ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2024 17:11
* Ο Δημ. Γωεργάκης, ως παλιός, δίνει οδηγίες στους νεότερους της Δημοτικής Αρχής κι ο άλλος απόστρατος, επίσης παλιοσειρά, ο Κ. Καλαμπαλίκης, ακούει τη φωνή του λαού.  Ζ. * Ο Δημ. Γωεργάκης, ως παλιός, δίνει οδηγίες στους νεότερους της Δημοτικής Αρχής κι ο άλλος απόστρατος, επίσης παλιοσειρά, ο Κ. Καλαμπαλίκης, ακούει τη φωνή του λαού. Ζ.

Λίγες οι εποχές
* Ο καιρός, οι αλλαγές του, οι παράξενες τροποποιήσεις του ακόμη και σε αστυνομικό μυθιστόρημα. Στον «Κρεμαστό Κήπο», ο Ίαν Ράνκιν μιλάει για την πατρίδα του τη Σκωτία, για το Εδιμβούργο εκεί βόρεια, με τον επιθεωρητή Τζον Ρέμπους να ρεμβάζει.

Ήταν 30 Οκτωβρίου. Στα μέσα του Νοέμβρη, αν η φύση είχε τις κακές της, θα είχε κιόλας χειμωνιάσει. Ο Ρέμπους είχε μάθει στο σχολείο ότι υπήρχαν τέσσερις ξεχωριστές εποχές, είχε κάνει τις ζωγραφιές τους με φωτεινά και σκούρα χρώματα, αλλά η πατρίδα του δεν έμοιαζε να τα ξέρει αυτά τα πράγματα. Οι χειμώνες ήταν μακρείς, κρατούσαν περισσότερο από το κανονικό. Ο ζεστός καιρός ερχόταν ξαφνικά, οι άνθρωποι γδύνονταν κι έμεναν με τα μπλουζάκια, μόλις εμφανίζονταν τα πρώτα μπουμπούκια, λες και η άνοιξη με το καλοκαίρι είχαν ενωθεί σε μια μόνο εποχή. Και πριν καλά-καλά κιτρινίσουν τα φύλλα, ερχόταν η πρώτη παγωνιά. (Και γραμμένα αυτά, μάλιστα, 30 χρόνια πριν, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει ακόμα περισσότερο).
Ζ.
Εξυπηρέτηση... γιοκ
* Η απρόσωπη κοινωνία μας αποδεικνύεται και από τον τρόπο εξυπηρέτησης του κοινού από ιδιωτικές εταιρείες και τράπεζες.
Πολλοί οργανισμοί έχουν κλειδώσει πλέον τις πόρτες τους για το κοινό, παραπέμποντάς το στην αυτοματοποιημένη μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου εξυπηρέτηση.
Οι περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν τη λεγόμενη μονόδρομη επικοινωνία. Δηλαδή εσύ δεν μπορείς να απαντήσεις ούτε καν σε μήνυμα που σου στέλνουν! Διαφωνείς; Κόψε τον λαιμό σου… Εμείς σε ενημερώσαμε. Όταν επιλέξεις να εξυπηρετηθείς τηλεφωνικά κι αφού ακούσεις διάφορα διαφημιστικά μηνύματα και τις πολυάριθμες επιλογές που υποτίθεται ότι έχεις, σου ζητάει διάφορα στοιχεία τα οποία ο αυτοματοποιημένος «υπάλληλος» δεν καταλαβαίνει, γιατί μπορεί να μην τα λες καθαρά. Τελειώνει ο χρόνος σου και φτου από την αρχή… Κάποια στιγμή με τα πολλά, συνδέεσαι με το αρμόδιο τμήμα. Εκεί περιμένεις 20 λεπτά, γιατί οι γραμμές είναι κατειλημμένες και αν είσαι τυχερός και ξανακλείσει η γραμμή και αναγκαστείς να επαναλάβεις τη διαδικασία, τότε επιτέλους μιλάς με άνθρωπο. Η εναλλακτική που έχεις, ακόμη και για να πάρεις μια απάντηση σε ερώτημά σου, είναι να κλείσεις ραντεβού σε ένα κατάστημα. Το πρώτο διαθέσιμο είναι μετά από βδομάδες.
Αφήστε για την τακτική των τραπεζών, οι οποίες έχουν ελαχιστοποιήσει το ταμείο σε έναν μόνο γκισέ και ο υπόλοιπος χώρος έχει μετατραπεί σε γραφεία, όπου οι υπάλληλοι προωθούν ασφαλιστικά επενδυτικά προγράμματα. Και δεν φτάνει που εξυπηρετείς την Τράπεζα πληρώνοντας τους λογαριασμούς σου μέσω εφαρμογής, γλιτώνοντάς την από προσωπικό, επιβαρύνεσαι και με προμήθεια. Καμία σωτηρία…
Γ.Ρ.
Ζήλειες
* ΣΚΕΨΕΙΣ Σαββατοκυριακάτικες νεαρών Λαρισαίων.
- Μέχρι να γυρίσεις την Παρασκευή από τη δουλειά και να κάνεις ένα μπάνιο έχει ξανάρθει Δευτέρα.
***
* - ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ πάντως έχουμε δράματα. Ο καναπές ζηλεύει το κρεβάτι μου, γιατί περνάω περισσότερη ώρα σε αυτό.
***
* - ΣΗΜΕΡΑ η μέρα σηκώνει βόλτα, απ’ τη δεξιά στην αριστερή πλευρά του καναπέ.
Ζ.
Σαράντα χρόνια
* - ΜΕ τα απογευματινά χειρουργεία καταργούν επισήμως τη δωρεάν Υγεία ακόμη και στα δημόσια νοσοκομεία…
Συνεχίζεται η συζήτηση στις παρέες των Λαρισαίων.
- Στα 1983-84, ο Γ. Γεννηματάς υπουργός Υγείας, να το ΕΣΥ. Τώρα, 2023-2024, με Α. Γεωργιάδη, ήρθε το ΕΓΩ. Σε σαράντα χρόνια τα κατάφεραν…
- Την ίδια στιγμή επιμένουν φορτικά στον όρο για τα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». Τα νοσοκομεία δεν ντρέπονται να τα πουν ιδιωτικά…
Ζ.
Να παραμείνουν
* ΣΤΟ προσχέδιο νόμου για τη σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, του ΟΔΥΘ Α.Ε., αναφέρεται ο εκ των «Υδρονομέων» Κ. Γκ., επισημαίνοντας ότι σχεδιάζεται η άμεση κατάργηση των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.
Παραδέχεται ότι η θεσμική, διοικητική και διαχειριστική λειτουργία των περισσότερων ΤΟΕΒ είναι ατελής, αναποτελεσματική και βασισμένη σε ένα πλαίσιο το οποίο εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ξεπερασμένο, ωστόσο σημειώνει πως η σημασία τους παραμένει μεγάλη, τόσο γιατί εξακολουθούν να αποτελούν το πρωτογενές «κύτταρο» στη διαχείριση του αρδευτικού νερού όσο και γιατί είναι η πιο κοντινή στους χρήστες νερού μονάδα αυτοδιοίκησης.
***
* ΚΑΙ αναδεικνύει την ακόλουθη αντίφαση: Έχει ανακοινωθεί η υλοποίηση νέων αρδευτικών δικτύων με προϋπολογισμό 88 εκατ. ευρώ στην περιοχή Φαρσάλων-Παλαμά, καθώς και άλλα παρόμοια έργα, όπως αυτό του εκσυγχρονισμού του δικτύου ΤΟΕΒ Ταυρωπού, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και τα διογκωμένα προβλήματα στην περιοχή λόγω «Daniel». Έτσι, οι ΤΟΕΒ καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο αμέσως προσεχές μέλλον και την ίδια στιγμή τους καταργούν.
***
* ΟΙ Θεσσαλοί, θυμίζει, διεκδικούν εδώ και πολλά χρόνια τη μεταρρύθμιση που επιχειρείται με τη σύσταση του ΟΔΥΘ. Η επιτυχής έκβαση της οποίας, όμως, θα επηρεαστεί αρνητικά από την κατάργηση των ΤΟΕΒ. Και εκτιμά πως μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να αλλάξει το σημερινό προβληματικό καθεστώς στη διαχείριση του νερού και να κάνει τα πρώτα του σταθερά βήματα ο ΟΔΥΘ, θα πρέπει να πειστεί ο Πρωθυπουργός και το Μαξίμου, ώστε να παραμείνουν οι ΤΟΕΒ ως θεσμός, με τις όποιες απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές, με συγχωνεύσεις ή κατάργηση όσων δεν είναι βιώσιμοι. (Θα το λάβουν υπόψη τους οι τοπικοί παράγοντες;).
Ζ.
«Ξαπλόπουλος Α.Ε.»
* ΣΕ φόρμα, απολύτως χαλαροί δηλαδή, οι νεαροί Λαρισαίοι, εργαζόμενοι στην «Ξαπλόπουλος Α. Ε.».
- Τυπικά ξύπνησα, αλλά κλινικά κοιμάμαι.
***
* - ΥΠΑΡΧΕΙ και η αμήχανη στιγμή που ξυπνάς ενώ δεν κοιμάσαι.
***
* - ΑΝΤΕ γερόντια, πλαγιάστε τώρα… Κι αύριο μέρα είναι.
Ζ.
Ορθολογικά
* ΑΠΟΛΥΤΩΣ ορθολογικοί στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Γιατί το μαλώνεις το παιδί, καλέ;
- Αύριο παίρνει βαθμούς κι εγώ θα λείπω ταξίδι για δουλειά.
***
* - ΜΑΘΕ επιτέλους να μιλάς με επιχειρήματα.
- Γιατί;
- Γιατί έτσι.
***
* - ΠΗΓΑ σε ένα σεμινάριο με θέμα «Η σωστή διαχείριση του χρόνου σου» και από όσα άκουσα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι έχασα δύο ώρες από τη ζωή μου.
Ζ.
Ηρέμησε
* ΤΟ διαπιστώνουν οι Λαρισαίοι που τον συναντούν στον δρόμο. Ότι στον Κ. Αγοραστό έχει επέλθει ήδη μια ηρεμία στην έκφρασή του, εμφανίζεται πολύ πιο χαλαρός ο άνθρωπος πια. Μετά από τόσα χρόνια στην καθημερινή πίεση εκεί στην Περιφέρεια, με ολημερίς τρεχάλα, βρήκε την ησυχία του ο άνθρωπος. Ιδίως μετά καθώς είχε βρεθεί τους τελευταίους μήνες ως ο «αίρων τις αμαρτίες της Θεσσαλίας». Κι ο κόσμος το βλέπει αυτό στο πρόσωπό του. (Κάποιοι σκέφτονται μήπως αρχίσουν σε λίγο καιρό να τον αναπολούν κιόλας).
Ζ.
Μητρικές απειλές
* ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ αναμνήσεις Λαρισαίων.
- Σας έλεγε και εσάς η μάνα σας «περίμενε να πάμε σπίτι και θα δεις» ή μόνο η δική μου ήταν της Υποσχεσιολογίας;
***
* - ΣΑΣ έλεγε και εσάς η μάνα σας «Πρόσεχε θα χτυπήσεις και μετά θα σε χτυπήσω» ή μεγαλώσατε φυσιολογικά χωρίς παραλογισμούς;
***
* - «ΘΑ σου βγάλω το μαλλί και θα στο δώσω να το φας» έλεγε η μάνα μου, ως ειδικός στην Κομμωτηριακή Γαστρονομία.
***
* - ΣΑΣ έλεγε κι εσάς η μάνα σας να κάτσετε στ’ αυγά σας ή μόνο η δική μου ήταν έμπειρη πτηνοτρόφος;
Ζ.
Νομιμοποίηση
* Η Bundestag, η Γερμανική Βουλή, ενέκρινε τη νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης στη Γερμανία. Με ευρεία πλειοψηφία αποφασίστηκε να επιτρέπεται στα άτομα άνω των 18 ετών η κατοχή έως και 25 γραμμαρίων κάνναβης για προσωπική χρήση, ενώ νόμιμη θα είναι και η καλλιέργεια έως και τριών φυτών κάνναβης στο σπίτι.
***
* ΒΕΒΑΙΑ, υπήρξαν και αντιδράσεις. Όπως από τη Γερμανική Ένωση Δικαστών, που προειδοποίησε ότι το δικαστικό σώμα θα επιβαρυνθεί υπερβολικά από τον κανονισμό αμνηστίας που προβλέπει η νομοθεσία, για όσους έχουν ήδη καταδικαστεί, καθώς εκτιμάται ότι σε περισσότερες από 100.000 υποθέσεις θα πρέπει να αρθούν οι ποινές που έχουν επιβληθεί. Φυσικά θα μειωθεί και το έργο τους, αφού δεν θα υπάρχουν δίκες για κατοχή και χρήση χασίς.
***
* ΚΑΙ δεν είναι μόνο η Γερμανία που νομιμοποίησε την κάνναβη. Οπότε θ’ ανοίξει κι άλλο μέτωπο τώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι μεταρρυθμιστές του; Ο καθείς αντιλαμβάνεται τι έχει να γίνει στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο αν επιχειρηθεί κάτι ανάλογο και από την Ελληνική Κυβέρνηση. Που αργά ή γρήγορα θα συμβεί.
Ζ.
Δενδροφύτευση
* Ο Φύλακας της Κοίτης, ο Ε.Ρ., παρατηρεί ότι οι υπηρεσίες έκοψαν πάλι δέντρα στον Πηνειό, προφανώς ξερά, προβληματικά. Το ίδιο συμβαίνει κατά καιρούς, όμως δεν φυτεύονται καινούργια, επισημαίνει. Και ενθυμούμενος ότι δράση εκτεταμένης δενδροφύτευσης στο Ποτάμι έγινε μόνο μια φορά προ πολλών ετών, επί Κ. Τζανακούλη, με αρμόδιο αντιδήμαρχο τον Β. Κυριτσάκα, προτείνει να ξαναγίνει ανάλογη προσπάθεια. Ώστε να μην αποψιλωθεί σιγά-σιγά ο Πηνειός.
Ζ.
Τηλεϊατρική
* - ΞΕΡΕΙΣ ποια είναι η πρώτη εφαρμογή τηλεϊατρικής στην ιστορία;
Η Λαρισαία ενημέρωνε τη φίλη της.
- Λοιπόν, είναι το ξεμάτιασμα απ’ το τηλέφωνο.
Ζ.

 

----------------

 AGROTES.jpg* ΣΤΟ φουλ οι μηχανές των αγροτών, αλλά όχι στους δρόμους, επιστρέφουν στα χωράφια, για να προλάβουν τις βροχές που έρχονται και για να γίνει σωστά η απορρόφηση των λιπασμάτων από το ταλαιπωρημένο έδαφος.
Γ.Ρ.

 

MAMAK_KOURET.jpg* ΚΑΠΩΣ έτσι αντιμετωπίζουν οι τοπικοί άρχοντες την προοπτική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
Ζ.

 

 

 

APOKATASTASH.jpg* ΝΑ μην ανησυχούν οι πλημμυροπαθείς της Λάρισας, καθησυχάζει ο Κ.Μ. Η φύση θα τα διορθώσει όλα μόνη της και τα νερά στην Κάρλα θα εξατμιστούν πριν προφτάσουν οι αρμόδιοι να κάνουν οποιοδήποτε έργο. Υπομονή...
Και επικαλείται ενδεικτικά την εικόνα στον περιφερειακό δρόμο κοντά στον κυκλικό κόμβο πριν τη γέφυρα Γιάννουλης. Όπου τα αποξηλωθέντα στηθαία ασφαλείας παραμένουν χωρίς αποκατάσταση, ενώ και τα προσωρινώς εναποτεθέντα υλικά δεν έχουν απομακρυνθεί. Ας μην πιστεύουν διάφορες υποσχέσεις, συστήνει. Όταν δεν έγινε δυνατό να τακτοποιηθεί αυτή η μικρή προσωρινή επέμβαση μέσα σε έξι μήνες, υπάρχει ελπίδα να αποκατασταθούν με ανθρώπινες ενέργειες οι τεράστιες ζημιές στην περιοχή της Κάρλας;
Ζ.

 

 

 

NENIKHKAMEN.jpg

* ΠΑΡΟΤΙ έληξε ισοπαλία, το πολύ. (Από τη συγκέντρωση των αντιδρώντων έξω από τη Μητρόπολη).
Ζ.

 

MOYSIKOI.jpg* Μ’ ΑΥΤΟΝ τον καιρό και με τη βοήθεια της μουσικής είναι σαν να μεταφερθήκαμε στο καλοκαίρι κιόλας…
ΘΑ. 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass