριμνήσει άμεσα για το κλάδεμα των δέντρων στην οδό Μανουσάκη, συνοικία Ιπποκράτη, προκειμένου να υπάρχει και ο απαιτούμενος φωτισμός στον δρόμο. Η εικόνα εξηγεί το γιατί…
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass