ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2024 17:15
* - ΠΟΥ λες Μάκη, εξηγεί στον Φαρσάλων Εσκίογλου, ο Κιλελέρ Νασιακόπουλος, έτσι σου λέω έκανα ωτοστόπ στον υπουργό Τριαντόπουλο, μπας και μας πάρει κι εμάς στο όχημα αποκατάστασης των καταστροφών. Ζ. * - ΠΟΥ λες Μάκη, εξηγεί στον Φαρσάλων Εσκίογλου, ο Κιλελέρ Νασιακόπουλος, έτσι σου λέω έκανα ωτοστόπ στον υπουργό Τριαντόπουλο, μπας και μας πάρει κι εμάς στο όχημα αποκατάστασης των καταστροφών. Ζ.

Πίπτει χιών
* ΑΠΟ των πρωινών ωρών της χθες ήρχισε να πίπτη χιών καθ’ άπασαν την Θεσσαλίαν…

Είναι τέτοια εποχή στα 1932 όμως, σχεδόν έναν αιώνα πίσω, από δημοσίευμα της «Ελευθερίας», που εντόπισε ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ.
Κατά τας πληροφορίας μας εις τα ορεινότερα μέρη η χιών υπήρξε πυκνή. Ο καιρός που επικρατεί καθ’ άπασαν την Θεσσαλίαν είναι λίαν ευεργετικός διά την Γεωργίαν, ενώ αντιθέτως καταστρεπτικός διά την Κτηνοτροφίαν, η οποία διέρχεται κρισίμους στιγμάς. (Εμ και πώς θα γίνει, Φλεβάρης μήνας και δεν θα χιονίσει; Κι όμως ήρθαν καιροί που δεν…).
Ζ.

Διήμερη γιορτή
* ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟΙ με το γυναικείο φύλο στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Να μην ξεχάσετε πως αυτόν τον μήνα, την άλλη εβδομάδα, γιορτάζουμε το διήμερο που οι άνδρες έχουν δίκιο. Στις 30-31 Φεβρουαρίου. (Άλλες χρονιές ο εορτασμός είναι τριήμερος).
***
* - ΑΦΟΥ σου είπα καλή μου, δεν σε γουστάρω…
- Κοίτα αγόρι μου κι εγώ δεν με γουστάρω, αλλά όλο μαζί μου είμαι, θα δεις, συνηθίζομαι.
***
* - ΤΙ να κάνω για να βρω γυναίκα;
- Όπως είσαι τώρα;
- Ναι…
- Κουράγιο.
Ζ.
Αναμετρώνται
* ΤΣΑΚΙΖΑΝ κόκκαλα, συριζαϊκά, οι εικόνες από το Συνέδριο χθες το μεσημέρι. Κανένας στην αίθουσα, λίγοι ελάχιστοι τις κερκίδες από τους υποτίθεται 5.000 συνέδρους. Οι υπόλοιποι έπαιζαν Τάε Κβον Ντο απ’ έξω. Διαδικασίες χαλαρές, διεργασίες έντονες.
***
* ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ εντόνως η Λαρισαία, όχι Συριζαία, στην προοπτική.
- Είναι με τα καλά τους; Ε όχι… Και τι θα κάνουμε χωρίς Κασσελάκη… Τι θα παρακολουθούμε;
Ζ.

Θα πληθύνουν
* ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μητσοτάκη με τους Θεσσαλούς αγρότες στις 11 Μαρτίου τελικά. Κι άρχισαν οι εκτιμήσεις.
- Άρα, τώρα θα προσέλθουν κι άλλα τρακτέρ, θα επιστρέψουν στο μπλόκο και όσοι παρακάρλιοι είχαν φύγει, γι’ αυτούς θα γίνει, άλλωστε, βασικά η συνάντηση.
- Επιπλέον, τα τρακτέρ αργούν, τι να καλλιεργήσουν…
- Θα προστεθούν κι άλλοι απ’ όλα τα χωριά, θα είναι η τελευταία τους ζαριά. Και νεοδημοκράτες ένα σωρό, καθώς ακούνε την Κυβέρνηση να χαρακτηρίζει ξανά και ξανά δίκαια τα αιτήματα.
- Άρα, λάθος τους που μετέθεσαν παραπίσω τη συνάντηση, ποντάροντας ότι θα υπάρξει εκτόνωση.
Ζ.
Κι όμως…
* ΤΥΧΕΡΗ πραγματικά η Λάρισα που έχει τον γιατρό Κώστα Μαλίζο, μα και άλλους διαπρεπείς επιστήμονες σαν αυτόν. Και ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής βγαίνει να υπερασπιστεί το Πανεπιστήμιο, απέναντι στο σχέδιο για τα «μη κρατικά πανεπιστήμια», που οι εμπνευστές του μάλλον ντρέπονται να τα ονομάσουν ιδιωτικά. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας χρησιμοποιεί συγκεκριμένα στοιχεία:
***
* ΤΟ 2019 είναι 630 τα μέλη ΔΕΠ στην Ελλάδα που κατατάσσονται από το Πανεπιστήμιο Stanford στους κορυφαίους 2% των 800.0000 περίπου πανεπιστημιακών 174 χωρών.
Το 2020 φτάνουν περίπου τα 750.
Το 2021 ξεπερνούν τα 800.
Και το 2022 είναι 930 τα μέλη ΔΕΠ στην Ελλάδα που βρίσκονται στο 2% παγκοσμίως. (Μεταξύ αυτών και ο καθηγητής Μαλίζος, όπως έχει αναφερθεί κατά καιρούς στα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας).
***
* ΚΑΙ κάνει έναν απλό συλλογισμό: Δηλαδή το 1/7 των μελών ΔΕΠ όλων των επιστημονικών πεδίων που διδάσκονται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας ακαδημαϊκής πυραμίδας, στο 2%.
Αυτό δεν θα το ακούσει κανείς από το στόμα κανενός μέλους της Κυβέρνησης. Και μάλλον, έτσι φαίνεται τουλάχιστον, ούτε της αντιπολίτευσης. Πώς απαντά, λοιπόν, σ’ αυτήν την καταπληκτική επίδοση, που υλοποιήθηκε στο πτωχευμένο και κατασυκοφαντημένο Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, η παρούσα Κυβέρνηση; Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το δίχως άλλο παγκόσμια πρωτοτυπία, κόντρα στην κοινή λογική.
Ζ.

1-0
* ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ μεταξύ των υπαλλήλων των δημοτικών υπηρεσιών της Λάρισας. Που σε κάποια εξ αυτών, συνάδελφός τους αναβαθμίστηκε σε προϊστάμενο. Ε, και πού το παράξενο… Μα είναι που από κάτω του υπηρεσιακώς δεν υπάρχει κανένας άλλος. Προϊστάμενος, λέει, του εαυτού του. Άρα, προϊστάμενος-υφιστάμενοι 1-0. Στην Ελλάδα 2.0 να πηγαίνεις το πρωί στο γραφείο, όπου θα έχεις βάλει και καθρέφτη.
- Καλημέρα σας κύριε προϊστάμενε…
- Καλημέρα.
Ζ.

Ζί ου…
* ΕΠΙΠΛΕΟΝ στοιχεία στο Ελληνολαρισαϊκό Λεξικό, με ανάλογες εκφράσεις του κάμπου.
- Όποιος δεν ξέρει από κλασική μουσική, καλό είναι να Σοπέν.
***
* - Ή ξικουμπόσ’ ή ξικουμπίσ’. Άιντε…
***
* - ΖΙΟΥ Ζίτσου;
- Όχι, πέθανε ο Ζίτσο.
Ζ.

Στο πιλοτήριο
* ΜΙΑ από τις πολλές ιστορίες με απρόοπτα στην Πολεμική Αεροπορία, από τις αστείες περιπτώσεις, διηγιόταν απόστρατος Λαρισαίος, πρώην ανώτερος αξιωματικός. Συνέβη πριν πολλά χρόνια. Με το ζευγάρι των πιλότων να έχει απογειωθεί από την Αγχίαλο για άσκηση, με προορισμό το πεδίο βολής Ψαθούρα, στο ακατοίκητο νησί πάνω από τις Β. Σποράδες.
Ο κανόνας, λοιπόν, όριζε ότι στο ύψος περίπου της Αγιάς, οι πιλότοι γύριζαν τα αεροπλάνα τους ανάποδα, για να πέσουν τυχόν χαρτιά ή ό,τι άλλο είχε ξεχαστεί ανασφάλιστο μέσα στο «κόκπιτ», ώστε να μην αιφνιδιαστούν σε κάποιον ελιγμό τους την κρίσιμη στιγμή, κλασσική κίνηση προετοιμασίας.
***
* ΕΤΣΙ έκαναν και τη συγκεκριμένη μέρα. Και τι προκύπτει στο ένα αεροσκάφος… Ο πιλότος είδε να του πέφτει μια γάτα πάνω του, καθώς γύρισε ανάποδα. Διατήρησε την ψυχραιμία του, επανέφερε το αεροπλάνο στα ίσα του και ζήτησε από τον Πύργο Ελέγχου άδεια άμεσης προσγείωσης. Του δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες.
- Τι συμβαίνει, εσείς μόλις απογειωθήκατε…
- Γάτα στο κόκπιτ.
- Ε;
- Γάτα στο κόκπιτ.
***
* ΑΠΟ τον Πύργο ενημέρωσαν σχετικά τη διοίκηση της Μοίρας. Απ’ όπου ζήτησαν να συνδεθεί ο πιλότος μέσω ασυρμάτου απευθείας μ’ εκείνους.
- Μπλακ Ένα, αναφέρατε, τι συμβαίνει;
- Γάτα στο κόκπιτ.
- Ε; Επαναλάβατε…
- Γάτα στο κόκπιτ.
Γυρίζει τότε ο διοικητής στον υπαξιωματικό βοηθό του.
- Ρε συ, πήγαινε φέρε εκείνο το βιβλίο με τους κώδικες… Να δούμε τι εννοεί με το συνθηματικό αυτός ο βλάκας. (Όλα έληξαν ομαλά. Ο γάτος είχε τρυπώσει στο πιλοτήριο μάλλον νωρίς το πρωί, όταν οι μηχανικοί είχαν τσεκάρει το αεροσκάφος).
Ζ.

Σκέψεις ορεκτικές
* ΕΜΒΑΘΥΝΑΝ στις αναλύσεις τους τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Παγκόσμια μέρα σκέψης σήμερα και φυσικά σκέφτομαι τι θα φάω.
***
* - ΤΟΣΟΙ επιστήμονες πάντως κι ένας δεν βρέθηκε να βγάλει μια σοκολάτα που δεν θα παχαίνει;
***
* - ΚΑΝΟΝΙΚΑ στη δίαιτα έπρεπε να χάνεις τα πρώτα 5 κιλά με τη σκέψη και μόνο, όχι να υποφέρεις έναν μήνα και παραπάνω.
Ζ.

Υπογράφουν…
* ΕΝΑΝ ασύλληπτο αριθμό υπογραφών πέτυχε ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών. Με πάνω από 663.000 υπογραφές πολιτών, έως χθες, που ζητούν την αναθεώρηση του Συντάγματος, την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας σε περιπτώσεις ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων. Ανάμεσα στους υπογράφοντες και πολλοί Λαρισαίοι, παρακινώντας ο ένας τον άλλον μέσω ίντερνετ.
Η Μαρία Καρυστιανού, η γνωστή πρόεδρος του Συλλόγου, εξηγεί ότι η πρωτοβουλία αυτή εδράζεται στο άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος, το οποίο παρέχει το δικαίωμα στον πολίτη να καταθέσει πρόταση για τροποποίηση νόμου. Παρόμοιος νόμος υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. (Πλησιάζει και η επέτειος της τραγωδίας, με τον αριθμό των υπογραφών να εκτοξεύεται τις τελευταίες ημέρες).
***
* ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ, λοιπόν, ότι «με υπογραφή πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή, οι οποίες με απόφαση του Προέδρου της παραπέμπονται στην οικεία κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και εν συνεχεία εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος. Οι προτάσεις νόμων του προηγούμενου εδαφίου δεν μπορεί να αφορούν θέματα δημοσιονομικά, εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας».
***
* ΟΠΩΣ αναφέρει η Μαρία Καρυστιανού, «οι υπογραφές θα σταλούν στον Εισαγγελέα, ο οποίος οφείλει αμελλητί να τις δώσει στη Βουλή για ψήφιση. Σε μια δημοκρατική χώρα, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την επιθυμία των πολιτών. Η Βουλή είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει σύμφωνα με τον νόμο και τους δημοκρατικούς θεσμούς». Σημειωτέον πως είναι η πρώτη φορά στη χώρα που αξιοποιείται η συγκεκριμένη νομοθεσία. (Και η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται, ηλεκτρονικά πάντα).
Ζ.

Ποια;
* ΕΞΕΛΙΞΗ δεν έχει δρομολογηθεί επισήμως, ωστόσο βοά το παρασκήνιο σχετικά με τον διορισμό νέων διοικητών στα νοσοκομεία, και της Λάρισας. Ακούγονται διάφορα ονόματα, γυναικών πρωτίστως, πάντοτε της ΝΔ εννοείται. Και του υγειονομικού χώρου. Τόσα πολλά που εκφράστηκε η άποψη μήπως θα έπρεπε να οριστεί κώλυμα εντοπιότητας.
***
* ΤΑΧΑ μου αξιοκρατικά η επιλογή, όμως όλοι ξέρουν τι θα γίνει πάλι. Λένε ότι θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν τουλάχιστον μεταπτυχιακό, η απόκτηση του οποίου, ωστόσο, θεωρείται «του συρμού» πλέον, για εξηντάρηδες και εξηντάρες plus, που έφαγαν τα νιάτα τους στο κόμμα. Άλλωστε, καθοριστική για την επιλογή θα είναι η συνέντευξη στην Επιτροπή του Υπουργείου, οπότε; Άρα δικά μας παιδιά. Ή κορίτσια. (Ωπ, η συγκεκριμένη έκφραση χαρακτηρίζεται πλέον σεξιστική, αντιφεμινιστική παλιότερα).
Ζ.

Μια λέξη
* Η δασκάλα ζήτησε από τα παιδάκια να φτιάξουν μια πρόταση με τη λέξη κολοσσός.
- Κυρία; Ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου ήταν ο κολοσσός της Ρόδου.
- Μπράβο Μαρία. Εσύ Γιωργάκη;
- Ο θείος μου ο πιανίστας είναι κολοσσός της τέχνης.
- Μπράβο… Η σειρά του Νικολάκη, πες κι εσύ ξυπνοπούλι μου…
- Κυρία; Χθες έφαγα μια πίτα γύρο κι η κωλοσώς με διέλυσε.
Ζ.

 

 

-------

FOTOMETRO_SYRIZA.jpg* ΔΥΣΚΟΛΟ για τον επαγγελματία να επιτύχει τη σωστή απόχρωση του μπορδοροδοκόκκινου στο φόντο του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αξιοποιεί και το φωτόμετρο. Άντε να βρουν τώρα εκείνοι άκρη στα πιο σύνθετα του κόμματος.
Ζ.

 

TZANAK_KARALAR.jpg*ΤΑ έχουν βρει πια μεταξύ τους, Κ. Τζανακούλης και Ρ. Καραλαριώτου. Κοινό τους στοιχείο πως αμφότεροι είχαν καταταγεί πρώτοι επιλαχόντες ως υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ.
Ζ.

 

PINAKIDES.jpg PINAKIDES1.jpg* ΠΑΝΤΟΤΕ του έκαναν εντύπωση, άσχημη εννοείται, οι άχρηστες μουτζουρωμένες πινακίδες προβολής δημόσιων έργων στην πόλη. Κι όχι μόνο σ’ αυτό, τον Λαρισαίο Κ.Μ. που φωτογράφισε κάμποσες απ’ αυτές και σχολιάζει: Σκωπτικά θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσει κανείς «στολίδια της πόλης», γιατί παραμένουν για πάρα πολλά χρόνια στη θέση τους, χωρίς να φροντίσουν οι αρμόδιοι, Δήμος και Περιφέρεια, να τις ξηλώσουν. Φαίνεται ότι τις θεωρούν πράγματι «στολίδια» και τις αφήνουν στις θέσεις τους για να διαφημίζουν, αρνητικά, την πόλη. (Και μαζί συμπληρώνει και το επίσης «στολισμένο» μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Αλκαζάρ).
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass