ΕΝΩ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ «ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ»

Εφημερίες με «μικροπολιτικές σκοπιμότητες»;

*Ο Νεστ. Αντωνίου εξηγεί πως εγκρίνεται ό, τι ακριβώς και επί Λαζ. Μακρή *Ο διοικητής ΥΠΕ διαβεβαιώνει ότι «τηρεί επακριβώς τη νομοθεσία» Μ. Βορίδη *«Διαφωνεί» όμως μαζί του ο νυν αν. υπουργός Υγείας Α. Ξανθός

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2015 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:52

Σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες αποδίδει τις διαμαρτυρίες από την πλευρά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για τις περικοπές στις πρόσθετες εφημερίες των γιατρών, και το χθεσινό εξ αυτών δημοσίευμα, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Σε απάντησή του προς την «Ε», ο Νέστορας Αντωνίου εξηγεί ότι ο ίδιος εφαρμόζει απαρέγκλιτα τον νόμο, όπου ορίζεται ότι οι πρόσθετες «δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 9% των τακτικών εφημεριών σε επίπεδο νοσοκομείου». Επικαλείται δε τον νόμο που είχε ψηφιστεί τον Δεκέμβριο του 2014 επί υπουργίας Μ. Βορίδη.

Κι ενώ από την πλευρά του Πανεπιστημιακού (διοίκηση, Ιατρική υπηρεσία, διευθυντές κλινικών) επιμένουν ανυποχώρητα ότι ή θα κλείσουν κλινικές ή δεν θα πληρώνονται γιατροί για εφημερίες που πραγματοποιούν, υπενθυμίζοντας επιπλέον ότι απαιτείται πρόσθετη πίστωση για την κάλυψη των αναγκών, συμπτωματικά χθες σε γενικότερη ανακοίνωση για τις εφημερίες, το υπουργείο Υγείας υπερκερνά τη νομιμοφροσύνη του Ν. Αντωνίου.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μεταξύ άλλων ενημερώνει ότι «το θέμα της αποζημίωσης των πρόσθετων εφημεριών (επαναφορά του 9% σε επίπεδο ΥΠΕ) θα ρυθμιστεί με τροπολογία η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα ανέκυψε όταν ο Ν. Αντωνίου ενέκρινε για τις πρόσθετες εφημερίες των γιατρών του Πανεπιστημιακού τον τρέχοντα μήνα Μάιο ποσό 26.000 ευρώ, αντί των 34.000 ευρώ που εκτιμάται από την πλευρά του νοσοκομείου ως το ελάχιστο όριο για την ασφαλή λειτουργία των κλινικών. Από το νοσοκομείο εξηγούσαν ότι και επί διοίκησης Λαζ. Μακρή υπήρχε προβληματικό πλαφόν, που όμως βρισκόταν πάντοτε τρόπος να ξεπερνιέται και να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις μνημονιακές επιταγές για περικοπές, το ύψος των μηνιαίων τακτικών εφημεριών στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ήταν πέρυσι 334.000 ευρώ ενώ με τον προϋπολογισμό Βορίδη για το 2015 μειώθηκε περαιτέρω στα 295.000 ευρώ τον μήνα. Αυτή η επιπλέον μείωση προφανώς επηρεάζει αρνητικά και το πλαφόν που διαμορφώνεται με το ποσοστό 9% για τις έκτακτες εφημερίες. Όπως φαίνεται και από την απαντητική ανακοίνωση του Ν. Αντωνίου, ούτε το Πανεπιστημιακό ούτε άλλο νοσοκομείο της περιοχής πέτυχε να μειώσει το ύψος των τακτικών εφημεριών, στα οριζόμενα για το 2015. Αφού το κόστος κινείται στα περυσινά επίπεδα. Οι υπερβάσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο προς το τέλος της χρονιάς, οπότε και μπορεί να δοθούν πρόσθετα κονδύλια από το υπουργείο για να πληρωθούν οι εφημερίες, του τελευταίου διμήνου φερειπείν.

Ο κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Αναλυτικά, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας Νέστορας Αντωνίου, «για την αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο» όπως αναφέρει, σημειώνει στην απάντησή του:

«Η αποζημίωση των ιατρών των νοσοκομείων για τις επιπλέον εφημερίες καταβάλλονταν από 11-12-2010 μέχρι 24-12-2014 από διαθέσιμα κονδύλια του Νοσοκομείου και από διαθέσιμους πόρους των Υγειονομικών Περιφερειών που δεν μπορεί να υπερβεί το ποσοστό 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε Υ.ΠΕ.(Φ.Ε.Κ.2008/Β/27-12-2010)

Με το Ν.4316/2014 (Φ.Ε.Κ. 270/Α/24-12-2014),άρθρο 12 παρ.2 που κοινοποιήθηκε σε όλα τα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας αναφέρεται ότι: H περίπτωση Γ’ της παρ.1 του άρθρου 4 του Ν.3868/2010 τροποποιείται ως εξής: «Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας που εκδίδεται με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, ύστερα από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του μπορεί να εγκρίνονται πρόσθετες εφημερίες πέραν των ορίων των εδαφίων ίί έως ίv της περίπτωσης Α’ με σκοπό την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου. Οι πρόσθετες αυτές εφημερίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσοστό εννέα τοις εκατό (9%) της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε Νοσοκομείο».

Εν συνεχεία ο κ. Αντωνίου παραθέτει πίνακες με αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που εγκρίθηκαν για τακτικές και πρόσθετες εφημερίες, τόσο στο Πανεπιστημιακό όσο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς του. Ποσά που εγκρίθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο από τον απελθόντα προκάτοχό του Λαζ. Μακρή αλλά και τον Μάιο από τον ίδιο τον Ν. Αντωνίου, αποδεικνύοντας ότι τίποτε απολύτως δεν έχει αλλάξει.

Ειδικά για το Πανεπιστημιακό, η προβλεφθείσα πίστωση για τακτικές εφημερίες ήταν (και είναι ) 294.593 ευρώ μηνιαίως για φέτος, για τις έκτακτες 26.513,99 ήτοι ποσοστό 9,00% (το νόμιμο). Και τον Ιανουάριο (Μακρής) και τον Μάιο (Αντωνίου) το ίδιο ακριβώς.       

Και ο Ν. Αντωνίου καταλήγει στην απάντησή του: «Εκ των ανωτέρω αναφερομένων συνάγεται ότι ο κάθε Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τις νόμιμες διατάξεις που έχουν σχέση με τις πρόσθετες εφημερίες οι οποίες σε επίπεδο Νοσοκομείου δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 9% των τακτικών εφημεριών. Τα υπόλοιπα αποτελούν μικροπολιτική χωρίς αντίκρισμα».

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

 Συμπτωματικά χθες, σχετικά με τις οφειλές εφημεριών- υπερωριών του 2015 προς τους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ενημέρωσε ότι: «Με βάση τη Νομοθετική Ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο ψηφισθέν Νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αντικείμενο τη διαδικασία αποπληρωμής των υπερωριών/νυχτερινών/ εξαιρέσιμων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ για το 2015. Άμεσα θα προχωρήσει η αναμόρφωση των προϋπολογισμών και η αποπληρωμή των δικαιούχων το συντομότερο δυνατόν.

Η καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών για το 2015 έχει δρομολογηθεί. Ήδη έχει δοθεί οδηγία προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση ενταλμάτων όσον αφορά τις εφημερίες του πρώτου τριμήνου του 2015. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύεται ότι στις 27 Μαΐου θα αρχίσει η καταβολή των οφειλόμενων χρηματικών ποσών στους δικαιούχους.

Το θέμα της αποζημίωσης των πρόσθετων εφημεριών (επαναφορά του 9% σε επίπεδο ΥΠΕ) θα ρυθμιστεί με τροπολογία η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η ομαλοποίηση των πληρωμών προς τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, οι οποίοι παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια, προφέρουν εξαιρετικής σημασίας έργο και στηρίζουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass