ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2023

Σε έξαρση οι παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων

Οι θυσίες των νέων στην άσφαλτο, οι χασισοφυτείες στα βουνά, τα ατυχήματα στις καταδιώξεις και οι στοχευμένες εκρήξεις που τάραξαν την «ησυχία» της μέσης εγκληματικότητας στη Λάρισα

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2023 15:53

Ο απολογισμός των γεγονότων που χαρακτήρισαν το 2023 το τοπικό αστυνομικό δελτίο, σε επίπεδο θεματικών ενοτήτων, μάλλον καθόλου δεν διαφέρει από τους απολογισμούς των παρελθόντων ετών. Αυτό ίσως που ενδεχομένως να αλλάζει είναι η όξυνση των ήδη γνωστών προβλημάτων με αφορμή και την αδράνεια της Πολιτείας και δη των συναρμόδιων Υπουργείων να αναπτύξουν πολιτικές πρόληψης.

Τα θανατηφόρα δυστυχήματα δεν μειώνονται, τα ελληνικά βουνά «προσφέρονται» για χασισοφυτείες, η παραβατικότητα των ανηλίκων διογκώνεται, ενώ η ίδρυση ξεχωριστού Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στην ΕΛ.ΑΣ. ανέδειξε τις διαστάσεις του ζητήματος. Το οποίο ζήτημα, παρότι έχει διάφορες μορφές (οικονομική, λεκτική κ.λπ.), ανατέθηκε και αυτό στην ΕΛ.ΑΣ. που το καταγράφει, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα, ως περιστατικά σωματικής βίας.
Αναλυτικότερα, από τα θανατηφόρα δυστυχήματα που πρέπει να καταγραφούν είναι αυτό της θανάσιμης παράσυρσης σε διάβαση πεζών, μιας 41χρονης Λαρισαίας στις 11 Ιουλίου 2023. Η 41χρονη στην προσπάθειά της να διασχίσει διάβαση πεζών στο ύψους του σχολικού συγκροτήματος του 6ου Γυμνασίου - Λυκείου στη Νεάπολη παρασύρθηκε από αγροτικό που οδηγούσε 76χρονος.
Σε βάρος του 76χρονου συνταξιούχου αγρότη ασκήθηκε δίωξη για το, κακουργηματικού χαρακτήρα, αδίκημα της επικίνδυνης οδήγησης, όπως και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης οδήγησης κάθε είδους τροχοφόρου ή άλλου οχήματος. Μία 41χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών έχασε τη ζωή της σε ένα σπάνιο τροχαίο δυστύχημα μέσα στην πόλη στην προσπάθειά της να διασχίσει τη διάβαση πεζών στις 13.20’ το μεσημέρι!
Η Πολιτεία επί δεκαετίες απαθώς παρακολουθεί τη θυσία νέων παιδιών στην άσφαλτο και ουδόλως δείχνει να συγκινείται. Μεταξύ άλλων δυστυχημάτων, στις 8/6/2023 και στη Νέα Περιφερειακή Τρικάλων (προς τη ΔΕΥΑΛ) χάνει τη ζωή της 26χρονη συνεπιβάτιδα μοτοσικλέτας μετά από εκτροπή. Στις 23/10/2023 στο 15ο χλμ. της επαρχιακής οδού Βερδικούσιας - Ελασσόνας και σε μετωπική σύγκρουση με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, χάνει τη ζωή του ο οδηγός της μοτοσικλέτας και 16χρονος μαθητής.
ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Στις 6/6/2023 αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας συλλαμβάνουν τέσσερις μαθητές Γυμνασίου (14, 15 και 16 ετών) κατηγορούμενους για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κατά συναυτουργία με τη μορφή της κατοχής, επιβεβαιώνοντας (σ.σ. για πολλοστή φορά) τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει προσλάβει το κοινωνικό πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών ακόμη και από παιδιά πολύ νεαρών ηλικιών.
Οι τέσσερις ανήλικοι άφησαν ένα σακίδιο πλάτης σε κατάστημα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου στο κέντρο της Λάρισας με πάνω από μισό κιλό (677,9 γραμμαρίων) χασίς διαμοιρασμένο σε 103 «τσιγαρλίκια». Σακίδιο που «όπως εξακριβώθηκε» από την ΕΛ.ΑΣ. «είχαν εναποθέσει εκεί οι τέσσερις δράστες, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση».
Στις 13/10/2023 ένας 18χρονος συλλαμβάνεται ενώ παραλαμβάνει ένα δέμα που του έστειλαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μεταξύ άλλων περιείχε μικροποσότητες ναρκωτικών όπως η MDMA και το LSD, γνωστά παραισθησιογόνα που χρησιμοποιούν οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, προκειμένου μεταξύ άλλων να βρεθούν να βρεθούν σε κατάσταση ευφορίας. Ο 18χρονος παραδέχθηκε πως αγόρασε τα ναρκωτικά μέσω του σκοτεινού διαδικτύου (dark web). Σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά ο εντοπισμός χασισοφυτειών και μάλιστα με χιλιάδες δενδρύλλια στα βουνά του νομού Λάρισας, πλέον… δεν αποτελούν ξεχωριστή είδηση.
Την 1η/11/23 στην Πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς, στον «μεγάλο» Προφήτη Ηλία ένας 15χρονος μαθητής και ένας 17χρονος φίλος του και επίσης μαθητής «αστειεύονται» εξαναγκάζοντας άλλον 17χρονο σε ανοχή γενετήσιας πράξης, μόνο που το ανήλικο θύμα είναι ένα παιδί με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή.
Στις 13/7/2023 στα Μεσάγγαλα δύο 16χρονοι μαθητές, μεταξύ συνολικά πέντε νεαρών, συλλαμβάνονται ως δράστες βανδαλισμών. Οι πέντε νεαροί διαδοχικά βράδια, πυρπόλησαν Ι.Χ. και φυλάκιο ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, προκάλεσαν φθορές σε παραλιακό αναψυκτήριο σκίζοντας 65 ξαπλώστρες, ενώ ένα βράδυ έθεσαν σε λειτουργία μια μπουλντόζα τεχνικής εταιρείας προκαλώντας φθορές σε υποδομές του Δήμου Τεμπών στην παραλία «Καράβια» των Μεσαγγάλων. Παρασύροντας μία στάση, ρίχνοντας δύο πολυετή δέντρα, ενώ προκάλεσαν και φθορές στο οδόστρωμα.
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Την ηρεμία της «μέσης εγκληματικότητας» στη Λάρισα διαταράσσουν δύο στοχευμένες επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 5.10 τα ξημερώματα της 23ης Απριλίου σε κατάστημα συμφερόντων αθλητικού παράγοντα στο εμπορικό κέντρο «ΓΑΙΑ» της Φιλιππούπολης, ενώ η δεύτερη έκρηξη στις 3.23’ τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου στην πιλοτή τριώροφης οικοδομής όπου κατοικεί μόνο ένα ζευγάρι ιδιωτικών υπαλλήλων.
Στην πρώτη έκρηξη οι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικά «τόσο όσο» να προκληθούν υλικές στη βιτρίνα του καταστήματος, χωρίς να τραυματιστεί κάποιος πολίτης και κατά μία εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή και τη «χειρουργική ακρίβεια» των αγνώστων δραστών, η επίθεση αποτέλεσε «χτύπημα - μήνυμα» με «παραλήπτη» τον ιδιοκτήτη του καταστήματος.
Στη δεύτερη επίθεση, σε μια υπόθεση επίσης πρωτοφανή για τα τοπικά χρονικά ο δράστης -σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών- κατοπτεύοντας τον χώρο και διασφαλίζοντας ότι δεν θα τραυματιστούν διερχόμενοι πέταξε μια χειροβομβίδα αμυντικού τύπου, που θεωρούνται από τις πλέον επικίνδυνες με αφορμή και τη διασπορά των θραυσμάτων κ.λπ.
Η χειροβομβίδα κύλησε ωστόσο και σφήνωσε στο κενό του τοιχίου του αυλόγυρου με τον διάδρομο της συρόμενης πόρτας με αποτέλεσμα τα θραύσματα να αφήσουν σημάδια κάτω από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου. Ο δράστης χρησιμοποίησε επίσης και έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (σ.σ. ένα πλαστικό δοχείο) που «εξερράγη» με διαφορά μερικών δευτερολέπτων έξω από την πόρτα της πιλοτής χωρίς να προκληθούν ιδιαίτερης έκτασης υλικές ζημιές. Η περόνη, αλλά και τα υπολείμματα του αυτοσχέδιου μηχανισμού, αποστάλθηκαν για εργαστηριακή εξέταση.
ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ
Αιματηρή κατάληξη είχε στις 8/7/2023 η καταδίωξη ενός 20χρονου Σύρου υπηκόου που έπεσε νεκρός στο Μοσχοχώρι έχοντας πυροβοληθεί από 45χρονο αστυνομικό. Ο 20χρονος οδηγώντας ένα κλεμμένο αυτοκίνητο από την Αθήνα, κατά την καταδίωξη έχασε τον έλεγχο, εκτράπηκε της πορείας του και έτσι το αγροτικό κατέληξε σε αυλή σπιτιού. Ο 20χρονος άοπλος ενώ προσπαθούσε πεζός να διαφύγει της σύλληψης από τον αστυνομικό που τον καταδίωκε δέχτηκε μια σφαίρα από την αριστερή πλευρά του σώματος κάτω από τη μασχάλη, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα διαμπερές, θανατηφόρο τραύμα.
Ο θάνατος του 20χρονου αποδόθηκε σε ατύχημα, όταν εκπυρσοκρότησε το υπηρεσιακό περίστροφο του αστυνομικού, ενώ προσπαθούσε να περάσει τον φράχτη της αυλής αναζητώντας τον Σύρο πρόσφυγα. Ένα ακόμη από τα «ατυχήματα» στις καταδιώξεις αστυνομικών που μεταξύ άλλων αναδεικνύουν τα σοβαρά κενά στην εκπαίδευσή τους.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass