Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο ψυχικής υγείας

*ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΛ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2024 13:41

Την πλήρη αντίθεσή του για το νομοσχέδιο που σχετίζεται με την ψυχική υγεία εξέφρασε ο ιατρικός κόσμος της Λάρισας χθες, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Το ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ με ανακοίνωσή του καλούσε τους ιατρούς του Δημοσίου του νομού Λάρισας να συμμετάσχουν στην απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο που «ιδιωτικοποιεί πλήρως την Δημόσιες Ψυχικές Δομές τονίζοντας ότι καταργεί τη Δημόσια απεξάρτηση, κλείνει Νοσοκομεία και με τροπολογία προχωράει σε επίταξη Ιδιωτών Ιατρών για να καλύψει τα κενά στα Νοσοκομεία. Η απαράδεκτη στάση της Κυβέρνησης που στηρίζει τους μεγάλους ομίλους στην υγεία, μειώνει τη χρηματοδότηση στη Δημόσια Υγεία, δεν κάνει προσλήψεις, δεν αυξάνει τους μισθούς σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ και δεν αλλάζει της φορολογία στους μισθούς και εφημερίες των Ιατρών σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ, είναι αδιέξοδη».
Παράλληλα το Δ.Σ. του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ-Ειδικευομένων ΠΓΝ Λάρισας με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι συμμετείχε στην πανυγειονομική απεργία υπό την αιγίδα της ΟΕΝΓΕ, απέναντι στο νομοσχέδιο έκτρωμα για την ψυχική υγεία.
Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας μετά την έκτακτη Σύνοδο Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του ΔΣ του ΠΙΣ, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις από την Παρασκευή μέχρι και χθες, με στόχο την απόσυρση της επαίσχυντης διάταξης περί επίταξης ιδιωτών προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά στο ΕΣΥ.
«Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εντάξει στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο περί της Μεταρρύθμισης στην Ψυχική Υγεία διάταξη που αφορά στην επίταξη ιδιωτών γιατρών και σε κυρώσεις αυτών –διακοπή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, άρση δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συμβεβλημένων και πιστοποιημένων γιατρών- αν δεν καλύψουν τα κενά λειτουργίας και εφημέρευσης των Νοσοκομείων της χώρας.
«Ως Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια των υγειονομικών και για την αναβάθμιση των δομών Υγείας του Νομού μας, με συγκεκριμένες προτάσεις και πρακτικές, πάντα προς όφελος του πολίτη που δικαιούται περίθαλψη και παροχές Υγείας σε ένα πραγματικά εύρωστο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Με αφορμή τη χθεσινή κινητοποίηση ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία, των υγειονομικών που εναντιώνονται στο απαράδεκτο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Η ουσία του νομοσχεδίου είναι να διαλύσει και να κλείσει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και να χαρίσει εκατομμύρια ευρώ στις αμαρτωλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και σε ιδιώτες και όχι «η αποασυλοποίηση», η «καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού», η «επανένταξη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές» όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
Με το πρόσχημα της «αποασυλοποίησης», «επανένταξης» και του «κοινωνικού αποκλεισμού» οι μεταρρυθμίσεις που προώθησαν τα προηγούμενα χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα ψυχιατρικές κλινικές αποθήκες ψυχών, τεράστιες ελλείψεις για νέους και εφήβους, σχεδόν παντελής απουσία κρατικών κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας και προφανώς, γιατί όπου «μυρίζει» κέρδος μαζεύονται και τα κοράκια, τη γιγάντωση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στον οποίο λειτουργούν 4.700 κλίνες σε αντίθεση με τις 900 δημόσιες κλίνες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass