Σε επαγρύπνιση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΑΑΤ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΖΗΤΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ -ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΟΝΟΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2020 22:00

«Δεν συντρέχει κανείς απολύτως λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία, καθώς η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο» διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε για το κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, το οποίο εντοπίστηκε σε οικόσιτη εκμετάλλευση στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας Σερρών.

Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ενεργοποίησαν το σχετικό πρωτόκολλο, το οποίο περιλαμβάνει χωρική οριοθέτηση σε δύο ζώνες ακτίνας τριών και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα, μέσα στις οποίες λαμβάνεται ήδη μία σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ζωονόσου. O υπουργός τόνισε ότι «το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα, καθώς είναι η μόνη χώρα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οικειοθελώς και χωρίς να έχει αντιμετωπίσει κρούσμα, έθεσε σε εφαρμογή τον κανονισμό που προβλέπει αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της, προσθέτοντας ότι για το γεγονός έχει ήδη ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Σημείωσε μάλιστα ότι «επιτόπου βρίσκεται κλιμάκιο υπό την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή και τον γενικό γραμματέα αρμόδιο για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο προκειμένου μαζί με τους κτηνιάτρους της Περιφερειακής Διευθύνσεως, να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες ενέργειες και ελέγχους».

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες το προσεχές χρονικό διάστημα, με τα αρμόδια κλιμάκια θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής αρμοδιότητάς της, στο πλαίσιο της επιτήρησης της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων, προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας.

Σε σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας καλούνται όσοι εκτρέφουν οικόσιτους χοίρους, να δηλώσουν υποχρεωτικά στα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία, τον αριθμό και την τοποθεσία εκτροφής τους. «Η καταγραφή όλων των οικόσιτων χοίρων είναι υψίστης σημασίας στο πλαίσιο εφαρμογής προληπτικών μέτρων για την αποφυγή εισόδου και εξάπλωσης της νόσου της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η κατοχή χοίρων που δεν έχουν δηλωθεί στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από την εθνική νομοθεσία, κυρώσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ υπενθυμίζεται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων που συντελούν στην αποφυγή εισόδου και εξάπλωσης της ασθένειας της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων.

Καταλήγοντας η Υπηρεσία της ΠΘ τονίζει πως «πρέπει οι χοιροτρόφοι να προβούν σε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφευχθεί ενδεχόμενη επαφή των ζώων τους με μολυσμένους αγριόχοιρους ή άλλους χοίρους ελευθέρας βοσκής, καθώς και η ενδεχόμενη μόλυνση των οικόσιτων χοίρων μετά από βρώση μολυσμένης ζωοτροφής ή επαφή τους με μολυσμένα υλικά, ρουχισμό, εξοπλισμό ή άλλα αντικείμενα. Για την επιτυχία όλων των παραπάνω καλούνται οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης των χοιροτρόφων να συνδράμουν τις οικείες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες».

Υπογραμμίζεται τέλος ότι σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων αυτών ή μη δήλωσης των ζώων τους στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή και σήμανσης των χοίρων τους, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις και δεν χορηγείται καμία μεμονωμένη αποζημίωση ή ενίσχυση, όταν διαπιστώνεται ότι η τυχόν εμφάνιση της ασθένειας των χοίρων προκλήθηκε εσκεμμένα ή από αμέλεια του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένης της μη τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας.

Ο Γ. ΜΠΟΥΡΑΣ

«Σίγουρα είναι μια δύσκολη στιγμή για τον κλάδο μας, αλλά με υπευθυνότητα και συνεργασία μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες».

Αυτό δήλωσε στην «Ε» ο Λαρισαίος προέδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδος Γιάννης Μπούρας, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του ΥΠΑΑΤ Μ. Βορίδη, παρουσία του καθηγητή Κτηνιατρικής Βασ. Παπατσίρου και του βουλευτή της ΝΔ Χρ. Κέλλα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρα, «στη συνάντηση αυτή εξετάσαμε όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την μη εξάπλωση της ζωονόσου στη χώρα μας, ενώ σαν Ομοσπονδία καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες δεν θεωρώ σκόπιμο να γνωστοποιήσω. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και ελπίζω στις επόμενες ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΤ να συμπεριλαμβάνονται κάποιες απ΄αυτές. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό, η πανώλη των χοίρων είναι ζωονόσος και εφόσον όλοι λάβουν τα προτεινόμενα μέτρα βιοασφάλειας και οι υπηρεσίες κάνουν καλά τη δουλειά τους, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα καίρια και αποτελεσματικά».

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass