Εργατικό Κέντρο: Καταρρέει το ΠΕΔΥ και στο Ν. Λάρισας

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2014 23:04 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:48

 

Την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες του ΠΕΔΥ, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αναφέροντας ότι χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες ιατρούς πληρώνοντας για την περίθαλψή τους.

Αναλυτικά το ΕΚΛ μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, προειδοποιούσε για την χειροτέρευση της κατάστασης στον ΕΟΠΥΥ, μετά την ψήφιση του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την οποία υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.

Εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και του νέου κανονισμού, οι μονάδες του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν. Το έλλειμμά του ΕΟΠΥΥ, ξεπερνά τα 4 δις. €, με κίνδυνο να οδηγηθεί στην κατάρρευση, η οποία θα συμπαρασύρει και τα δημόσια νοσοκομεία, που επίσης υποχρηματοδοτούνται από το κράτος, εξαιτίας των νοσηλίων, των εργαστηριακών εξετάσεων και των φαρμάκων, που μένουν ανεξόφλητα από τους ασφαλιστικούς φορείς στον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ, βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεών του, αν δεν πάρει έκτακτη επιχορήγηση και αν δεν έχει σταθερή και επαρκή χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν επιβληθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου περικοπές σε παροχές και νέα χαράτσια μέχρι 25% στα φάρμακα, 15% στις εξετάσεις και 30-50% στη νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές.                    

Οι περικοπές αφορούν επίσης τις πληρωμές για διαγνωστικές εξετάσεις που ήδη γίνονταν στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το κόστος για τους ασφαλισμένους, αφού εξωθούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, λόγω υπολειτουργίας των ιατρείων του ΠΕΔΥ. Περικοπές επίσης έγιναν στις φυσικοθεραπείες, στα επιδόματα τοκετού, στη μεταφορά νεφροπαθών, στα γυαλιά.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αναγκάζονται να πάνε στους ιδιώτες με πρόσθετη πληρωμή για εξετάσεις. Για παράδειγμα στο Αιματολογικό-Μικροβιολογικό του ΠΕΔΥ στη Λάρισα, λόγω έλλειψης εξοπλισμού (αντιδραστήρια, κλπ), αλλά και προσωπικού, μια σειρά εξετάσεις δεν γίνονται στο ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να οδηγούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια, όπου πληρώνουν και συμμετοχή άμεσα.

Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται πλέον να πληρώνουν τις επισκέψεις για ιατρική εξέταση ή συνταγογράφηση στους ιδιώτες γιατρούς, αφού πλέον είναι λίγοι οι γιατροί που συνταγογραφούν (δωρεάν), μέσα στα γραφεία του ΠΕΔΥ. Ακόμα και στους συμβεβλημένους, αναγκάζονται πολλοί να πληρώνουν, αφού ισχύει το πλαφόν των 200 επισκέψεων ανά γιατρό το μήνα. Πληρώνουν επίσης τις εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες έχουν περικοπεί και δεν αποζημιώνονται ακόμα και στα επείγοντα και στις εφημερίες.

Στη Λάρισα, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ δεν έχουν μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, αναλυτή εργαστηριακών εξετάσεων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να κάνουν σε ιδιώτες, μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, καρκινικών δεικτών, ορμονικές, προγεννητικού ελέγχου, πολλές φυσικοθεραπείες, ενώ το σύνολο των εχόντων ανάγκη αποκατάστασης παραπέμπεται στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, αφού στη Θεσσαλία δεν υπάρχει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης!  Στη Λάρισα, το ΠΕΔΥ για 250.000 περίπου άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους έχει 1 ακτινολόγο και 1 μικροβιολόγο!  Από το προσωπικό λείπουν 35 άτομα.  

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, απαιτεί, να καλυφθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις σε προσωπικό, γιατρούς και εξοπλισμό στα ιατρεία του ΠΕΔΥ και να   συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του, καλύπτοντας όλους (ασφαλισμένους και μη) με πλήρεις και δωρεάν παροχές υγείας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass