ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2023 17:20
* ΔΕΝ είναι η ένταση του διαλόγου του Δημ. Κουρέτα με τον πρόεδρο των ξεσηκωμένων αγροτών Ρίζο Μαρούδα. Το πιο ενδιαφέρον στα στιγμιότυπα είναι ο τρόπος που κοιτάει τον νέο περιφερειάρχη ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης. Ζ. * ΔΕΝ είναι η ένταση του διαλόγου του Δημ. Κουρέτα με τον πρόεδρο των ξεσηκωμένων αγροτών Ρίζο Μαρούδα. Το πιο ενδιαφέρον στα στιγμιότυπα είναι ο τρόπος που κοιτάει τον νέο περιφερειάρχη ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης. Ζ.

Πάλι νερό
* ΘΑ βρέξει πάλι λέει κάμποσο, ανησυχία τώρα πια στον κάμπο σε κάθε τέτοια πρόγνωση. Στη θάλασσα να το ρίξει και στα όρη στ’ άγρια βουνά, ως χιόνι θα πέσει εκεί πλέον, άρα δεν θα κυλήσει ορμητικά στα ισιάδια τούτη τη φορά. Στη Λάρισα προβλέπεται ξαστεριά κι άρα παγωνιά. Προς τα ξημερώματα Δευτέρας μάλλον, πήγε λίγο παραπίσω ξανά.

Ζ.

Όλοι μαζί εκεί
* ΔΥΟ δήμαρχοι Λαρίσης και δύο περιφερειάρχες Θεσσαλίας, μαζί και οι αντιπεριφερειάρχες τους, οι απερχόμενοι κι οι ερχόμενοι δίπλα-δίπλα, στην ιδιαιτέρως επιτυχημένη εκδήλωση της εφημερίδας για τα 101 της χρόνια. Μαζί με τόσους άλλους τοπικούς παράγοντες, όλη η Λάρισα ήταν εκεί. Εντυπωσιακή προσέλευση των προσκεκλημένων που κατέκλυσαν τη λειτουργική αίθουσα του ‘’Circus’’, η οποία αίφνης στο τέλος των ομιλιών μετατράπηκε σε μπαράκι για τη μίνι δεξίωση.
* * *
* ΕΙΧΕ και μεταγραφές, «τα καλύτερα παιδιά τα παίρνετε στη Λάρισα», όπως είπαν οι ίδιοι αστειευόμενοι. Ο υπουργός Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος απεσταλμένος του πρωθυπουργού, και ο γεν. γραμματέας Δημ. Γαλαμάτης, καθ’ ύλην αρμόδιος για τον Τύπο, διατηρούν πολλές και στενές σχέσεις με τη Λάρισα λόγω των συζύγων τους που κατάγονται από την περιοχή. Είχαν να πουν τα καλύτερα για τον περιφερειακό Τύπο και τον ρόλο του, ιδιαίτερα για τις ναυαρχίδες τους, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει είπαν η ‘’Ε’’.
* * *
* ΓΙΑ την εφημερίδα και τη σχέση της με τους απλούς ανθρώπους, μα και με τους τοπικούς παράγοντες μίλησαν δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Ιδιαίτερη αναφορά από τον Δημ. Κουρέτα στον ρόλο που είχε παίξει προ δεκαετιών ο Π. Δημητρακόπουλος στο να ιδρυθεί και να στηθεί η Σχολή τους, της Βιοχημείας, «μετά μάθαμε πως είχε παρέμβει κάποιος από τη Λάρισα». Με τον νέο περιφερειάρχη να μη φείδεται επαίνων για τον Κ. Αγοραστό και την καίρια βοήθειά του σε διάφορες σημαντικές εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο αλλά και για τη συμπεριφορά του γενικότερα, «μπορεί να ήμασταν αντίπαλοι, αλλά είμαστε φίλοι και θα είμαστε φίλοι».
Ζ.
Όταν έγινα 101
* ΚΙ ύστερα ανέβηκε στη σκηνή ο Λάκης Λαζόπουλος και μάζεψε όλο το χαρτί. Σε έναν χειμαρρώδη μονόλογο, που έγραψε ειδικά για τη βραδιά, «Όταν έγινα 101», μπροστά σε ένα ειδικό κοινό, για το οποίο ομολόγησε πως ανησυχούσε για το πώς θα αντιδρούσε. Το γέλιο όμως έρεε γάργαρο ή και πικρό, αναλόγως, με την παράσταση να πατάει με το ένα της πόδι στον ρεαλισμό της καθημερινότητας και το άλλο να αιωρείται σουρεαλιστικά. Έντονο και διαρκείας το χειροκρότημα στο τέλος.
* * *
* ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ, ήταν η προσφώνηση του Λάκη Λαζόπουλου, που εξήγησε ότι προτίμησε τη λέξη γιατί έχει μέσα της και τις πίτες, τις θεσσαλικές πίτες με τις οποίες μεγάλωσε και που τόσο του αρέσουν. Τώρα, το πώς κατάφερε εν συνεχεία να συνδυάσει το φύλλο σπανακοτυρόπιτας με το φύλλο της εφημερίδας, είναι κάτι που μόνο να το ζήσει ακούγοντάς τον το καταλάβαινε κάποιος.
* * *
* ΕΙΠΕ για την ‘’Ε’’ με την οποία μεγάλωσε στο σπίτι τους στην οδό Γαλάτη. Το πρώτο του δημόσιο κείμενο ήταν ένα άρθρο του στην εφημερίδα στο οποίο διεκδικούσε γάλα και για τους συμβασιούχους στο Ζαχάρεως, όπου δούλευε τα καλοκαίρια όταν ήταν φοιτητής και το οποίο κατακτήθηκε τότε.
Είπε για τους ανθρώπους που φεύγουν, τον πατέρα του που τους διάβαζε την εφημερίδα στο μεσημεριανό τραπέζι, ο οποίος πέθανε νέος και που τώρα θα ήταν κι αυτός 101 χρονών και για τα περίπτερα της γειτονιάς που φεύγουν, αλλά την εφημερίδα που μένει, όπως συμβαίνει με τα γραπτά. Για τις λέξεις που είναι σπουδαίο πράγμα γιατί είναι σκέψεις. Σε ευχαριστώ Ελευθερία, κατέληξε, που μου έδωσες ελευθερία στο μυαλό μου.
* * *
* ΚΙ είπε και το πολύ όμορφο τραγούδι που είχε πρωτοτραγουδήσει ο Δημήτρης Χορν, τραγουδώντας το στα Λαρσινά όμως.
Πες μ’ μια λέξ’ αυτ’ τη μον’ λέξ’
Σε λίγο πια θα φεξ’
Γλυκοχαράζ’, αλλά δε σε πειράζ’… (Μετά, εξήγησε, πήγε στην Αθήνα κι εκεί έβαλε και τα φωνήεντα).
Ζ.
Για χόρτασμα
* ΣΕ κλίμα γιορτινό οι Λαρισαίοι, παραδοσιακό.
- Από λόγια χορτάσαμε. Καιρός να χορτάσουμε και από μελομακάρονα.
* * *
* -ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στην πόλη και Πάσχα στο χωριό, λέει η παροιμία. Χριστούγεννα στους κουμπάρους και Πάσχα στα ξαδέρφια, είναι το σωστό στις μέρες μας.
Ζ.
Έχει κλίση
* ΠΕΡΙ οικονομικών και το μόνιμο σχετικό στρίμωγμα η κουβεντούλα στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Εσύ το γνώριζες ότι ο Πύργος της Πίζας έχει κλίση;
- Όχι ρε φίλε δεν είχα ιδέα. Άστα να πάνε… Κλείνουν όλα, το ένα μετά το άλλο. Κρίση, τι να πεις...
* * *
* - ΠΛΗΡΩΣΑ τα τέλη κυκλοφορίας χθες…
- Ωραία… Χριστούγεννα πού θα κάνεις;
- Στο αυτοκίνητο.
Ζ.
Ό,τι βολεύει
* ΜΕ τους Ολλανδούς ειδικούς, που κλήθηκαν από το κράτος να μελετήσουν τη μεγάλη πλημμύρα και να προτείνουν λύσεις, τα έχουν βάλει οι πληγέντες αγρότες, ιδίως οι παρακάρλιοι. Δεν συμφωνούν με όσα -δεν- προτείνουν.
-Βρε σεις, εταιρεία είναι, τι νομίζετε ότι θα προτείνουν; Το είχε σκεφτεί ο άλλος στον κάμπο.
- Ό,τι προτιμούν οι εργοδότες τους, αυτό που βολεύει καλύτερα εκείνους που τους πληρώνουν.
Ζ.
Δεν ενημερώνουν
* ΔΕΝ εξηγούν από τη Δημαρχία γιατί παραμένουν τα λεγόμενα ογκώδη στα πεζοδρόμια επί εβδομάδες. Κι ας ειδοποιεί ο κόσμος αρμοδίως. Θα μπορούσαν να συστήνουν υπομονή εξηγώντας ότι έχει πρόβλημα το σύστημα αποκομιδής, τα φορτηγά, ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, κάτι… Ας πουν στην τελική ότι αφού έχασαν τις εκλογές, δεν ενδιαφέρονται πια.
Ζ.
Στριμμάρα
* ΥΠΗΡΧΕ μια γενικότερα κακή διάθεση στη νεανική παρέα των Λαρισαίων, στριμμένες καταστάσεις.
- Καλή φάση να βρίσκεσαι με παλιούς φίλους. Σου θυμίζουν γιατί έπαψες να τους κάνεις παρέα.
* * *
* - ΕΓΩ πάντως, διατηρώ άριστες σχέσεις με όσους δεν μιλάω.
* * *
* - ΚΑΝΕ το ένα κάνε το άλλο, σεβαστείτε ότι δεν ερχόμαστε όλοι στη δουλειά για να δουλέψουμε.
* * *
* - ΝΑ παντρευτούμε λέει, να είμαστε κάθε μέρα μαζί. Σε μένα που έχω εφτά διαφορετικά αφρόλουτρα γιατί βαριέμαι το ίδιο κάθε μέρα.
Ζ.
Μαραθώνιος
* ΜΠΑΡΟΥΤΙ μυρίζει στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, καθώς όλα τα κόμματα βρίσκονται στο ζέσταμα για τον εξάμηνο μαραθώνιο ως τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, σχολιάζει η αθηναϊκή ιστοσελίδα ‘’matrix24.gr’’. Και, με δεδομένη την πολυδιάσπαση, τον κατακερματισμό, αλλά και το γεγονός ότι οι εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς παράγουν πολιτικά άστεγους πολίτες, όλοι οι παίκτες ακονίζουν τα μαχαίρια τους και ετοιμάζονται να κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι τους για το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Εξάλλου, αν σε κάτι συμφωνούν όλοι, αυτό είναι ότι οι ευρωεκλογές θα αποτυπώσουν ένα νέο πολιτικό τοπίο και θα καθορίσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς με τους οποίους θα φτάσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές, μετά από τρία χρόνια.
* * *
* ΣΤΟ παιχνίδι του διαγκωνισμού για τους αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους μπήκε και το ΚΚΕ, με το γνωστό απαξιωτικό για τον Στ. Κασσελάκη «που το βρήκαν αυτό το φυντάνι», του Δημ. Κουτσούμπα. Ο οποίος κάλεσε ευθέως τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και τους αριστερούς πολίτες να επιλέξουν στην ευρωκάλπη το ΚΚΕ, καθιστώντας σαφές ότι είναι η μόνη αριστερή επιλογή. Στον Περισσό πιστεύουν ότι είναι εφικτός στόχος η τρίτη θέση, κάτι το οποίο θα αποτελεί και καίριο χτύπημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά από 11 χρόνια που το ΚΚΕ θα βρίσκεται σε υψηλότερη εκλογικά θέση από το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
* * *
* ΜΕΣΑ σε όλα αυτά, ο Ν. Ανδρουλάκης προσπαθεί να παίξει χαμηλά την μπάλα και γι’ αυτόν τον λόγο μέχρι στιγμής ο μόνος επίσημος στόχος που έχει θέσει για τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ είναι η δεύτερη θέση. Ωστόσο, αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί σε ποσοστό, καθώς γνωρίζει ότι άλλο θα είναι το κλίμα και οι εντυπώσεις αν το ΠΑΣΟΚ έρθει δεύτερο με 15% και άλλο με 22%.
* * *
* ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΣ, η Νέα Αριστερά συνεχίζει να βάλλει κατά του Στ. Κασσελάκη, με κάθε ευκαιρία. Παρουσίασε την καμπάνια της και τα στελέχη της προετοιμάζουν πολλαπλές εμφανίσεις το επόμενο διάστημα, ενώ ο κεντρικός στόχος είναι να αναπτυχθεί η δυναμική που οι -έως τώρα- δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ακόμη λείπει από το νέο εγχείρημα των στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. (Την ίδια στιγμή ο Κυρ. Μητσοτάκης απολαμβάνει τη μοναξιά, στην απομακρυσμένη κορυφή του).
Ζ.
Ορεξάτοι
* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας πάντοτε με όρεξη γενικώς.
- Αν τρως πολλή σοκολάτα μικραίνουν τα ρούχα σου.
* * *
* - ΘΑ μου φτιάξετε ένα σάντουιτς;
- Πώς το θέλετε;
- Βασικά, να μην κλείνει.
* * *
* - ΠΑΝΤΩΣ ρε σεις, το να ψηλώσω μου φαίνεται πιο πιθανό από το να αδυνατίσω.
* * *
* - ΠΟΙΟ είναι το αγαπημένο σου φαγητό;
- Φακές.
- Γιατί;
- Γιατί τότε παραγγέλνουμε σουβλάκια.
Ζ.
Στα θρανία
* ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για τους εκλεγμένους της παράταξής του, ανεξάρτητα από την αυτοδιοικητική τους εμπειρία έχει κανονίσει ο Δημ. Κουρέτας, ενόψει της θητείας τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πληροφορεί η ιντερνετική αθηναϊκή εφημερίδα ‘’Political’’, δεξιάς απόκλισης και πηγών. Το παράδειγμά του, λέει, ακούγεται πως θ’ ακολουθήσουν κι άλλοι, αφού δεν νοείται όσοι ασκούν διοίκηση να μη γνωρίζουν τα βασικά. (Δεν αναφέρει αν έχει κρατήσει θέση στα θρανία και για τον εαυτό του).
Ζ.
Εκείνος;
* Η Λαρισαία πηγαίνει στον ψυχίατρο.
- Γιατρέ μου είμαι δυστυχισμένη… Δεν ξέρω τι να κάνω. Ο άντρας μου νομίζει ότι είναι ψυγείο.
- Νομίζω δεν είναι κάτι σοβαρό. Θα του περάσει πιστεύω σύντομα.
- Μπορεί να του περάσει, αλλά μέχρι τότε εγώ τι θα κάνω; Κοιμάται με το στόμα ανοιχτό και με ενοχλεί το φωτάκι.
Ζ.
Πώς έτσι;
* ΜΙΑ αμερικάνικου τύπου εντυπωσιακή λιμουζίνα, απ’ αυτές με τις πεντέξι σειρές καθισμάτων για τους VIP, βρίσκεται εγκαταλειμμένη εδώ και μια πενταετία στη Ν. Σμύρνη, παρκαρισμένη πάνω στο γκαζόν του πάρκου στην οδό Δημοσθένους. Ο μερακλής ιδιοκτήτης του οχήματος, που φυσικά δεν έχει πινακίδες, δεν έχει ενοχληθεί μάλλον ποτέ από κανέναν. Ούτε προειδοποιητικά χαρτιά στο παρμπρίζ ούτε τίποτε. Πώς έτσι ο Δήμος; Να έχουν χαρακτηρίσει τη λιμουζίνα αξιοθέατο; (Ή άστο μωρέ για τον επόμενο δήμαρχο...).
Ζ.
Καντίνες
* ΟΠΟΥ κινητοποίηση και οι καντίνες από κοντά. Ξέρουν αυτοί οι άνθρωποι πως είναι πολύτιμη η παρουσία τους σε κάθε τέτοια περίπτωση.
Και οι αγρότες το γνωρίζουν, ειδικά οι παλιοί και η σχέση τους κρατάει χρόνια.
Σουβλάκι, λουκάνικο σε σάντουιτς, ό,τι καλύτερο αυτές τις κρύες ημέρες.
Κ.Γ.

 

----------

 

MARINAK_MAMAK.jpg

*Ο υπουργός Παύλος Μαρινάκης, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού στην εκδήλωση της εφημερίδας, σε θερμούς χαιρετισμούς με τον νέο δήμαρχο Θαν. Μαμάκο.
Ζ.

 

 

ZYGARIA.jpg

* ΑΛΛΗ λύση δεν φαίνεται στον γιορτινό ορίζοντα.
Ζ.

 

PINAKIDA.jpg

 

* ΛΕΣ και νοιάζει κανέναν ποια ήταν η πρώην του Αγίου Σπυρίδωνα.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass