Αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό στα νοσοκομεία

ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ, ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Δημοσίευση: 29 Φεβ 2020 20:07

Ακόμα πιο αυστηρά μέτρα εφαρμόζονται από χθες στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας μετά από εντολή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί και να περιοριστεί η μεταφορά στο εσωτερικό τους ιών και κυρίως από ύποπτα κρούσματα κορονοϊού.

Από νωρίς το πρωί και στα δύο νοσοκομεία έκλεισαν είσοδοι αλλά και διάδρομοι που οδηγούν στους χώρους των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, ώστε όσοι κατευθύνονται στα συγκεκριμένα τμήματα να ακολουθούν τις διαδρομές, που έχουν αποφασιστεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν δώσει ειδικές οδηγίες για πιστή τήρηση των επισκεπτηρίων.

Στις κεντρικές εισόδους των νοσοκομείων έχουν δοθεί εντολές στους φύλακες για έλεγχο των εισερχομένων και να επιτρέπουν την είσοδο σε όσα οχήματα έχουν πρόσβαση. Οι φύλακες έχουν εφοδιαστεί και με ειδικούς σαρωτές για τη μέτρηση της θερμοκρασίας και δίνουν οδηγίες για επίσκεψη στα Επείγοντα σε όσους επισκέπτες είναι εμπύρετοι.

Παράλληλα, στις εισόδους έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά και με ειδικές αφίσες ενημερώνονται επισκέπτες, ασθενείς και συνοδοί για την ανάγκη τήρησης κανόνων υγιεινής αλλά και τη χρήση μάσκας στις περιπτώσεις πολιτών που επέστρεψαν από ταξίδι στην Κίνα, την Ιταλία ή άλλες προσβεβλημένες περιοχές με κρούσματα από τον νέο κορονοϊό τις τελευταίες δύο εβδομάδες και έχουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια ή άλλα αναπνευστικά συμπτώματα.

Επιπρόσθετα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, κέντρο αναφοράς για τον κορονοϊό στην 5η ΥΠΕ, προχώρησε στην προμήθεια ενός νέου ακτινοσκοπίου αλλά και ενός απινιδωτή για τις ανάγκες της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων με ταχύτατες διαδικασίες.

Στο μεταξύ, χθες το Υπουργείο Υγείας απέστειλε προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, οδηγίες για το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας με σκοπό τη διασφάλιση της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:

• Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.

• Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λπ.).

• Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, προχθές σε ομιλία του στην Αθήνα, τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού έχουν ίδια σχηματολογία. Μικρό ποσοστό από 10 έως 15% είναι πιο σοβαρές μορφές και ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό γύρω στο 2% μπορεί να μην έχει καλή κατάληξη. Tα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ευπαθείς ομάδες (π.χ. υπερήλικες, ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς κ.λπ.).

Αυτό που έχει σημασία, υποστήριξε ο καθηγητής, είναι με τα μέσα ατομικής υγιεινής και βασικούς τρόπους πρόληψης (π.χ. όταν είμαστε άρρωστοι να φοράμε μάσκα και να αποφεύγουμε συναθροίσεις) να αντιμετωπίσουμε την επιδημία για να καταλήξει: «Πρέπει να μην υπάρχουν αντιδράσεις πανικού από τον κόσμο και τα μέτρα που παίρνονται να είναι ανάλογα με τον κίνδυνο. Άλλωστε αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς υγειονομικού κανονισμού».

ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

«Πρόκειται για ίωση. Νοσεί το 15% όσων προσβάλλονται και η θνητότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 2-3%. Δεν χρειάζεται πανικός και οι πολίτες πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Η Κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Ακούμε ότι οι μάσκες εξαντλούνται στα φαρμακεία. Δεν χρειάζεται πανικός. Χρειάζονται καλές συνθήκες υγιεινής». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γιατρός και αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας μιλώντας για τον κορονοϊό στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής και πρόσθεσε: «Αυτό, που πρέπει να προλάβουμε και καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό, είναι η κατασκευή των κλειστών δομών στα νησιά, διότι οι συνθήκες στις ανοιχτές δομές δεν είναι καλές. Φανταστείτε με πόση ταχύτητα θα μεταδοθεί κρούσμα κορονοϊού, που δεν θα γίνει εγκαίρως αντιληπτό.

Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος δεν χρειάζεται να βρίσκεται σε πανικό και να κυκλοφορεί στον δρόμο με μάσκες. Η θνητότητα παραμένει χαμηλή».

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass