Αποφασίζουν σήμερα την πορεία της απεργίας οι μικροβιολόγοι

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2024 8:00

Κλειστά παρέμειναν και χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα μικροβιολογικά εργαστήρια της Λάρισας, μαζί με τα υπόλοιπα σε ολόκληρη τη χώρα, με τους εργαστηριακούς γιατρούς να αντιδρούν στη συνεχιζόμενη υφαρπαγή των αποζημιώσεων (clawback) από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Σήμερα Παρασκευή το απόγευμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη όλων των συλλόγων εργαστηριακών γιατρών της χώρας, μεταξύ αυτών και η Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων και Βιοπαθολόγων Λάρισας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων ή όχι, καθώς και το χρονικό της διάστημα.
Η αποχή των εργαστηριακών γιατρών από τα καθήκοντά τους, που προκαλεί «πονοκεφάλους» στα νοσοκομειακά ιδρύματα, καθώς οι ασφαλισμένοι, και μόνο για έκτακτα περιστατικά, θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία, θα συνεχιστεί σίγουρα σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο.
Την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών μικροβιολογικών εργαστηρίων έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Υγείας το οποίο επικαλούμενο δημοσιονομικά δεδομένα, εφαρμόζει το μνημονιακό μέτρο της επιστροφής της δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις, παρακρατώντας στην πραγματικότητα την αποζημίωση για εξετάσεις που έγιναν σε ασθενείς από τα ιδιωτικά εργαστήρια που απλά εκτέλεσαν το παραπεμπτικό συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ θεράποντος ιατρού.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι εργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζουν για την επιβίωση των εργαστηρίων τους, καθώς ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις στο 30-40% του ύψους τους εξαιτίας των μνημονιακών νόμων. Πρόβλημα που είχε τεθεί και σε άλλες κινητοποιήσεις του κλάδου στο παρελθόν, με τελευταία κινητοποίηση τον προηγούμενο Σεπτέμβρη. Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με την τελευταία του ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων πως «έχει περάσει μία δεκαετία διαρκούς υφαρπαγής των αποζημιώσεων (clawback) των συμβεβλημένων εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ. Έχει περάσει μία δεκαετία κατάθεσης προτάσεων για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων και την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης. Έχει περάσει μία δεκαετία χωρίς την ουσιαστική εφαρμογή Πρωτοκόλλων ορθής άσκησης της Ιατρικής. Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην Π.Φ.Υ. από πλευράς της Πολιτείας, οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και τους Επιστήμονες που παρέχουν έργο».
Μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, καλύπτει απόλυτα τις αντιδράσεις και διεκδικήσεις που έχουν εξαγγείλει οι Περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Γιατρών και καλεί την Πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης. Καλεί επίσης ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο, αλλά και τους οργανωμένους φορείς ασφαλισμένων και συνταξιούχων να σταθούν δίπλα τους, ώστε όλοι μαζί να πετύχουν ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες ΠΦΥ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass