ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΓΩΓΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

«Καμπάνα» 774.000 ευρώ στο ΠΝΛ

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2014 3:42 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:50

«Καμπάνα» 774.236 ευρώ, ποσό που με τους τόκους υπερημερίας εκτιμάται ότι αγγίζει τις 880.000, επέβαλε το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας σε βάρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μετά από αγωγή ιδιωτικής εταιρίας διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.

Η υπόθεση αφορά στο 2009, όταν διοικητής του νοσοκομείου ήταν ο κ. Ηλίας Σκυλλάκος, με την ανώνυμη εταιρία να καταφεύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας την εξόφληση (με βάση και τη σύμβαση) ποσού που αρχικά ανερχόταν στα 2,01 εκατ. ευρώ, αλλά με την εξόφληση τμήματος των τιμολογίων (1,2 εκατ. ευρώ) μειώθηκε στις 774.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογισθούν οι τόκοι.

Το δικαστήριο δικαιώνει την ενάγουσα εταιρία, απορρίπτοντας παράλληλα τη θέση της προηγούμενης διοίκησης του ΠΝΛ ως «μη νόμιμη», καθώς δεν εξοφλούσε «παραληφθέντα τιμολόγια στηριζόμενη στους λόγους μη θεώρησης ενταλμάτων από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου λόγω ακυρότητας της σύμβασης» εφόσον «η σύμβαση εκτελέσθηκε».

Η υπόθεση γεννά ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα του χειρισμού της από την προηγούμενη διοίκηση του ΠΝΛ, αλλά άσχετα από αυτό, το θέμα πλέον είναι πως η απόφαση (161/2014) του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας είναι τελεσίδικη. Καθώς προκαλεί οικονομικούς «μπελάδες» στη σημερινή διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας η οποία πρέπει «άμεσα» να εξοφλήσει την οφειλή, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα οικονομικά του νοσοκομείου. Οταν είναι γνωστό πως οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων γενικότερα, πέρα από τη διαρκή μείωσή τους, εγκρίνονται με το σταγονόμετρο με τις γνωστές επιπτώσεις στην παροχή των υπηρεσιών υγείας.

Η ένδικη διαφορά, ανώνυμης εταιρίας και πρώην διοίκησης του ΠΝΛ, ανέκυψε κατά την εκτέλεση της σύμβασης που υπεγράφη στις 6 Μαρτίου του 2009, για την παροχή υπηρεσιών συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων μολυσματικού χαρακτήρα, σύμβαση «η οποία παρατάθηκε κατόπιν εγκρίσεως του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας» όπως σημειώνεται στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας «με την 17028/31-10-2008 απόφαση του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, εγκρίθηκε η σκοπιμότητα διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού (ν. 2286/1995), με τη διαδικασία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάδειξη αναδόχου παροχής υπηρεσιών συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων των πέντε νοσοκομείων της Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων και το εναγόμενο ΠΓΝΛ συνολικής προϋπολογιζομένης δαπάνης 45.000 ευρώ με ΦΠΑ.

Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 4-3-2009 και το αποτέλεσμά του κατακυρώθηκε με απόφαση του ως άνω διοικητή στην ενάγουσα, με την οποία συνήφθη η από 6-3-2009 σύμβαση. Με την εν λόγω σύμβαση η τελευταία ανέλαβε να μεταφέρει τα ιατρικά απόβλητα του εναγομένου νοσοκομείου στη συμφωνηθείσα τιμή μέχρι την εξάντληση του ποσού που προέβλεπε η σύμβαση (9.000 ευρώ).

Μια ημέρα, όμως, μετά την έναρξη της ισχύος της εξαντλήθηκε το οικονομικό αντικείμενο αυτής και το Δ.Σ. του Νοσοκομείου με την 10/10.3.2009 απόφασή του και στη συνέχεια ο διοικητής της 5ης Υ. Περιφέρειας με την 4286/23.3.2009 απόφασή του και η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας με το 5102/7.4.2009 έγγραφό της, ενέκριναν την παράταση της συμβάσεως μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών του εν εξελίξει ανοικτού διαγωνισμού, η οποία έγινε αποδεκτή από την ενάγουσα στις 2.4.2009.

Εν τω μεταξύ, σε εκτέλεση των συμβατικών της υποχρεώσεων η ενάγουσα προέβη σε αποκομιδή και επεξεργασία των ιατρικών αποβλήτων του εναγομένου Νοσοκομείου, το χρονικό διάστημα από τον Μάιο του 2009 έως τον Οκτώβριο του 2010 και για την εξόφληση των απαιτήσεών της εξέδωσε τα αναφερόμενα στην αγωγή 22 τιμολόγια, έκαστο των οποίων συνοδεύεται από τα ειδικά έντυπα τμηματικής παραλαβής αποβλήτων, τα οποία υπέβαλε στο Νοσοκομείο (Τμήμα Πρωτοκόλλου), προς πληρωμή τις ημερομηνίες» που λεπτομερώς αναφέρονται στην απόφαση του δικαστηρίου.

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ

«Εξ άλλου» προστίθεται στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας «σύμφωνα με τον όρο που περιλαμβάνεται στη σύμβαση (άρθρο 5) η πληρωμή του αναδόχου θα γίνεται μετά το πέρας κάθε μήνα με την έκδοση τιμολογίου, την ενταλματοποίηση αυτού και σε χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών το αργότερο και εφόσον το χρηματικό ένταλμα έχει θεωρηθεί από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το Νοσοκομείο, προς εκπλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων εξέδωσε καταρχήν για την εξόφληση δυο τιμολογίων (του 177/30-5-2009 και του 129/20-6-2009) χρηματικά εντάλματα, τα οποία όμως η αρμόδια Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνήθηκε να θεωρήσει ως μη νόμιμα λόγω ακυρότητας της συμπληρωματικής συμβάσεως, ομοίως δε έκρινε και το Ελεγκτικό Συνέδριο με την 0108/2010 πράξη του.

Κατόπιν τούτου το εναγόμενο Νοσοκομείο επικαλούμενο τη μη θεώρηση των ενταλμάτων από την Επίτροπο δεν προέβη σε εξόφληση των απαιτήσεων της ενάγουσας.

Επειδή, η ενάγουσα με την αγωγή της ισχυρίζεται ότι μη νομίμως το Νοσοκομείο αρνείται να καταβάλει τα αιτούμενα ποσά, αφού η ίδια εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της και εξέδωσε τα αντίστοιχα τιμολόγια συνολικού ποσού 2.010.106 ευρώ και γι' αυτό ζητά να υποχρεωθεί το εναγόμενο να της καταβάλει το ποσό αυτό νομιμοτόκως».

«ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΕΙ»

«Το εναγόμενο Νοσοκομείο, εξάλλου» σημειώνεται σε άλλο σημείο της απόφαση του δικαστηρίου της Λάρισας «κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την άσκηση μέχρι τη συζήτηση της υπό κρίση αγωγής, προέβη σε μερική εξόφληση ορισμένων από τα παραπάνω τιμολόγια και καταβλήθηκε στην ενάγουσα το συνολικό ποσό του 1.235.869,75 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 12 εκ των ανωτέρω τιμολογίων».

«Ενώ η ενάγουσα με την επί ακροατηρίου υποβληθείσα προφορική δήλωσή της που καταχωρήθηκε στα πρακτικά καθώς και με το εν συνεχεία νομίμως κατατεθέν υπόμνημά της: α) αποδέχεται την ένσταση μερικής εξόφλησης μέχρι το ποσό του 1.235.869,75 ευρώ, παραιτούμενη από το δικόγραφο της αγωγής κατά το μέρος που αφορά το ποσό αυτό και β) δηλώνει ότι κατόπιν του περιορισμού του αιτήματος της παραμένει ανεξόφλητο το υπόλοιπο ποσό των 774.236,73 ευρώ (2.010.106,48 μείον 1.235.869,75), το οποίο οφείλεται με το νόμιμο τόκο κατά τις διατάξεις του π.δ. 166/2003, από την επομένη της 90ής ημέρας μετά την παραλαβή καθενός από τα υπόλοιπα ανεξόφλητα τιμολόγια και όχι της 60ής ημέρας, όπως αρχικά είχε ζητήσει με την αγωγή της».

«Το εναγόμενο, τέλος, ως προς τα υπόλοιπα τιμολόγια που έμειναν ανεξόφλητα, συνομολογεί μεν με την ανωτέρω έκθεση απόψεών του ότι εκτελέσθηκε η σύμβαση και έγινε η αποκομιδή- επεξεργασία των παραληφθεισών βάσει των τιμολογίων και συνοδευτικών εντύπων που έχει ήδη στην κατοχή του, ποσοτήτων ιατρικών αποβλήτων, πλην τα τιμολόγια αυτά παραμένουν ανεξόφλητα διότι η σχετική παράταση της συμβάσεως με την ενάγουσα κρίθηκε μη νόμιμη από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

«ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ»

«Επειδή» προστίθεται στην απόφαση «τα αρμόδια όργανα του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν μπορούσαν, σύμφωνα με τα γενόμενα ερμηνευτικώς δεκτά σε προηγούμενη σκέψη, να ελέγξουν παρεμπιπτόντως τη νομιμότητα της καταρτίσεως της ως άνω συμβάσεως, η οποία ακόμη και αν δεν είναι σύννομη παράγει όλες τις έννομες συνέπειες, εφόσον δεν ανακλήθηκε από το νοσοκομείο ή δεν ακυρώθηκε με δικαστική απόφαση.

Με βάση αυτά το Δικαστήριο κρίνει ότι εφόσον η σύμβαση εκτελέσθηκε, άρνηση του εναγόμενου να καταβάλει στην ενάγουσα το υπόλοιπο της αξίας των παραληφθέντων ανεξόφλητων τιμολογίων στηριζόμενη στους λόγους μη θεώρησης των προαναφερθέντων ενταλμάτων από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου λόγω ακυρότητας της σύμβασης, τυγχάνει μη νόμιμη και συνιστά παράβαση των σχετικών συμβατικών υποχρεώσεών του, κατά τον βασίμως προβαλλόμενο λόγο της υπό κρίση αγωγής.

Συνεπώς, πρέπει να υποχρεωθεί το εναγόμενο νοσοκομείο να καταβάλει σ' αυτήν το οφειλόμενο από την εκτελεσθείσα σύμβαση υπόλοιπο ανεξόφλητο ποσό των 774.236,73 ευρώ, το οποίο αποτελεί το άθροισμα της αξίας των ως άνω υπολοίπων τιμολογίων» καταλήγει το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας.

ΕΞΟΛΦΗΣΗ

Με βάση και την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας, προκύπτουν ερωτήματα, ως προς το αποτέλεσμα του χειρισμού της όλης υπόθεσης από την προηγούμενη διοίκηση του ΠΝΛ. Αφού από τη μερική εξόφληση των τιμολογίων, το διάστημα μάλιστα που μεσολάβησε από την άσκηση μέχρι τη συζήτηση της αγωγής στο δικαστήριο, η πρώην διοίκηση του ΠΝΛ «συνομολογεί» την εκτέλεση της σύμβασης αφενός και αφετέρου, όπως δέχεται το δικαστήριο, η σύμβαση «ακόμη και αν δεν είναι σύννομη», παράγει «όλες τις έννομες συνέπειες» αφού δεν ανακλήθηκε ή δεν την προσέβαλε δικαστικά η προηγούμενη διοίκηση του ΠΝΛ.

Όπως προαναφέρθηκε, επειδή η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας είναι τελεσίδικη, η σημερινή διοίκηση του ΠΝΛ πρέπει σε διάστημα 90 ημερών να εξοφλήσει το υπόλοιπο της οφειλής, με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα από την 25η Απριλίου, ημέρα που κοινοποιήθηκε στο ΠΝΛ η δικαστική απόφαση.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass