Ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας στους Λαρισαίους

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ 5ης ΥΠΕ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2019 22:16
Πληθαίνουν οι κοινές δράσεις της 4ης ΥΠΕ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, όπως η πρόσφατη του εμβολιασμού των παιδιών ΡΟΜΑ στη Νέα Σμύρνη. Με την προγραμματική συμφωνία ανάλογες δράσεις θα υλοποιούνται σε ολόκληρο τον δήμο Πληθαίνουν οι κοινές δράσεις της 4ης ΥΠΕ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, όπως η πρόσφατη του εμβολιασμού των παιδιών ΡΟΜΑ στη Νέα Σμύρνη. Με την προγραμματική συμφωνία ανάλογες δράσεις θα υλοποιούνται σε ολόκληρο τον δήμο

Ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, στο πλαίσιο της βιοψυχοκοινωνικής προσέγγισης του ανθρώπου, πρόκειται να απολαύσουν σύντομα οι Λαρισαίοι, από τους υγειονομικούς φορείς και τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης, που ενώνουν τις δυνάμεις τους υπό την επίβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τις τελευταίες εβδομάδες 5η ΥΠΕ, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Λαρισαίων μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις συμφώνησαν για την υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος στη Λάρισα για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πολίτες του δήμου και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η προγραμματική συμφωνία προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι δράσεις.

Πρόκειται για τη δεύτερη πόλη στην Ελλάδα, μετά τα Ιωάννινα, στην οποία το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα προωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα εξαιτίας των υποδομών υγείας που διαθέτει η περιοχή –η Λάρισα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι η τρίτη πόλη στη χώρα από άποψη υγειονομικών υποδομών.

Οι βάσεις του πιλοτικού προγράμματος παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας τέθηκαν στα Ιωάννινα τον προηγούμενο Οκτώβριο με τη συνεργασία μεταξύ των Μονάδων ΠΦΥ του Υπουργείου Υγείας, των δομών κοινωνικής προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών, των κοινωνικών υπηρεσιών της Διοικητικής Περιφέρειας Ηπείρου, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και των Νοσοκομείων της πόλης με ενιαίο συντονισμό που θα έχει στο επίκεντρο τις υγειονομικές και κοινωνικές ανάγκες του ανθρώπου. Εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής επισκέφτηκαν στα τέλη Οκτωβρίου το δίκτυο των εμπλεκόμενων δομών της πόλης και είχαν σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, των τοπικών Πανεπιστημίων, των Νοσοκομείων, της ΠΦΥ και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στους οποίους παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας, η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση από τους εκπροσώπους του Π.Ο.Υ., καθώς και η ανάλογη εμπειρία από τη Σκωτία, όπως τη μετέφερε ο συνεργαζόμενος εμπειρογνώμονας, κ. David Kelly.

Αμέσως μετά τα Ιωάννινα, ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ ξεκίνησε τις επαφές του στη Λάρισα για την εφαρμογή του πολιτικού προγράμματος με τους τοπικούς φορείς να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις του προγράμματος, ενώ όλες οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας.

«Δεν περιμέναμε ένα πρόγραμμα για να αναλάβουμε δράσεις με συνέργειες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης με τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής και με αντικείμενο τα υγειονομικά θέματα της πόλης μας», τόνισαν ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Βασίλης Πινακάς και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δημήτρης Δεληγιάννης στην πρόσφατη δράση για τον εμβολιασμό των παιδιών των ΡΟΜΑ στη Νέα Σμύρνη για να καταλήξουν: «Μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα επισημοποιείται αυτή η συνεργασία και θα αρχίσει πλέον να διαμορφώνεται μια κουλτούρα για την υλοποίηση δράσεων με την αξιοποίηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, στόχος του οποίου φαίνεται να είναι η πλήρης διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε επίπεδο κοινότητας με στόχο την εξασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας και τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων, θα συγκροτηθεί ειδική Επιτροπή για τον συντονισμό των δράσεων υγειονομικών υπηρεσιών, ενώ το γραφείο του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα θα δώσει την τεχνογνωσία και τα εργαλεία στους συμμετέχοντες χωρίς να αποκλείεται και η εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης των δράσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κ. Πινακά και Δεληγιάννη το πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να υπογραφεί τις προσεχείς ημέρες και μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν οι δράσεις σε διάφορες περιοχές του δήμου.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass