Τεστ ετοιμότητας για ΕΚΑΒ και Πανεπιστημιακό

ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ - ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΠΠΓΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ- ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΡΟΚΑΤ ΘΑΛΑΜΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2020 22:04
Από τη χθεσινή άσκηση προσομοίωσης στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας Από τη χθεσινή άσκηση προσομοίωσης στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο του ΕΚΑΒ όσο και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού 2019-nCoV ελέγχεται και επίσημα με ειδική άσκηση προσομοίωσης που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο βασικό νοσοκομείο αναφοράς για την 5η ΥΠΕ.

Πρόκειται για μία από τις πολλές ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας, που οργανώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρύτερου ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων του ΕΚΑΒ αλλά και των εμπλεκομένων δομών υγείας σχετικά με την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τον καλύτερο συντονισμό υποδοχής πιθανού κρούσματος και αντιμετώπισης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο συζητήθηκαν χθες σε ευρεία σύσκεψη των καθηγητών-διευθυντών των εμπλεκόμενων κλινικών, παρουσία της διοίκησης του ιδρύματος. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο διοικητής και ο αναπληρωτής διοικητής Δημήτρης Κατσικονούρης και Γιώργος Αποστολίνας αντίστοιχα, ο επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων καθηγητής Γιώργος Συρογιαννόπουλος και οι καθηγητές-διευθυντές της Παθολογικής Κλινικής Γ. Νταλέκος, Πνευμονολογικής Κων. Γουργουλιάνης και Εντατικής Θεραπείας Επαμεινώνδας Ζακυνθινός.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες της διαδρομής που θα ακολουθήσει ένα ύποπτο κρούσμα από την είσοδό του στο Νοσοκομείο μέχρι την αντιμετώπισή του, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η οργάνωση της εισόδου του ύποπτου κρούσματος στο Νοσοκομείο. Για τις ανάγκες του σχεδιασμού, ειδικός γερανός αναμένεται να τοποθετήσει αύριο το πρωί ειδικό προκατασκευασμένο θάλαμο έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για την υποδοχή του ύποπτου κρούσματος -πέραν του θαλάμου απομόνωσης που διατίθεται στο συγκεκριμένο τμήμα- πριν οδηγηθεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης για νοσηλεία.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΒ

Παράλληλα, σε άλλη σύσκεψη με τη συμμετοχή του διευθυντή, των πληρωμάτων και του προσωπικού του ΕΚΑΒ οριστικοποιήθηκε η σημερινή άσκηση προσομοίωσης, την οποία δεν αποκλείεται να παρακολουθήσει και ο πρόεδρος του Κέντρου κ. Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος παρευρέθηκε χθες σε αντίστοιχη άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», νοσοκομείο αναφοράς για τη Δυτική Μακεδονία.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το σενάριο της άσκησης, που είναι κοινό για όλες τις ασκήσεις προσομοίωσης. Σύμφωνα με αυτό, ζευγάρι ταξίδεψε από την Κίνα στην Ελλάδα, μέσω Κωνσταντινούπολης. Στον πρώτο έλεγχο, που πραγματοποιήθηκε κατά την είσοδό του στη χώρα, δεν είχε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού 2019-nCoV. Το ζευγάρι, 48 ώρες μετά την άφιξή του, εμφάνισε κάποια πρώτα συμπτώματα που έκρινε πως μοιάζουν με αυτά του κορονοϊού 2019-nCoV -δύσπνοια, βήχα, πυρετό. Άμεσα καλείται το ΕΚΑΒ, το οποίο τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες διακομιδής ύποπτων περιστατικών κορονοϊού 2019-nCoV, μεταφέρει τους δύο ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί αντιμετώπισης από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου.

ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού 2019-nCoV επιβεβαιώθηκε με δύο ασκήσεις προσομοίωσης που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διήμερο στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Πτολεμαΐδας, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΕΚΑΒ, και στις δύο αυτές ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού 2019-nCoV επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αλλά και η άριστη εφαρμογή όλων των κανόνων διακομιδής αλλά και υποδοχής των ύποπτων περιστατικών, συνδυαστικά με την επικοινωνία και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων δομών και υπηρεσιών (ΕΚΑΒ, ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, ΤΕΠ Νοσοκομείων, Υγειονομικές Περιφέρειες, Επιτροπές Λοιμώξεων Νοσοκομείων κ.ά.).

 «Η μέχρι στιγμής έκβαση όλων των ασκήσεων για την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού 2019-nCoV αποδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, που συνεπάγεται την εγγύηση και την ασφάλεια όλων των πολιτών της χώρας, στην περίπτωση ύπαρξης πραγματικού περιστατικού με το στέλεχος του εν λόγω ιού», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass