Συνεχίζονται τα μέτρα για τον κορονοϊό

ΑΥΡΙΟ ΚΟΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΝΛ-ΕΚΑΒ ΜΕ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ -ΞΕΚΙΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ -ΣΕ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ 24ΧΡΟΝΗ ΛΑΡΙΣΑΙΑ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2020 22:10

Με απώτερο στόχο την επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας, συνεχίστηκε και χθες η λήψη μέτρων στα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και στα νοσοκομεία της Λάρισας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος μετάδοσης του κορονοϊού.

Χθες το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μετά την εκκένωση της Οφθαλμολογικής Κλινικής στο παλιό κτίριο του Νοσοκομείου, προκειμένου να εξασφαλιστούν συνολικά 20 κρεβάτια για τη νοσηλεία των ύποπτων κρουσμάτων, εφόσον κριθεί αναγκαίο, διευθυντές κλινικών και προσωπικό συμμετείχαν σε ενημερωτική σύσκεψη για τις λεπτομέρειες της υποδοχής και αντιμετώπισης ασθενών που χαρακτηρίζονται ως ύποπτα κρούσματα.

Μετά τη θεωρητική προσέγγιση αύριο το μεσημέρι προγραμματίζεται κοινή άσκηση μεταξύ Νοσοκομείου και ΕΚΑΒ, όπου θα εξεταστούν τρία διαφορετικά σενάρια υποδοχής υπόπτων κρουσμάτων και μεταφοράς τους στα δωμάτια που διαμορφώνονται για τις ανάγκες της νοσηλείας.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται και τα μέτρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που χθες το μεσημέρι ειδοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ για την ύπαρξη ύποπτου κρούσματος στη Λάρισα. Πρόκειται για 24χρονη Λαρισαία που πήγε στο Νοσοκομείο με ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και μετά τη λήψη αίματος και φαρυγγικών επιχρισμάτων για αποστολή στο Κέντρο Αναφοράς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου για ανάλυση της συστάθηκε κατ΄ οίκον περιορισμός. Συστάσεις, που όπως φαίνεται, θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς κρίθηκε ότι στις περιπτώσεις των ήπιων συμπτωμάτων δεν είναι απαραίτητη η νοσηλεία σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πάντως και στο Βιοχημικό Εργαστήριο προετοιμάζονται πυρετωδώς για την έναρξη των εξετάσεων διερεύνησης του κορονοϊού σε ύποπτα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα αντιδραστήρια βρίσκονται από προχθές στο νοσηλευτικό ίδρυμα και αύριο δύο στελέχη της προμηθεύτριας εταιρείας αναμένεται να έρθουν στη Λάρισα για την επίδειξη της διαδικασίας, με αποτέλεσμα η έναρξη εξέτασης των δειγμάτων να τοποθετείται μεθαύριο Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη.

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Συγκεκριμένες οδηγίες για τον κατ΄ οίκον περιορισμό δίνει ο ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα:

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με τον νέο κορονοϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

*Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.

*Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).

*Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.

*Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2 μ. από το άτομο.

*Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.

*Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.

*Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).

*Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.

*Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.

*Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.

*Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια, τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.

*Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10

*Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

 Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ (τηλ.: 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.

 

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass