Γραμματείς και ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2020 18:00

Όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι ο κλοιός στενεύει,

 ο νους μας είν΄ αληταριό, όλο θα δραπετεύει

Όλα του κόσμου τα πουλιά, όπου κι αν φτερουγίσαν

όπου κι αν χτίσαν την φωλιά, όπου κι αν κελαηδήσαν,

εκεί που φτερουγίζει ο νους εκεί που ξημερώνει,

μαργώνουν τα πουλιά της γης κι ούτε ένα δεν ζυγώνει.

Ανάσα είναι καυτερή και στέπα του Καυκάσου

η σκέψη που παραμιλά και λέει τα όνειρά σου

Όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι αν ο κλοιός στενεύει

ο νους μας είν’ αληταριό, που όλο θα δραπετεύει.

Σαν αερικό θα ζήσω, σαν αερικό.

Στίχοι-Μουσική: Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Πόσο ακόμη τρόμο, θα ειδούμε; Νοσταλγώ χρόνους, που ολιγάριθμοι χριστιανοί απ΄ τα λαγούμια της γης, εξελίσσονταν σε ανερχόμενη δύναμη!

Στη γλώσσα των αριθμών ο πλανήτης το 2050, από 7,7 θα φτάσει 9,3 δισ. (αύξηση 35%). Η Ελλάδα συρρικνούμενη στα 8.000.000. Το 2010 οι Χριστιανοί με 2,2 δισ., παρέμεναν πρώτοι (31%). Το Ισλάμ 2ο με 1,6 δισ. (23%).

Το 2050 το Ισλάμ αυξανόμενο κατά 73% θάχει 2,8 δισ., το 30%. Οι Χριστιανοί με αύξηση 35% θάναι 2,9 δισ., 31% παγκοσμίως (πρόβλεψη Pew Research Center).

Όμως οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Είναι κοινό μυστικό πως οι χριστιανικές κοινωνίες δεν είναι αυτές που ξέραμε - θέλαμε... Αργά ή γρήγορα θα πάρουν την κατιούσα.

Στη γλώσσα των οικονομολόγων ό,τι δεν μεγαλώνει, μικραίνει! Αυτό ας το ‘χουμε υπ’ όψιν στην πίστη, στον γάμο, στο δημογραφικό, στα εθνικά!

Τέτοιες μέρες άλλα προσδοκούσαμε! Όντες σε κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω ιού, έχουμε χρόνο να δούμε, τι ΄ναι σημαντικό. Ν΄ ασχοληθούμε με τον εαυτό, (ίσως μας εκπλήξει) τη σχέση μας, το βιβλίο, τις ταινίες, τη μουσική, το διαδίκτυο.

Η μη κερδοσκοπική, Internet Archive, δίνει δωρεάν, 1,4 εκατομμύρια βιβλία (δανειστική βιβλιοθήκη). Μέσω πλατφόρμας (National Egency Library) «οικοδομεί» ψηφιακή βιβλιοθήκη ιστότοπων, για ερευνητές, ιστορικούς, ακαδημαϊκούς, ευρύ κοινό (χωρίς δυνατότητα εκτύπωσης) σε 2,5 εκατομμύρια βιβλία, στην περίοδο του ιού.

Κι ο ιός; Κατά τον Philip Giraldi Ph.D. (Διευθυντής Συμβουλίου Εθνικού Ενδιαφέροντος, πρώην στέλεχος CIA), προκύπτει επιστημονικά ότι υπάρχουν στοιχεία του ιού που σχετίζονται με τον ιό HIV.

Αν αυτό ισχύει, η διαφυγή του ιού από Εργαστήριο Ιολογίας του Wuhan, σε ζώα κι ανθρώπους είναι τυχαία; Τεχνικοί που εργάζονται σ΄ εργαστήρια, παρατηρούν «διαρροές».

“Προφητική’’ η δήλωση Τσιόδρα: “Κάθε 30 χρόνια έχουμε πανδημία γρίπης, να ‘μαστε έτοιμοι. Ήδη σε 100 εργαστήρια παγκοσμίως επιτηρούμε στελέχη γρίπης, βλέπουμε μεταβολές.

Κατασκευάζουμε ιούς που θα χρησιμοποιηθούν για να κατασκευάσουμε αποτελεσματικά εμβόλια. Είναι σημαντικό, να διακρίνουμε τη γρίπη, εκτός πανδημίας. Μη ξεχνάμε την άλλη πανδημία, την εποχική γρίπη που κάθε χρόνο παγκόσμια, σκοτώνει 290 - 650.000 ανθρώπους!” (30-9-19)

Συμμερίζομαι τις ανησυχίες του Μάνου Χατζιδάκι: “Αν δεν φοβάσαι το πρόσωπο του τέρατος, θα πει, πως του μοιάζεις. Θα συνηθίσουμε τη φρίκη, θα μας τρομάζει η ομορφιά.

 Ό Φρανκεστάιν έγινε πόστερ σε δωμάτιο όμορφου αγοριού, που ονομάζεται Πινοσέτ, Βιντέλλα. ...Ολομόναχο χορεύει το ταγκό του θανάτου. Χιλιάδες εξαφανίσθηκαν, βασανίσθηκαν, πέθαναν.

Το ταγκό συνεχίζεται, το ποδόσφαιρο κόβει αναπνοές εκατομμυρίων. …ο κόσμος μαθηματικά, εκμηδενίζεται. Δεν σταμάτησε να φοβάται, συνήθισε να φοβάται.

 ...Φοβάμαι το μυαλό της κότας, που έχει άνωθεν τοποθετηθεί, να μας ελέγχει, να μας καθοδηγεί σε λήθη, υποταγή, εθισμό, συνδιαλλαγή, αφομοίωση. Μας υποβάλλουν, πώς πρέπει να σκεφτόμαστε, να πράττουμε, να μιλάμε. Αρχίσαμε ν΄ ανεχόμαστε.

Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί, τα βοηθά να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος, που προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά. Μας παρακολουθεί άπ’ το σχολείο, σαν είμαστε παιδιά, κι επιζητεί τον αφανισμό μας.

...Θα το ξαναδώ, Εισπράκτορα, εκπαιδευτή (στρατός), κλητήρα υπουργείου, αστυνόμο, μουσικό ορχήστρας, παπά ενορίας, συγκάτοικο πολυκατοικίας και τέλος νεκροθάφτη, όταν πετύχει να με θάψει.

Πολύχρωμες φωτεινές επιγραφές μ΄ ονόματα καλλιτεχνών, συλλόγων καi εταιρειών αυτοκινήτων, Τράπεζες θυμίζουν το Τέρας που κυκλοφορεί ανενόχλητο, γελοίο ...ο κόσμος απαιτεί επιδόματα Δημοσίου και το ερώτημα περνά απ’ τις ηλεκτρικές εφημερίδες της πλατείας.

- Πώς θ’ αντιδράσουμε, πώς δεν θα συμβιβαστούμε με το τέρας; Θυμάστε στην “Ερωφίλη”; Ό κόσμος είχε γι΄αξίες: ήθος, αλήθεια, ομορφιά. Όταν παρουσιαζόταν το τέρας, αναστάτωνε το κοινό αίσθημα και προκαλούσε απρόσμενη, άμεση, καθοριστική αντίδραση!

...Μόλις ο Βασιλιάς έβγαλε τον μανδύα του μεγαλείου, το προσωπείο του αγαθού αρχηγού - πατέρα, εφάνη στο πρόσωπο η μορφή του τέρατος.

...κι ο Χορός των γυναικών, ορμά πάνω του. Τον ποδοπατά, τον θανατώνει, τον εξαφανίζει. Αυτό σημαίνει πως ο χορός, δεν φοβήθηκε, αλλά και δεν θα μπορούσε ποτέ να μοιάσει το τέρας’’. ( 30 Ιουλίου 1978)

Δείτε σήμερα, πως ένας ταχύτατος ιός, αποσαθρώνει ζωές και οικονομίες. Λυπάμαι, αλλά οδεύουμε με βήμα ταχύ σ΄ ένα μοντέρνο παγκόσμιο ολοκληρωτισμό, ίσως χωρίς πολέμους.

Όσο παραχωρούμε έδαφος στο Τέρας (λ.χ. Νταλαντιέ - Τσάμπερλεν στον Χίτλερ) δεν έχουμε καμία τύχη. No hay hombre sin patria, ni Patria sin libertad, “δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς Πατρίδα, ούτε Πατρίδα χωρίς ελευθερία’’ (Χοσέ Μαρτί ποιητής - δημοσιογράφος, ίνδαλμα της Κούβας).

Μονάχα όποιος παλεύει το σκοτάδι του, μονάχα κείνος μπορεί νάχει μερτικό στον ήλιο! (Ελύτης).

αντίος αμίγκος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass