Πολύτιμος ο προσυμπτωματικός έλεγχος

* Για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, τονίστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2024 12:04

Με εισηγήσεις πανεπιστημιακών, ενταγμένες στις θεματικές ενότητες της Μαιευτικής Γυναικολογίας και της Γυναικολογικής Ογκολογίας, ολοκληρώθηκαν χθες στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής Λάρισας οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσε η Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στο θέμα «HPV και Βιοδείκτες στη Μαιευτική και Γυναικολογία No 8», ενώ συνέπεσε με τον εορτασμό των 25 χρόνων λειτουργίας της Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Ο διευθυντής της κλινικής και καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Δαπόντε, αναφέρθηκε στην προσφορά της κλινικής, που ιδρύθηκε από τον καθηγητή Ιωάνν. Μεσσήνη, στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στην περιοχή.
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας στην κλινική του ΠΠΓΝΛ έγιναν περισσότεροι από 300 τοκετοί με απόλυτη ιατρική επιτυχία, στα 25 αυτά έτη η Κλινική ανέπτυξε όλες τις υποειδικότητες σε υψηλό επίπεδο, το Μαιευτήριο έχει τους περισσότερους τοκετούς στις Μονάδες της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, τα χειρουργεία καλύπτουν όλο το φάσμα, ενώ σήμερα αποτελεί το μοναδικό κέντρο παρέχοντας υπηρεσίες στη γυναικολογική ογκολογία με περισσότερα από 150 χειρουργεία.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι προτεραιότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με τις μετεκπαιδευτικές επιστημονικές εκδηλώσεις και προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης που οργανώνει, είναι να συμβάλει στη συνεχή επιμόρφωση των μαιευτήρων - γυναικολόγων και των ειδικευόμενων ιατρών, βιολόγων, εμβρυολόγων, αλλά και των μαιών, νοσηλευτριών και όλων των επαγγελματιών υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, στόχοι του συνεδρίου ήταν, μεταξύ άλλων, η ενημέρωση πάνω στα νεότερα δεδομένα της ειδικότητας με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας στην καθημερινή πρακτική, η εκπαίδευση σε σύγχρονες τεχνικές, η συνάντηση και η ανταλλαγή απόψεων σε επίμαχους τομείς, όπως και η ευκαιρία βήματος στους νέους γιατρούς της ειδικότητας με τη συμμετοχή τους στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Στην εισήγησή του, τέλος, με θέμα «HPV προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα 2024» ο κ. Δαπόντε, αφού υπενθύμισε την «ανάληψη παγκόσμιας δράσης με σκοπό την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από τον ΠΟΥ», σημείωσε ότι η Ελληνική Πολιτεία συνυπέγραψε το ψήφισμα «Σχέδιο Παγκόσμιας Στρατηγικής για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας».
Τονίζοντας πως ο 60% του καρκίνου τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε ανεπαρκή προληπτικό έλεγχο, υπογράμμισε τη δευτερογενή πρόληψη – screening με τεστ υψηλής ακριβείας (απαίτηση του ΠΟΥ είναι να γίνεται στο 70% του πληθυσμού), σημείωσε ακόμη πως κύριο ζητούμενο screening του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι το να αποκλειστεί ή να διαγνωστεί η υψηλού βαθμού αλλοίωση ή ο διηθητικός καρκίνος. Τέλος, τόνισε πως η Κλινική του ΠΠΓΝΛ θα μπορέσει να καλύψει την απαίτηση για θεραπείες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass