Τσιόδρας: Συγκρατούμε την επιδημία

Εφτασαν τα 81 τα θύματα * Ενθαρρυντικά στοιχεία για έγκυες και νεογνά

Δημοσίευση: 08 Απρ 2020 15:01
Κάθε χρόνο θα πρέπει να αυξηθεί ως 8% ο μέσος όρος νοσηλευτών στα συστήματα υγείας, ανέφερε  ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, ενώ ο Ν. Χαρδαλιάς είπε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν χωρίς καμία χαλάρωση τα περιοριστικά μέτρα Κάθε χρόνο θα πρέπει να αυξηθεί ως 8% ο μέσος όρος νοσηλευτών στα συστήματα υγείας, ανέφερε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, ενώ ο Ν. Χαρδαλιάς είπε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν χωρίς καμία χαλάρωση τα περιοριστικά μέτρα

ΑΘΗΝΑ

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 77 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στα 1.832 συνολικά.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπάρχουν 2 νέοι θάνατοι, με το σύνολο των θανόντων να ανέρχεται σε 81, εκ των οποίων οι 23 είναι γυναίκες. Η διάμεση ηλικία όσων έχουν πεθάνει είναι τα 74 έτη- το 88% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα. Πρόσθεσε ότι 90 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, η μέση ηλικία των οποίων είναι τα 66 έτη, ενώ το 70% είναι με υποκείμενο νόημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 10 ασθενείς έχουν βγει από ΜΕΘ. Ο ίδιος είπε ότι έχουν διενεργηθεί 28.584 τεστ (+2391 με 3,22% θετικά αποτελέσματα).

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι αυτό που ζούμε είναι «σαν μακρύς δρόμος με πολλές στροφές, θέλει προσοχή. Να μην ανατραπούμε στην πορεία και να μην εφησυχάσουμε με την καλή εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας». Σχολιάζοντας τις συζητήσεις για την άρση των μέτρων, είπε: «Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντ».

«Μελέτες για την εξάπλωση στον πληθυσμό είναι οι μελέτες αντισωμάτων- όσο αυξάνει η επάρκεια εργαστηριακών τεχνικών θα γίνεται στοχευμένος έλεγχος στην επόμενη φάση της επιδημίας», είπε, για να υπογραμμίσει: «Έχει επιπεδωθεί η καμπύλη, αλλά εξαρτάται από το σεβασμό που θα δείξουμε όλοι στα μέτρα». «Οι θάνατοι ακολουθούν 2-3 εβδομάδες μετά την εφαρμογή των μέτρων, έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε την επιδημία», τόνισε.

Νέα δεδομένα για έγκυες και νεογνά

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ενθαρρυντικά στοιχεία που αφορούν τις εγκύους, όπως προκύπτουν από μελέτη που έγινε σε 43 έγκυες γυναίκες στη Νέα Υόρκη και έδειξε ότι «το 86% από αυτές παρουσίασαν την πολύ ήπια μορφή της νόσου, ό,τι δηλαδή συμβαίνει και στον γενικό πληθυσμό, σε αντίθεση με τις επιδημίες Sars και του ιού Η1Ν1, που ήταν πολύ πιο επιβαρυντικές για τις έγκυες γυναίκες. Επίσης, κανένα από τα μωρά στη μελέτη αυτή δεν βρέθηκε μολυσμένο».

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημερινή παγκόσμια ημέρα υγείας η οποία είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες. Όπως είπε, «οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και συχνά πέφτουν θύματα ακόμη και σωματικής ή ψυχολογικής βίας. Η προστασία τους πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» τόνισε ευχαριστώντας τους για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη των συστημάτων για νοσηλευτές τονίζοντας ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να αυξηθεί ως 8% ο μέσος όρος νοσηλευτών στα συστήματα υγείας. Όπως είπε, οι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους σε αυτά είναι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, οι οποίοι «καταγράφουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης από κορονοϊό ανάμεσα στους υγιεινομικούς» σε όλο τον κόσμο.

Καταλήγοντας, ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν οι τελικές οδηγίες για τη χρήση φαρμάκων πριν και μετά την έκθεση στον ιό νοσηλευτών στη χώρα μας, καθώς κι ότι «εγκρίθηκαν» μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας για όλους τους επαγγελματίες υγείας οι οποίες διατίθενται πλέον στα νοσοκομεία της χώρας.

Δηλώσεις Χαρδαλιά

«Η προσπάθεια συνεχίζεται. Μέχρι σήμερα 23.356 συμπολίτες μας έχουν τεθεί σε καραντίνα και ελέγχεται, 2.062 έχουν επαναπατριστεί», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι «μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν χωρίς καμία χαλάρωση τα περιοριστικά μέτρα, μετά θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το πότε θα αρχίσει μια αποκλιμάκωση». Και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται υπομονή και επιμονή στον κόσμο. Δεν θα ξυπνήσουμε και θα είναι όλα όπως πριν. Το Πάσχα θα είναι διαφορετικό».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ανεύθυνη και αντικοινωνική» τη στάση όσων σχεδιάζουν και ψάχνουν τρόπους με διάφορες δικαιολογίες να φύγουν από την Αθήνα τις ημέρες του Πάσχα.

«Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Αυτό που διακυβεύεται είναι η ανθρώπινη ζωή. Να μείνουμε σπίτι και μόνο σπίτι», πρόσθεσε και γνωστοποίηση την ύπαρξη μίας νέας ιστοσελίδας (covid-19.gov.gr) για την πληροφόρηση για τον κορονοϊό και όλα τα μέτρα των υπουργείων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass