Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια

ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ *ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

Δημοσίευση: 07 Απρ 2019 22:40

Στις ολέθριες επιπτώσεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος και της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών αναφέρθηκαν οι ομιλητές της ενδιαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποίησε χθες στο ξενοδοχείο «Divani» ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας.

Όπως τονίστηκε στην ημερίδα «με την έναρξη της πρώτης δεκαετίας του 2000, άρχισε να παρατηρείται τάση αμφισβήτησης της ασφάλειας των εμβολίων από γονείς που ζουν σε αναπτυγμένες περιοχές του πλανήτη. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρήθηκε στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όχι γιατί λείπει η ενημέρωση, όπως θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος, αλλά γιατί οι πληθυσμοί αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά και έχουν καθημερινή εμπειρία για το τι σημαίνει λοιμώδες νόσημα. Αποτέλεσμα λοιπόν αυτού του γεγονός είναι η άρνηση κάποιων γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αποφεύγοντας μερικά ή στο σύνολο τους τα εμβόλια. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, διότι βλάπτεται άμεσα η δημόσια υγεία. Το ερώτημα είναι "γιατί τώρα" αυτή η αρνητική καμπάνια κατά των εμβολίων. Σήμερα, επειδή δεν βλέπουν οι γονείς λοιμώδη νοσήματα, στρέφουν την προσοχή στις παρενέργειες των εμβολίων, λες και τα λοιμώδη νοσήματα μειώθηκαν μόνα τους, όπως ήδη προαναφέρθηκε. Η σύγκριση λοιπόν γίνεται με κακή χρήση των στοιχείων και στην παγίδα αυτή πέφτουν και αρκετοί νέοι γιατροί, γιατροί του 21ου αιώνα. Το ποσοστό αυτό των γιατρών δεν είναι μικρό αν ληφθεί υπ' όψιν μελέτη από τις ΗΠΑ, όπου το 11% των ασκούντων γενικών γιατρών και παιδιάτρων, δεν συνιστά όλα τα εμβόλια στους ασθενείς τους. Ο φόβος για το νόσημα μεταβλήθηκε σε φόβο προς το εμβόλιο.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος μίλησαν αρχικά οι φαρμακοποιοί Ιωάννης Τσιμπούκης, Θεοχάρης Φεσληκίδης, ενώ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χρίστος Πέτρου, ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημ. Παπαγιάννης και η παιδίατρος, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ελένη Πελεκούδα.

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας «η μικροβιακή ανθεκτικότητα και η ανάπτυξη και εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων, λόγω της υπέρμετρης και πολλές φορές αδικαιολόγητης χρήσης των αντιβιοτικών στον άνθρωπο, χαρακτηρίζεται ως ένα μεγάλο πρόβλημα και τα αντιβιοτικά καθίστανται μη αποτελεσματικά όταν πραγματικά χρειάζονται, με αντίκτυπο το μεγάλο κόστος της ιατρικής περίθαλψης. Οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία είναι δυσμενέστατες, καθώς οι θεραπευτικές επιλογές ακόμα και για κοινές λοιμώξεις έχουν γίνει πολύ περιορισμένες και σε μερικές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτες. Στην Ευρώπη, λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια συσχετίζονται με 25.000 θανάτους και 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ κόστος, λόγω εξόδων νοσηλείας και απωλειών παραγωγικότητας ετησίως. Αν συνεχιστεί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, θα πάψουν να είναι αποτελεσματικά αντιβιοτικά καθοριστικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία και συνήθεις λοιμώξεις θα μπορούν να οδηγούν σε θάνατο. Υπολογίζεται δε ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι αυτοί μπορεί να είναι περισσότεροι από τους θανάτους λόγω καρκίνου σήμερα.

Για το θέμα μίλησαν οι φαρμακοποιοί Γκόβαρη Σοφία, Νανούλη Μαρία, Σιούλα Θάλεια, ενώ στο στρογγυλό τραπέζι τοποθετήθηκαν οι dr Γαλάτου Ελευθερία, φαρμακοποιός - λέκτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πετεινάκη Ευθυμία, καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας - Κλινικής Μικροβιολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Διευθύντρια εργαστηρίων Μικροβιολογίας και Κλινικής Βιοχημείας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κων/νος Λουράντος.

Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κ. Μπαργιώτας και ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Β. Πινακάς.

Να σημειωθεί πως στον χαιρετισμό του ο κ. Μπαργιώτας κατηγόρησε την κυβέρνηση για την έλλειψη πολιτικής βούλησης στο θέμα αντιμετώπισης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, παραθέτοντας παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των παιδιών. «Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός, αλλά δεν προβλέπονται επιπτώσεις αν δεν το κάνεις. Για παράδειγμα οι ΡΟΜΑ δεν παίρνουν τα σχετικά επιδόματα, αν τα παιδιά τους δεν εμβολιαστούν. Δυστυχώς η πικρή εμπειρία της επιδημίας ιλαράς το 2018 δεν μας έγινε μάθημα. Ας γίνει πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας» κατέληξε ο Λαρισαίος γιατρός.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass