ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2023 17:25
*ΕΡΓΑΣΙΕΣ ανακαίνισης στο Δικαστικό μέσω του «Εξοικονομώ» και το Μέγαρο φασκιωμένο με λινάτσες περιφραγμένο σε ικανή απόσταση με προστατευτικά. Οι εργολάβοι τηρούν τα ενδεδειγμένα από τη νομοθεσία  μέτρα προστασίας. Άλλωστε εκεί τριγυρνούν καθημερινά εισαγγελείς και βλέπουν. Σε αντίθεση με οικοδομές που ανεγείρονται στην πόλη και που στις περισσότερες των περιπτώσεων τα εργοτάξια μένουν ακάλυπτα, ακόμη και στο κέντρο. Να πέσει από ψηλά κάποιο εργαλείο, κομμάτι απ΄ τη ξυλεία ή ακόμη και μια μικρή πετρούλα, να δεις τότε δράμα από κάτω στο πολυσύχναστο πεζοδρόμιο. Εισαγγελείς μπορεί όχι, περνούν όμως από κει αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες μα και αστυνομικοί, βλέπουν αλλά δεν... Ζ. *ΕΡΓΑΣΙΕΣ ανακαίνισης στο Δικαστικό μέσω του «Εξοικονομώ» και το Μέγαρο φασκιωμένο με λινάτσες περιφραγμένο σε ικανή απόσταση με προστατευτικά. Οι εργολάβοι τηρούν τα ενδεδειγμένα από τη νομοθεσία μέτρα προστασίας. Άλλωστε εκεί τριγυρνούν καθημερινά εισαγγελείς και βλέπουν. Σε αντίθεση με οικοδομές που ανεγείρονται στην πόλη και που στις περισσότερες των περιπτώσεων τα εργοτάξια μένουν ακάλυπτα, ακόμη και στο κέντρο. Να πέσει από ψηλά κάποιο εργαλείο, κομμάτι απ΄ τη ξυλεία ή ακόμη και μια μικρή πετρούλα, να δεις τότε δράμα από κάτω στο πολυσύχναστο πεζοδρόμιο. Εισαγγελείς μπορεί όχι, περνούν όμως από κει αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες μα και αστυνομικοί, βλέπουν αλλά δεν... Ζ.

Για ύπνο
* - E βρε παιδιά, ας χειμωνιάσει επιτέλους, έλεγε ο Λαρισαίος περιβολάρης...

- Κάποτε πρέπει να κοιμηθούν και τα δέντρα, που έχουν άυπνα απ’ τον περσινό ελαφρύ χειμώνα. Αλλιώς πάλι δεν θα έχουμε παραγωγή του χρόνου, θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα…
- Να κάνει κρύο, συμπλήρωνε ο φίλος του, να πάνε για χειμερία νάρκη και οι αρκούδες, τα φίδια, τα σκαντζοχέρια, επιτέλους…
Ζ.
Το δέντρο
* ΚΑΘΩΣ χειμωνιάζει, εμπνέεται ο Βολιώτης Ν.Β.
Μια φορά κι ένα καιρό ήμουν ένα δέντρο... Ήξερα μαθηματικά κι άκουγα την αρμονία του χώρου. Ήξερα ότι τα όνειρα είναι μικρά ποδήλατα που κλαίνε όταν βρέχει. Δεν ήξερα ότι ο χρόνος είναι ένα παιδί. Μια μέρα ένα ελάχιστο τεμάχιο ουρανού με κοίταξε... Δεν ήξερα πως χαίρονται... Έγινα τόσο χρυσό που λένε ότι αν πάρεις ένα από τα φύλλα μου μπορεί να σ’ αγκαλιάσει ο Θεός... Εγώ δεν το ξέρω. Έζησα σε έρημο τόπο κι έμαθα να βλέπω τις λέξεις με μια παράξενη διαφάνεια.
Ζ.
Μια τσιάντα
* ΚΙ η Καρδιτιώτσια artιστα, η Α. Κ. γράφει για τον ανεμοδείχτη στον κάμπο, μια σακούλα από ψώνια στην πραγματικότητα: Αστόισι θκειά Φώτου του ψουμουσάκλου κριμαζμένου, ανέφκαν τα γατχιά στα τσιούνγκια, άρπαξαν του ψουμί κι απόμεινι τσιάντα... Έτσια, ανακαλύφκι κι φουτχιά. Καταλαχού... Ιά κι μεις μι τ’ ανιμουδούρ’ι. (Ο καραγκούνικος τρόπος πρόγνωσης καιρικών φαινομένων).
Ζ.
Μελετώντας
* ΜΕΤΑ τον ‘’Daniel’’ και τα νερά του, πλημμύρισε η Θεσσαλία από μελέτες. Για την ακρίβεια, μελετώντας οι ειδικοί προτείνουν μελέτες. Μελέτες εξ Αθηνών, μελέτες τοπικές, μελέτες Ολλανδικές και τράβα κορδόνι. Είναι και το χρήμα που θα ρεύσει, μετά τα ύδατα. Κι οι καμπίσιοι έχουν τον νου τους, με τόσες μελέτες. Μη μείνουν με τα αμελέτητα. Τα αμελέτητα έργα, τι άλλο...
Ζ.
Στάνταρ στέκια
* ΚΑΘΩΣ ζυγώνουν οι Γιορτές, οι ζητιάνοι έπιασαν ξανά τα πόστα τους στη Λάρισα. Τα στάνταρ στέκια, σε εσοχές των κεντρικών δρόμων. Οι ίδιοι είναι κάθε χρόνο; Επαγγελματίες που χαλεύουν βγάζοντας γερό μεροκάματο; Ή μήπως υπάλληλοι εταιρείας, σαν αυτή του Τζόναθαν Πίτσαμ στην Όπερα της Πεντάρας… (Οι εντεταλμένοι των αρχών κάτι παραπάνω θα ξέρουν.)
Ζ.
Ποιο δώρο...
* ΕΧΕΙ δημιουργηθεί κλίμα αγιοβασιλιάτικο και στη Λάρισα.
-Ποιος ήταν όλο τον χρόνο καλό παιδί κι έκανε ό, τι του έλεγε η μαμά;
-Ο μπαμπάς, Άγιε Βασίλη.
* * *
* -ΤΙ δώρο θέλεις φέτος;
-Μια Porche 911 Άγιε Βασίλη μου...
-Σε παρακαλώ να είσαι ρεαλίστρια...
-Τότε, να ξαναδοθεί το Δώρο στους δασκάλους...
- Δε μου λες; Την Porche θέλεις την Carrera ή την Turbo;
* * *
* - Η άλλη δεν πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, αλλά πιστεύει ότι η κρέμα ημέρας και νυκτός την κάνει τουλάχιστον 20 χρόνια νεότερη.
Ζ.

Εφεδρική δίοδος
* ΤΑ πολύ-πολύ παλιά χρόνια, σηκώθηκε λέει ένα πρωί ο Δίας εκεί στον Όλυμπο κι έριξε τον κεραυνό του κάτω, ανοίγοντας δίοδο στα στενά με τον Κίσσαβο, ώστε να ρεύσει ο Πηνειός, μέσα από τα Τέμπη προς τη θάλασσα, αδειάζοντας τη λίμνη που ήταν τότε ολόκληρος ο θεσσαλικός κάμπος. Μάλλον τον είχε θυμώσει η Ήρα εκείνο το πρωί, ίσως όμως και να τον ενοχλούσαν τη νύχτα τα κουνούπια που μαζεύονταν στα παραλίμνια έλη.
Τώρα, ο νέος περιφερειάρχης έριξε την ιδέα του: να κατασκευαστεί εφεδρική δίοδος ώστε να φεύγουν στο Αιγαίο τα νερά της Θεσσαλίας, όταν προκύπτουν έντονα καιρικά φαινόμενα. Εκτός από τον Πηνειό που πλημμυρίζει και δεν τα χώρεσε να φτιαχτεί και μια σήραγγα. Κοντά 10 χιλιομέτρων, από την Κάρλα, μέσα απ’ τα βουνά που την περικλείουν, προς το Κεραμίδι, είναι η κοντινότερη απόσταση προς τη θάλασσα.
* * *
* ΠΟΛΥ ωραίο σχέδιο, επί χάρτου. Διότι στην πραγματικότητα αυτό το έργο θα χρειαστεί κάποια χρονάκια για να κατασκευαστεί κι άρα πιο γρήγορα μπορεί το νερό απλώς να εξατμιστεί από τις πλημμυρισμένες περιοχές. Ενώ το δύσκολο δεν είναι το τεχνικό μέρος της υπόθεσης, υπάρχει εμπειρία και εξοπλισμός στις μεγάλες εταιρείες για κατασκευή μεγάλων σηράγγων. Και οι ειδικοί των καφενείων στα χωριά, έχουν βάλει ήδη δύο μετροπόντικες να τρυπάνε κι από τις δύο πλευρές για να μειώσουν τον χρόνο αποπεράτωσης.
* * *
* ΕΜΠΛΟΚΗ μάλλον θα εμφανιστεί στην εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων αλλά και στη χρονοβόρα διαδικασία δημοπράτησης και ανάθεσης καθώς θα πρόκειται για δημόσιο έργο, όπου δεν αρκεί η απόφαση και η όποια φιλοτιμία. Να, το φράγμα του Ενιπέα, στη Σκοπιά, αυτό στο Παλιοδερλί, το οποίο εξαγγέλθηκε απ’ τον πρωθυπουργό αμέσως μετά τον ‘’Ιανό’’, είχε ψιλομελετηθεί κιόλας τα προηγούμενα χρόνια, θα γίνει επιπλέον και με ΣΔΙΤ, σαν ιδιωτικό κι άρα ταχύτερα, ε, πέρασαν πάνω από 3 χρόνια κι ακόμη να μπουν μπουλντόζες.
* * *
* ΑΡΑ; Η εφεδρική του Πηνειού δίοδος προς το Αιγαίο με τεχνητή σήραγγα, είναι έργο μεγαλόπνοο, που θα μπορούσε να δώσει λύση σε ανάλογες πλημμύρες του μέλλοντος. Όχι στο τωρινό πρόβλημα της πλημμυρισμένης παρακάρλιας ζώνης. Βέβαια, αφού παρόμοια φαινόμενα εμφανίζονται κάθε 16.000 χρόνια, ειδικοί το ξεστόμισαν κι αυτό, λογικά προλαβαίνουν να την κατασκευάσουν.
Ζ.
Μελομακάρονα
* ΦΤΑΝΟΥΝ οι Γιορτές, η εποχή των γλυκισμάτων, συντονισμένοι οι Λαρισαίοι.
- Με τον ρυθμό που τρώω τα μελομακάρονα, στο ρεβεγιόν θα μου κάνει μόνο η στολή του Αηβασίλη.
* * *
* - ΠΑΝΤΩΣ, άμα τρως μελομακάρονα από διαφορετικές συνταγές, δεν παχαίνεις.
* * *
* - ΝΟΜΙΖΩ πως κρύωσα και πήρα ένα αναβράζoν μελομακάρονο να συνέλθω…
* * *
* - ΕΦΑΓΑ δύο κιλά μελομακάρονα και με πονάει η κοιλιά μου. Χαλασμένα θα ήταν…
Ζ.

Όχι, αλλά...
* ΚΑΛΟΣ άνθρωπος ο συγκεκριμένος παπάς στο θεσσαλικό χωριό, του άρεσε όμως το ποτό. Όχι ότι πείραζε κανέναν, δεν μεθούσε ούτε παραφέρονταν, πάντα με τον καλό τον λόγο και τα αστειάκια του, το ήθελε όμως το τσίπουρο τα μεσημεράκια. Έπιανε πάντως πίσω απ’ την κολώνα, στον πάγκο του μαγαζιού, διακριτικά, να μην δίνει και δικαιώματα και τον πιάνουν στο στόμα τους.
Μπαίνει στο καφενείο ο άλλος που είχε έρθει απ’ την πρωτεύουσα, τον βλέπει, τον πλησιάζει, χαιρετιούνται θερμά.
- Βάλε στον παπά, άλλο ένα...
- Όχι, όχι, δεν κάνει...
Πήγε να αρνηθεί το κέρασμα ο παπάς, γυρνώντας ταυτόχρονα στον καφετζή πιο χαμηλόφωνα, τον προέτρεψε να αγνοήσει την άρνηση.
- Κάν’ τδλιάς ισύ… (Κι όλα εντάξει.)
Ζ.

Ευθέως
* ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΕΣ οι νεαρές Λαρισαίες, με ντιρέκτ τοποθετήσεις.
- Πες μου καλέ ένα ζώο που ν’ αρχίζει από ‘’Ε’’…
- Εσύ.
* * *
* - ΠΟΣΩΝ χρονών είσαι καλέ;
- Είπαμε 37, πέντε χρόνια στο λέω.
* * *
* - ΔΕΝ βλεπόμαστε πια, φιλενάδα...
- Εσύ δεν βλέπεσαι, εγώ παραμένω κούκλα.
Ζ.

Για Ιεραποστολές
* ΠΟΛΛΕΣ ευχαριστίες από την ‘’Πορεία Αγάπης’’, σε μέλη, φίλους και δωρητές του συλλόγου που προσήλθαν στην Δωροέκθεση των Χριστουγέννων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσά της, επί της Ηπείρου κοντά στον Αγ. Νικόλαο. Μια παρουσία πολυπληθής και ευεργετική για τη στήριξη της προσπάθειας των Ορθοδόξων Ιεραποστόλων στην Αφρική και στον υπόλοιπο κόσμο. Δωροέκθεση που συνεχίζει να λειτουργεί τις πρωινές ώρες τις καθημερινές, αλλά και κατά τον χρόνο των Κύκλων Αγίας Γραφής, τις Κατηχητικές Συνάξεις ενηλίκων τα απογεύματα.
Ζ.

Λεξικό
* ΤΡΙΑ ακόμη λήμματα του παγκοσμιολαρισαϊκού λεξικού.
- Μιλιτάο είναι Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής. Στη Λάρισα είναι έχω διάβασμα.
- Patisserie είναι η κρέμα στο Παρίσι και στη Λάρισα όταν η ομάδα πάει τρένο.
- Σκούζαμι στα ιταλικά είναι με συγχωρείται και στα λαρσινά η απάντηση στο τι κάνατε όταν πονούσατε.
Ζ.

Και δεύτερος
* ΓΙΑ το ΚΕΠ του Δήμου στη Φαλάνη λέει η Α. Π. το οποίο λειτουργεί εδώ και δύο περίπου χρόνια εξυπηρετώντας πολύ κόσμο. Θεωρεί ότι η υπάλληλος εργάζεται με αυταπάρνηση και ζήλο βοηθώντας τους κατοίκους στις υποθέσεις τους, με αποκορύφωμα την πρόσφατη πλημμύρα οπότε πρόσφερε σημαντικά μαζί με άλλους συναδέλφους της σε διάφορα έκτακτα ζητήματα. Είναι όμως μόνη της κι όταν λείπει σε άδεια, το ΚΕΠ κλείνει. Εκτιμά πως δύο υπάλληλοι για μια υπηρεσία που εξυπηρετεί 4.500 ανθρώπους δεν είναι πολυτέλεια. (Είναι κι ο νέος δήμαρχος από την περιοχή, το αντιλαμβάνεται καλύτερα.)
Ζ.

Αγαπάτε αλλήλους
* ΜΙΑ ψηφίζει – μια καταψηφίζει («μια και εμπλοκή») ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς τις κυβερνητικές αποφάσεις, προκαλώντας δυσφορία στο… Μέγαρο Μαξίμου, που λέει και το πολιτικό ρεπορτάζ.
Πρόσφατα γκρίνιαξε για την επίσκεψη Ερντογάν, ενώ είχε διαφοροποιηθεί για τον γάμο ομόφυλων (σ.σ. για τεκνοθεσία ούτε κουβέντα) και προχθές πέταξε τη «βόμβα» με  αφορμή την τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης.
Τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στο ν/σ του Υπουργείου Εργασίας και η οποία προβλέπει ότι θα δίνεται άδεια παραμονής σε όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα, αλλά βρήκαν εργασία. Μύλος κανονικός στα δεξιά (σ.σ. και ακόμη δεξιότερα) της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι ακραίες φωνές βρίσκουν έδαφος στη φοβική Ε.Ε. και χώρα με τη χώρα, εκλέγονται πρωθυπουργοί ποντάροντας στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία κλπ. Αλλά να υπερασπίζεται μια τέτοια ρύθμιση, ο Αδ.  Γεωργιάδης ούτε στα όνειρα...
Β.Κ.  

Να αποδεικνύεται
* Η Λαρισαία Κ. Α. το κατέταξε στα πιο σωστά που έχει διαβάσει στο διαδίκτυο.
- Η αγάπη είναι θεώρημα... Θέλει απόδειξη. (Και δεν ήταν και μαθηματικός.)
Ζ.

Μία απ’ τα ίδια
* ΕΙΝΑΙ ένας πάμπλουτος Ελληνοαμερικάνος, που μετά από τριάντα χρόνια στην Αμερική αποφασίζει να γυρίσει στη Λάρισα, στο χωριό του που το είχε νοσταλγήσει. Αφού έφτασε στο χωριό, την άλλη μέρα είπε να πάει να κάνει μια βόλτα, να θυμηθεί τα μέρη όπου έπαιζε όταν ήταν παιδί.
Εκεί λοιπόν που περπατούσε στο λιβάδι, βλέπει έναν νεαρό να κάθεται κάτω από ένα δέντρο, με το τσιγάρο του και τη φραπεδιά του, και να χαζεύει. Τον πλησιάζει λοιπόν ο Ελληνοαμερικάνος, τον χαιρετάει κι αρχίζει τις συμβουλές.
* * *
* - ΚΑΛΑ νέο παιδί εσύ, να κάθεσαι και να τεμπελιάζεις; Γιατί δεν πας να βρεις μια δουλειά;
- Και γιατί να βρω δουλειά, βρε μπάρμπα;
- Μα για να κάνεις λεφτά φυσικά.
- Και άμα κάνω λεφτά τι θα γίνει;
- Μετά θα κάνεις κι άλλα λεφτά και θα στήσεις τη δική σου δουλειά.
- Ωραία και μετά;
- Μετά θα κάνεις ακόμα πιο πολλά λεφτά και θα γίνεις μεγαλοεπιχειρηματίας όπως έγινα κι εγώ.
* * *
* Ο νεαρός συνέχισε όμως να έχει απορίες.
- Ωραία βρε μπάρμπα, μετά τι θα γίνει;
- Μετά, αφού θα κουραστείς πολύ πρώτα, μεγαλώνοντας τις επιχειρήσεις σου, θα έχεις πάρα πολλά λεφτά.
- Εντάξει. Κι ύστερα τι;
- Έπειτα θα κάθεσαι.
- Και γιατί ρε μπάρμπα, εγώ τώρα τι κάνω;
Ζ.

--------

GEORGAK.jpg*KAI Πολιτικής Προστασίας ο Δημ. Γεωργάκης, μπορεί να αναλαμβάνουν από 1/1 όμως ο συνταγματάρχης έσπευσε ήδη επί το έργον. Βάζει πάλι σάκους στα Ταμπάκικα μην ξεχειλίσει το ποτάμι; Όχι, να τους απομακρύνει θέλει, δεν χρειάζονται πια, σκίστηκαν κιόλας…
Ζ.

 

 

KAPETAN.jpg*Ο κακεντρεχής, νεοδημοκράτης ήταν πάντως, είπε πως ο Λαρισαίος βουλευτής δείχνει, ασυναίσθητα, τι σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση στην περιοχή.
Ζ.

 

KOURET_ALEXIPTOT.jpg

*ΝΑ σημαίνει άραγε κάτι αυτό το μπουφάν, του συνομιλητή του, για τον νέο περιφερειάρχη;
Ζ.

 

 

VITAMINES.jpg

*ΤΑ μελομακάρονα κανονικά πρέπει να τα πουλάνε στα φαρμακεία, στο ράφι με τις πολυβιταμίνες.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass