Ο Άδωνις, οι χορηγίες και η Παιδοχειρουργική

* Η εξόρμηση του Κυρ. Μητσοτάκη στα Κέντρα Υγείας Μουζακίου - Παλαμά και η αναφορά του στην Τοπική Μονάδα Υγείας Γιάννουλης * Ποια στοιχεία χαρακτήρισαν τα εγκαίνια της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2024 12:50
Από την επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στο νέο Κέντρο Υγείας Μουζακίου Από την επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στο νέο Κέντρο Υγείας Μουζακίου

Του Δημ. Κατσανάκη
Με την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας την προηγούμενη Δευτέρα, λίγες μόλις ημέρες πριν την εμφάνισή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις περσινές πλημμύρες, υποβαθμίζοντας το θέμα της ρύπανσης του Παγασητικού και της Κάρλας, που αποτέλεσε ένα ακόμα πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης.

Ως πυλώνας του σχεδίου ανασυγκρότησης εμφανίστηκε ο τομέας της υγείας, με τον πρωθυπουργό κατά τη σύντομη επίσκεψή του στη Θεσσαλία να παρευρίσκεται διαδοχικά στα εγκαίνια των Κέντρων Υγείας στον Παλαμά και στο Μουζάκι. Ο στόχος διττός και προφανής: Να αναδείξει αφενός την απαρέγκλιτη στήριξη της κυβέρνησής του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Υγεία, αφετέρου να τη συνδέσει με τη συνολική προσπάθεια (αποτελεσματικής) αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκάλεσαν οι πλημμύρες.
Το νεόδμητο υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας Μουζακίου και το Κέντρο Υγείας Παλαμά, το οποίο επισκευάστηκε και αναβαθμίστηκε μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
«Θυμάμαι χαρακτηριστικά την εικόνα του παλιού Κέντρου Υγείας να έχει παρασυρθεί από το ποτάμι. Ήταν ίσως η πιο χτυπητή εικόνα από τη θεομηνία του «Ιανού»», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην επίσημη τελετή εγκαινίων του Κέντρου Υγείας στο Μουζάκι, έχοντας προηγουμένως ξεναγηθεί στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, δωρεά της προέδρου της Οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί», Αλεξάνδρας Μαρτίνου, και του «The Hellenic Initiative».
Όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, τα δύο Κέντρα Υγείας, αλλά και η επαναλειτουργία της Τοπικής Μονάδας Υγείας Γιάννουλης, η οποία είχε, επίσης, υποστεί σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία «Daniel», αποτελούν απόδειξη της στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πρωτίστως της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης από την κυβέρνηση. Υπενθύμισε δε τις παρεμβάσεις σε πάνω από 150 Κέντρα Υγείας και 60 νοσοκομεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για να υποστηρίξει ότι «το ΕΣΥ, παρά τα προβλήματά του, προοδεύει, αλλάζει».
Αντίθετα, στη Λάρισα, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του, ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην παραστεί στα εγκαίνια της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις ακόμη και στο «παρά πέντε» στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιλογή που πολιτικοί αναλυτές απέδιδαν στην απόφαση του πρωθυπουργού να παραμείνει αυστηρά στο πλαίσιο της αποκατάστασης των υποδομών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και ως εκ τούτου η Μ.Ε.Θ. Παίδων, χωρίς να υποβαθμίζεται η τεράστια σημασία της, δεν εξυπηρετούσε τη στόχευση της εξόρμησης στην πληγείσα Περιφέρεια.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΙΩΝ
Η τελετή των εγκαινίων της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στην οποία έκαναν την πρώτη επίσημη εμφάνισή τους οι δύο νεοεπιλεχθέντες υποδιοικητές της 5ης ΥΠΕ, Μαρία Μήτσιου και κ. Χρήστος Δημητρέλος, πέραν του έντονου συγκινησιακού κλίματος, ιδιαίτερα από την πλευρά των δωρητών, χαρακτηρίστηκε από δύο στοιχεία. Το πρώτο αφορά στην πολιτική στάση της κυβέρνησης για τις δωρεές, που αυξήθηκαν κατακόρυφα και στήριξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, και το δεύτερο τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να ολοκληρώσει την παρέμβασή του για την αναβάθμιση των παιδιατρικών υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλία, κινώντας τις διαδικασίες για τη λειτουργία Παιδοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Την ευκαιρία για την ανάδειξη της πολιτικής θέσης για τις δωρεές έδωσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γιώργος Στάμος με την παρέμβασή του στην τελετή, με τον υπουργό Υγείας να ανταποκρίνεται και να δίνει απαντήσεις στην ασκούμενη κριτική άμεσα και χωρίς περιστροφές. Υπενθυμίζοντας ότι η έννοια της χορηγίας από την αρχαία Ελλάδα είναι σύμφυτη με τη λειτουργία του κράτους και η σύγχρονη Ελλάδα -μηδέ εξαιρουμένων και των νοσοκομείων της χώρας- κατασκευάστηκαν «κατά βάση» από δωρεές ιδιωτών, έσπευσε να διευκρινίσει πως «η αποδοχή μιας τέτοιας σημαντικής δωρεάς δε μειώνει ούτε την αξιοπιστία ούτε την ισχύ του κράτους. Δε θα μπορούσε, άλλωστε, αυτή η δωρεά να φτάσει σήμερα εδώ και να λειτουργούν τα έξι κρεβάτια ΜΕΘ Παίδων για πρώτη φορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, εάν το Υπουργείο Υγείας δεν είχε κάνει τη δουλειά του, εάν η ΥΠΕ δεν είχε κάνει τη δουλειά της, εάν ο διοικητής του νοσοκομείου δεν είχε κάνει τη δουλειά του. Άρα, το κράτος λειτούργησε μαζί με τον δωρητή για να έχουμε εδώ αυτό το μικρό θαύμα».
Με την απάντησή του αυτή στο ερώτημα που διατυπώνεται συχνά από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των υγειονομικών «εάν η αναβάθμιση των υποδομών στα νοσοκομεία και των υπηρεσιών του ΕΣΥ πρέπει να είναι υπόθεση των ιδιωτών», για να αναδείξουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αύξηση των κονδυλίων για την υγεία, ο υπουργός Υγείας έστειλε ένα καθαρό μήνυμα ότι οι μεγάλοι δωρητές και χορηγοί θα συνεχίσουν να είναι συνοδοιπόροι του Υπουργείου Υγείας στην προσπάθεια για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας, πάντως, το απόγευμα της προηγούμενης Δευτέρας είχε κάθε λόγο να δηλώνει ευτυχής με τη δωρεά της οικογένειας Καντώνια, καθώς με τη Μ.Ε.Θ. Παίδων και την ανακαίνιση της Παιδιατρικής Κλινικής, σε συνδυασμό με τη λειτουργία και νέας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Παίδων 3 κρεβατιών, έργα τα οποία επισκέφθηκε, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης η Λάρισα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μετατρέπονται σε τρίτο πυλώνα παροχής υπηρεσιών υγείας για νεογνά και παιδιά σε εθνικό επίπεδο. Θεώρησε, μάλιστα, τόσο μεγάλο το εγχείρημα, ώστε ανέλαβε τη δέσμευση να επισκεφθεί εκ νέου το νοσοκομείο με την ολοκλήρωση των έργων.
ΑΝΟΙΓΕΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
Η μοναδική επιφύλαξη, πάντως, ήρθε από το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που διά του πρώην προέδρου, καθηγητή Αθανάσιου Γιαννούκα -απούσας της σημερινής διοίκησης του Τμήματος-, επανέφερε για την ολοκλήρωση της παρέμβασης το θέμα της λειτουργίας της Παιδοχειρουργικής Κλινικής στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο.
Όπως υπενθύμισε ο κ. Γιαννούκας, Παιδοχειρουργική Κλινική υπάρχει στα χαρτιά, έχει ιδρυθεί από το 1998 με απόφαση που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως άλλωστε και η απόφαση εγκατάστασής της, και απομένει η ενεργοποίησή της, την οποία ζήτησε ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος από τον υπουργό Υγείας.
«Αναθέτουμε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου στον άνθρωπο των ειδικών αποστολών, τον Μάριο Θεμιστοκλέους, για να το φέρει εις πέρας με τη γνωστή αποτελεσματικότητά του...» απάντησε ο υπουργός Υγείας, με την αναφορά του να εκλαμβάνεται ως δέσμευση για την ενεργοποίηση της κλινικής, όπως ζητά η Ιατρική Σχολή.
Ως εκ τούτου, εκ των πραγμάτων ανοίξει εκ νέου θέμα, που προκαλεί «πονοκεφάλους» στην τοπική κοινωνία. Παρότι το θέμα συχνά ανακινείται χωρίς επιτυχία, η μοναδική σοβαρή προσπάθεια για τη λειτουργία Παιδοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΓΝΛ καταβλήθηκε πριν 6 χρόνια, τον Αύγουστο 2018, από τον πρώην πρόεδρο των διασυνδεόμενων δύο νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτη Νάνο, με την πρότασή του για τη μεταφορά της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Γενικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Πρόταση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Γενικό Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μείνει στη σφαίρα των προθέσεων.
Στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν, πολλά δεδομένα έχουν αλλάξει. Στην Ιατρική Σχολή έχει εκλεγεί καθηγητής Παιδοχειρουργικής σε μία από τις 30 θέσεις μελών ΔΕΠ που δόθηκαν στο Τμήμα και η Μ.Ε.Θ. Παίδων, την οποία διεκδίκησε και το Γενικό Νοσοκομείο για να στηρίξει την Παιδοχειρουργική Κλινική, χωροθετήθηκε και λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμάται ότι ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους πολύ δύσκολα θα προκρίνει επιχειρησιακά τη λειτουργία δύο Παιδοχειρουργικών Κλινικών στη Λάρισα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass