ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η Διατροφή στην Υγεία και στη Νόσο

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2015 8:11

 

Το ΠΜΣ, «η Διατροφή στην Υγεία και στη Νόσο», έχει ως αντικείμενο την παροχή υψηλού επιπέδου εξειδίκευσης και διεξαγωγής έρευνας όσον αφορά τη διατροφή του ανθρώπου, έτσι ώστε οι πτυχιούχοι του να αποκτήσουν ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο, εμπειρία και τεχνογνωσία σε σύγχρονα θέματα διατροφής, με σκοπό την επιτυχή επαγγελματική σταδιοδρομία στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Το συγκεκριμένο ΠΜΣ έχει σαν στόχο την επιστημονική προσέγγιση της αλληλεπίδρασης της διατροφής στην υγεία και τα διάφορα νοσήματα και την αναγνώριση των διατροφικών μεταβλητών που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και τη νόσο. Θα βοηθήσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές να κατανοήσουν περισσότερο τις μεθόδους των διατροφικών παρεμβάσεων για τη θεραπεία και τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης των νοσημάτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία επιστημόνων με ειδικές γνώσεις στον τομέα αυτό της υγείας. Θα προσεγγίζει σημαντικά θέματα όπως, το ισορροπημένο διαιτολόγιο, την εκτίμηση των διατροφικών διαταραχών και ελλειμμάτων, τους διαιτητικούς παράγοντες και τις διατροφικές διαταραχές που εμπλέκονται στα διάφορα νοσήματα, το πρωτεϊνικό και θερμιδικό ισοζύγιο, την εντερική και παρεντερική θρέψη, το ρόλο των βιταμινών και των θρεπτικών ιχνοστοιχείων, την παχυσαρκία και τις μεθόδους αντιμετώπισής της.

Σκοπός

Σκοπός του ΠΜΣ «η Διατροφή στην Υγεία και στη Νόσο» είναι η κατάρτιση στελεχών υψηλού επιστημονικού επιπέδου στην αγορά εργασίας, ικανά να στελεχώσουν στρατηγικούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, των Πανεπιστημίων, των Ερευνητικών Ινστιτούτων, των Ιατρικών Κέντρων και Εργαστηρίων ή να συνεχίσουν σπουδές διδακτορικού επιπέδου, εφόσον το επιθυμούν.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος σπουδών είναι οι εξής:

1. Η προαγωγή και η ανάπτυξη ποιοτικής έρευνας στις επιστήμες της υγείας.

2. Η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών.

3. Η παροχή γνώσης στις σύγχρονες απόψεις για την επίδραση της διατροφής του ανθρώπου στην υγεία και στη νόσο, όπως αυτά περιγράφονται στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία.

4. Η ανάπτυξη τεχνικών και μεθοδολογιών προσέγγισης των ατόμων με διατροφικά προβλήματα με στόχο την αντιμετώπιση απειλητικών και δυσάρεστων για την ζωή καταστάσεων.

5. Η μελέτη και ο προσδιορισμός των διαιτητικών χαρακτηριστικών ασθενών που επιδρούν αρνητικά στην υγεία και ευνοούν την εμφάνιση νόσων.

6. Η δημιουργία επιστημόνων με τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα.

7. Προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Το Πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΠΜΣ, «η Διατροφή στην Υγεία και στη Νόσο» διαρκεί δύο εξάμηνα και θα περιλαμβάνει την υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχή αξιολόγηση στα μαθήματα που θα αναπτυχθούν. Κατά τη διάρκεια των σπουδών εκπονείται μεταπτυχιακή εργασία. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου (Παρασκευή έως Κυριακή). Η αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων περιλαμβάνει την εκπόνηση μεταπτυχιακής εργασίας καθώς και γραπτές ή και προφορικές εξετάσεις. Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο παραπάνω ΠΜΣ οδηγούν στη λήψη ΜΔΕ μετά από ετήσιο κύκλο σπουδών, στην ελληνική γλώσσα, ο οποίος περιλαμβάνει την παρακολούθηση μεταπτυχιακών μαθημάτων καθώς και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, με συνολικά 60 πιστωτικές μονάδες (ECTS).

Το πρόγραμμα σπουδών στα 2 εξάμηνα έχει ως ακολούθως:

1ο εξάμηνο

1. Το ισορροπημένο διαιτολόγιο. Εκτίμηση των διατροφικών διαταραχών και ελλειμμάτων. (ECTS:4)

2. Πληθυσμιακά διαιτητικά πρότυπα. Συντηρητικά τροφίμων, συντήρηση, κατάψυξη, κονσερβοποίηση, μεταλλαγμένα. (ECTS:5)

3. Διαιτητικοί παράγοντες και διατροφικές διαταραχές στα νοσήματα του πεπτικού σωλήνα, ήπατος και παγκρέατος (ECTS:6)

4. Διαιτητικοί παράγοντες και διατροφικές διαταραχές σε νοσήματα του νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού συστήματος και σε νοσήματα νεφρών ουρητήρων, κύστης (ECTS:5)

5. Διαιτητικοί παράγοντες και διατροφικές διαταραχές σε ψυχιατρικά, ενδοκρινολογικά, οφθαλμολογικά νοσήματα και παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και του δέρματος (ECTS:5)

6. Διαιτητικοί παράγοντες και διατροφικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη, στα παιδιά, στους γέροντες και στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ (ECTS:5)

2ο εξάμηνο

1. Παχυσαρκία, νοσογόνος παχυσαρκία, βαριατρική (ECTS:4)

2. Θεραπευτική αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών και ελλειμμάτων (ECTS:6)

3. Συμπληρώματα διατροφής, προβιοτικά, ευβιοτικά, σκευάσματα εντερικής και παρεντερικής διατροφής (ECTS:6)

4. Μεθοδολογία της Έρευνας ( ECTS:4)

5. Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας (ECTS:10)

Η έναρξη των μαθημάτων του ΠΜΣ θα γίνει τον Οκτώβριο 2015. Τα δίδακτρα του ΠΜΣ ανέρχονται σε 3.000 ευρώ (1.000 € με την έναρξη του Α΄ εξαμήνου, 1.000 € με την έναρξη του Β’ εξαμήνου και 1.000 € κατά την ανάληψη εκπόνησης της Διπλωματικής Εργασίας).

Κατηγορίες Πτυχιούχων

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι (ή τελειόφοιτοι, εφόσον αποφοιτήσουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2015) των Σχολών Επιστημών Υγείας, Θετικών Επιστημών, Γεωπονικών Επιστημών, Χημείας, Περιβάλλοντος και άλλων Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων της αλλοδαπής με αναγνώριση του τίτλου σπουδών από το ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ, πτυχιούχοι λοιπών συναφών με το αντικείμενο του Προγράμματος Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ που εργάζονται σε τομείς που αφορούν τη δίαιτα, τη διατροφή και τα τρόφιμα.

Η διαδικασία επιλογής θα βασίζεται στους φακέλους υποψηφιότητας και θα γίνει με κριτήρια όπως ο βαθμός πτυχίου, η γνώση ξένων γλωσσών (ιδίως της Αγγλικής), η κατοχή άλλων μεταπτυχιακών τίτλων, η επαγγελματική και η τυχόν ερευνητική δραστηριότητα (δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε συνέδρια) οι συστατικές επιστολές, καθώς και η συνάφεια των προπτυχιακών (ή άλλων μεταπτυχιακών) σπουδών με το αντικείμενο του ΠΜΣ. Σε μερικές περιπτώσεις οι υποψήφιοι μπορεί να κληθούν σε προσωπική συνέντευξη από τα μέλη της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής (ΕΔΕ).

Ο αριθμός των εισακτέων στο ΠΜΣ έχει ορισθεί στους 60. Ο ακριβής αριθμός μπορεί να αλλάξει με απόφαση της ΕΔΕ σύμφωνα με τις ανάγκες σε ειδικευόμενους αποφοίτους.

Διαχείριση του ΠΜΣ

Η διαχείριση έργου γίνεται από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο και την Πενταμελή Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ), οι οποίοι θα συντονίζουν μαζί με το διοικητικό προσωπικό τον προγραμματισμό του έργου, την τήρηση αρχείων και την ακριβή υλοποίηση των πακέτων εργασίας. Στο έργο θα απασχοληθούν 1 έως 2 γραμματείς που θα έχουν προσληφθεί με σύμβαση έργου και με επικουρική βοήθεια από το ήδη υπάρχον τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του Τμήματος Ιατρικής. Επίσης από μεταπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι θα διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις.

Τηλέφωνα: 2413502806, 1985, 2878

E-mail: spotam@med.uth.gr και kapsoritakis@med.uth.gr

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΩΣ 15.09.2015

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Α. Βλάχου

( 2410-685591 avlachou@uth.gr) ή να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα (www.med.uth.gr), το (@meduth) & το (facebook.com/meduth).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass