ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2023

Δύο μεγάλες τραγωδίες συντάραξαν τη Λάρισα το 2023

*Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη και πλημμύρες άφησαν πληγές *Ποια γεγονότα ξεχώρισαν και ποια μεγάλα έργα και παρεμβάσεις έβαλαν θεμέλια *Νέος δήμαρχος Λαρισαίων ο Θανάσης Μαμάκος

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2024 16:11

Στην εκπνοή του 2023 ο Δήμος Λαρισαίων δέχθηκε ένα πρωτόγνωρο χτύπημα, ακραίου καιρικού φαινομένου, τις πληγές του οποίου ακόμη προσπαθεί να κλείσει. Ολόκληρες συνοικίες πλημμύρησαν, με τη στάθμη του Πηνειού ποταμού να έχει ξεπεράσει τα δέκα μέτρα. Η ορμή του υδάτινου στοιχείου παρέσυρε ολόκληρα χωριά σε όλη τη Θεσσαλία και άφησε πίσω του ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες πολιτών, σε δημοτικές και δημόσιες υποδομές.

Οι πλημμύρες δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στον Δήμο Λαρισαίων σε πολλά μέτωπα. Η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να αντεπεξέλθει σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, θέτοντας προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και τις επείγουσες ανάγκες επιβίωσης πολιτών που βρέθηκαν στον δρόμο. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με ανοιχτές ακόμη τις πληγές, τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου οι πολίτες ανέδειξαν νέο δήμαρχο τον δικηγόρο Θανάση Μαμάκο, με τον συνδυασμό «Η Λάρισα που μας αξίζει», ο οποίος πήρε τη σκυτάλη για την επόμενη πενταετία από τον απερχόμενο δήμαρχο, Απόστολο Καλογιάννη, του συνδυασμού «Συμπαράταξη Λαρισαίων».
Ο Θαν. Μαμάκος εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 51,14% έναντι του συνδυασμού του Απ. Καλογιάννη, που έλαβε ποσοστό 37,13%. Ακολούθησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Πέτρο Κρίκη και με ποσοστό 8,92%.
Λόγω αλλαγής του εκλογικού νόμου, με τον καθορισμό του εκλέξιμου ορίου του 3% αποχώρησαν πριν την εκλογική μάχη δύο δημοτικές παρατάξεις που είχαν έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα η «Ορμή Ανανέωσης» με επικεφαλής τον Νικ. Γαμβρούλα και η «Πρωτοβουλία Αξιών» (ΠΡ.ΑΞΙ.) με επικεφαλής τον Παναγιώτη Γούλα. Το 2024, στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, συμμετέχουν τρεις παρατάξεις, από τις πέντε που υπήρχαν το 2023. Σε μια σύντομη ανασκόπηση των γεγονότων, των έργων και δράσεων, που ξεχώρισαν το 2023 στον Δήμο Λαρισαίων παραθέτουμε τα εξής:
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ
ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 συντάραξε το πανελλήνιο το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε στα Τέμπη, κοντά στον οικισμό Ευαγγελισμός.
Περί τις 23:22, ο επιβατικός συρμός Intercity 62 που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα. Η σύγκρουση, η ανάφλεξη και ο εκτροχιασμός των συρμών προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85. Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. Το τραγικό γεγονός στάθηκε αφορμή για να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος με πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων, με στόχο να λυθούν τα χρόνια προβλήματα στην πόλη, που προκαλούν οι υποδομές του ΟΣΕ.
Ενιαίο μέτωπο και χάραξη κοινής γραμμής για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίσει η Λάρισα, με τις σιδηροδρομικές γραμμές και γενικότερα με τις υποδομές του ΟΣΕ, αποφάσισαν όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, στην πρώτη συνεδρίασή του, μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη.
Εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση να «κινηθούν σαν μια γροθιά», προκειμένου να βρεθούν λύσεις εφικτές και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη με τον ΟΣΕ, συζητήθηκαν λύσεις και σύσσωμο το Συμβούλιο συμφώνησε στη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για έργα που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών.
«Ο Δήμος Λαρισαίων έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον ΟΣΕ» επανέλαβε για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος και τόνισε ότι πρέπει να βρουν τον δρόμο της επίλυσή τους, επισημαίνοντας ότι ο ΟΣΕ έχει αθετήσει κάθε υπόσχεσή του για επίλυση των προβλημάτων.
Επίσης, επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλε ο δήμαρχος Λάρισας για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, τονίζοντας ότι η «Λάρισα πλήρωσε τεράστιο φόρο αίματος από τις διαβάσεις του ΟΣΕ» και τόνισε ότι «χρειάζεται σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο απόφαση πια και εντολή καθαρή ότι με τη Λάρισα θα καθίσετε στο τραπέζι να κουβεντιάσετε και να δώσετε λύσεις». Τα Νοσοκομεία της Λάρισας «σήκωσαν» όλο το βάρος της επιχείρησης, καθώς μεταφέρθηκαν σε αυτά όλοι οι τραυματίες και οι σοροί.
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ
Επίτιμος δημότης Λάρισας ανακηρύχθηκε σε ειδική τελετή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 13 Μαΐου, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, μετά από εισήγηση του δημάρχου Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννη.ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ «ΔΙΑΖΩΜΑ»
«Μνημόνιο συνεργασίας» για την ανάπτυξη και ανάδειξη της Λάρισας υπογράφηκε από τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννη, και τον πρόεδρο του Σωματείου «Διάζωμα», Σταύρο Μπένο. Η συνεργασία στοχεύει σε παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που θα βελτιώσουν την αισθητική εικόνα της πόλης και τη λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου της, παράλληλα με την ανάδειξη της ιστορικής της ταυτότητας. Απώτερος στόχος είναι να γίνει η Λάρισα ελκυστικό προϊόν τουριστικού προορισμού και παγκόσμια γνωστή. Όλες οι παρεμβάσεις θα στηριχθούν στο Πρόγραμμα «Πόλις» του «Διαζώματος».
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΙΚΑ
Στα χέρια του Δήμου Λαρισαίων πέρασε το κεντρικό οικόπεδο του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου, μετά από έναν Γολγοθά χρόνιων συζητήσεων, με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και στελέχη αρμόδιων Υπουργείων.
Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που επήλθε μεταξύ των δύο φορέων, η οποία περιλαμβάνει την ανταλλαγή του εν λόγω οικοπέδου με ένα δημοτικό στη συνοικία της Νεάπολης, που περικλείεται από τις οδούς Χρ. Γιάγκου-Κων. Ταμπασούλη-4ου Συντάγματος Πεζικού-Μουσών, εμβαδού 7.096,29 τ.μ. και συνολικής δόμησης 5.677,03 τ.μ.
Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που η Δημοτική Αρχή επιχειρεί, αυτή τη φορά επιτυχώς, την πρόσκτηση του οικοπέδου του πρώην ΙΚΑ.
ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Με την κατασκευή κυκλικού κόμβου, στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Βόλου, ξεκίνησε το 2023 το μεγάλο έργο «Ολοκλήρωσης του εσωτερικού δακτυλίου της Λάρισας», από τον Δήμο Λαρισαίων, προϋπολογισμού 11,7 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην ανάπλαση της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, σε μήκος 1,6 χλμ. και ειδικότερα από την οδό Καρδίτσης ως την οδό Κουτσίνα, στο ύψος του σχολικού συγκροτήματος του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου. Περιλαμβάνει και την ανακατασκευή της οδού Τ. Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας), από τον κυκλικό κόμβο του Αγίου Αχιλλίου μέχρι τη γέφυρα Ναϊάδων Νυμφών, καθώς και τη διάνοιξή της από τη γέφυρα Ναϊάδων μέχρι τον κόμβο της ΔΕΥΑΛ. Επίσης, προβλέπονται παρεμβάσεις και στην οδό Κραννώνος.
ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Μπαίνουν τα θεμέλια ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο Λάρισας.
Προκηρύχθηκε και αναδείχθηκε ανάδοχος για το έργο «Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης» στην ευρύτερη κεντρική περιοχή της πόλης. Το σχέδιο για το θέμα της στάθμευσης εκτείνεται στους εξής άξονες: δημοτικοί υπόγειοι χώροι στάθμευσης, υπαίθριοι χώροι στάθμευσης, θέσεις στάθμευσης μονίμων κατοίκων, παρόδια στάθμευση με σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στον ευρύτερο κεντρικό τομέα της πόλης, ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης και δημοτικοί χώροι με σύμβασης παραχώρησης. Πιλοτικά ξεκίνησε να λειτουργεί η στάθμευση οχημάτων αποκλειστικά για μόνιμους κατοίκους στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ προχώρησε και η ανάλογη προετοιμασία για να επεκταθεί σταδιακά και στο ευρύτερο κέντρο, που περικλείεται από τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Τσιόγκα κ.ά.
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
Τιμητική διάκριση για την υλοποίηση του έργου «Έξυπνης Πόλης» και ειδικά για το «Έξυπνο Σύστημα Πρόσβασης στους πεζόδρομους», έλαβε ο Δήμος Λαρισαίων, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Smart Cities 2023», το οποίο διεξήχθη στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 16 και 17 Ιουνίου.
Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα Υπουργείων, της ΕΝΠΕ, της ΚΕΔΕ και της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», ενώ συμμετείχαν 60 Δήμοι και εταιρείες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τη διάκριση έλαβε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας και Συστημάτων Έξυπνης Πόλης κ. Κωνσταντίνος Διαμάντος.
ΚΑΤΑΔΑΦΙΣΕΙΣ ΣΤΟ 867 Γ
Ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την απαλλοτρίωση των δεκατριών ακινήτων, που βρίσκονται απέναντι από το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, στο οικοδομικό τετράγωνο 867 Γ, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Βενιζέλου-Παπαναστασίου-Απόλλωνος-Ύδρας και η Δημοτική Αρχή αναμένεται να δώσει σύντομα εντολή κατεδάφισης των κτισμάτων.
Οι περισσότεροι από τους δώδεκα ιδιοκτήτες των δεκατριών ακινήτων έχουν αποζημιωθεί για τις περιουσίες τους, ενώ όλοι έχουν υπογράψει εξωδικαστικές συμφωνίες με τον Δήμο Λαρισαίων, για την απαλλοτρίωσή τους και έτσι έγινε εφικτό να προχωρήσει απρόσκοπτα το μεγάλο έργο της απελευθέρωσης του χώρου μπροστά από το μνημείο που λίμναζε πολλά χρόνια.
ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
«Κλείδωσε» και με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) των υπουργών Οικονομικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), η χρηματοδότηση 8 εκατομμυρίων ευρώ, για έργα ανάπλασης στον Δήμο Λαρισαίων, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα σύνολο παρεμβάσεων με τους ακόλουθους τίτλους: «Διασύνδεση αρχαιολογικών – πολιτιστικών σημείων στην πόλη της Λάρισας», «Ανάπλαση εγκαταστάσεων του πάρκου Αλκαζάρ», «Λύσεις Καινοτομίας για τη Στρατηγική Αστική Παρέμβαση Δήμου Λαρισαίων», «Προμήθεια αστικού εξοπλισμού για τη στρατηγική αστική παρέμβαση Δήμου Λαρισαίων» και «Ιπποκράτειος Τόπος: Ανάδειξη – Αναβάθμιση».
ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΟΔΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ, ΑΙΟΛΟΥ
Ξεκίνησε το έργο του Δήμου Λαρισαίων για την ανακατασκευή των οδών Αιόλου και Βυζαντίου, καθώς και τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου (στο ύψος του ΑΤΑ). Προβλέπει την πλήρη ανακατασκευή της οδού Αιόλου από την οδό 23ης Οκτωβρίου έως την οδό Αγιάς σε διατομή ενιαίας στάθμης, της οδού Βυζαντίου από την οδό Υψηλάντου έως την οδό 23ης Οκτωβρίου, τμήματα των οδών Λουκιανού και Χατζηζωγίδου και τμήμα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου από την οδό Αγιάς έως την οδό Αεροδρομίου (εμπρός από το ΑΤΑ), ώστε να ενταχθεί σε αυτές ποδηλατόδρομος διπλής κυκλοφορίας συνολικού μήκους 1.500 μ.
Το εν λόγω έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού με την ολοκλήρωσή του ο κατασκευασμένος ποδηλατόδρομος των οδών Βενιζέλου, Φιλελλήνων, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηλιοδώρου, Ρούσβελτ, Ιουστινιανού συνδέεται με τον ποδηλατόδρομο της οδού Νικηταρά (ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή) και καταλήγει στο νεοκατασκευασθέν τμήμα της Τάφρου Ι1. Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020».
ΕΓΚΑΙΝΙΑ 24ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο του 24ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας στη συνοικία Τούμπα. Με την ολοκλήρωση του σχολείου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Τούμπας δεν θα χρειάζεται να διασχίσουν είτε την οδό Βόλου είτε την οδό Καραμανλή για να πηγαίνουν σε γειτονικά σχολεία.
Το νέο διδακτήριο βρίσκεται σε οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Κίτρους (πεζόδρομος) στα βορειοανατολικά, ανώνυμη δημοτική οδός στα βορειοδυτικά (πεζόδρομος), ανώνυμη δημοτική οδός στα νοτιοδυτικά (πεζόδρομος) και οδός Βασ. Ναούμ (πεζόδρομος) στα νοτιοανατολικά.                    

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass