ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2019 22:03

Νέα ιατρεία στην ολοήμερη λειτουργία του ΓΝΛ

2 GNL IATRIKH STHLH

«Πράσινο φως» για την ένταξη νέων ιατρείων στην ολοήμερη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου άναψε η διοίκηση των δύο νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, στην ολοήμερη λειτουργία εντάσσονται το Πνευμονολογικό Ιατρείο και η Κλασική Ακτινολογία ενώ εγκρίθηκε και η συμμετοχή των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων:

Ταμπάρας Βασίλειος, διευθυντής Παιδοχειρουργικής, Παπαλαγάρα Γεωργία, διευθύντρια Παθολογίας, Σιώμου Παρασκευή, επ. Α’ Δερματολογίας, Τσιτηρίδης Ιωάννης, επ. Α’ ΩΡΛ, Καραγιάννης Σπυρίδων, επ. Β’ Πνευμονολογίας – Φυματολογίας, Γιαννακοπούλου Παγώνα, επ. Β’ Ακτινοδιαγνωστικής, Κωνσταντίνου Αθανάσιος, επ. Β’ Ορθοπεδικής και Μπαλαμώτης Παναγιώτης, ειδικ. ιατρός Ακτινολογίας.

* Εξάλλου με άλλη απόφαση της διοίκησης εγκρίθηκε η λειτουργία Δερματοχειρουργικού Ιατρείου στο Γενικό Νοσοκομείο.

 

Μελέτη για τη σήψη στο ΓΝΛ

Κλινική μελέτη με τίτλο «Μια διπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη αξιολόγησης και αποκατάστασης της ανοσιακής διαταραχής στις σοβαρές λοιμώξεις και στη σήψη: Η μελέτη PROVIDE» διεξάγεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με επιβλέπονται τον διευθυντή της ΜΕΘ κ. Απ. Κομνό και χορηγό της μελέτης το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης.

Από το κέντρο θα επιλεγούν 278 ασθενείς κατάλληλοι για συμμετοχή στην κλινική μελέτη στο χρονικό διάστημα από 1/11/2018 έως 31/12/2019, που προβλέπεται από το πρωτόκολλο της κλινικής μελέτης.

Τα υπό έρευνα φαρμακευτικά προϊόντα: Στείρο ενέσιμο διάλυμα που περιέχει 100mg anakinra για ενδοφλέβια χορήγηση / Στείρο ενέσιμο διάλυμα που περιέχει 0,1 mg ανασυνδυασμένης ιντερφερόνης - γ (rhlFNY) για υποδόρια χορήγηση, τα οποία παρέχονται δωρεάν από τον χορηγό και δεν επιβαρύνουν το νοσοκομείο.

 

Σε εφαρμογή το μητρώο ασθενών με διαβήτη

Σε εφαρμογή τέθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) το μητρώο ασθενών με διαβήτη και η καταχώρηση είναι υποχρεωτική.

Ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι σε περίπτωση που ο ασθενής/ασφαλισμένος δεν είναι καταχωρημένος στο μητρώο τότε δεν θα δύναται να εκδοθεί γνωμάτευση για τα αναλώσιμα υλικά σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και για τα αναλώσιμα υλικά αντλιών έγχυσης ινσουλίνης.

Σχετικά με την καταχώρηση των ασθενών στο μητρώο διαβήτη, ο ΕΟΠΥΥ, προχώρησε στη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής στην οποία θα πρέπει να εγγραφούν από τους θεράποντες γιατρούς τους οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.

Συγκεκριμένα ο πιστοποιημένος στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ παθολόγος, παιδίατρος και ενδοκρινολόγος, με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιεί για την έκδοση γνωματεύσεων εισέρχεται στην ιστοσελίδα www.eopyy.gov.gr στο πεδίο «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ» -- «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ» - «Μητρώο Σακχαρώδη Διαβήτη» και εν συνεχεία ακολουθεί τις συνημμένες οδηγίες για την καταχώρηση του ασθενούς στο μητρώο. Όταν ένας γιατρός προσπαθήσει να δημιουργήσει νέο φάκελο ασθενή, θα ενημερώνεται από το σύστημα αν είναι ήδη καταχωρημένος η όχι.

 

Υγειονομική Επιτροπή για τις νευροψυχικές νόσους

Με απόφαση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Γεώργιου Γιαννόπουλου ορίζονται μέλη της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής για τις νευροψυχικές νόσους, αρμόδια για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας τους:

Τακτικά μέλη:

1. Μπονώτης Κων., Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής

2. Δαρδιώτης Ευθύμιος, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας

3. Ξηρομερίσιου Γεωργία, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας

Αναπληρωματικό μέλος ο κ. Σακελλαρίδης Νικόλαος, Καθηγητής Φαρμακολογίας με ειδικότητα Νευρολογίας.

Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται Φωτεινή Βακάλη, υπάλληλος του κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, με αναπληρωτή τον Βασίλειο Βαγενά υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού.

Η θητεία των μελών της Επιτροπής λήγει στις 31/12/2020.

 

ICAP: Εκτός στόχων η διείσδυση γενόσημων φαρμάκων

3 NA MPEI MESA STO TELEYTAIO MESOTITLO

Σε χαμηλά ποσοστά παραμένει η κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων (σε αξία) στην Ελλάδα, παρά την αυξανόμενη χρήση τους, σύμφωνα με σχετική κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP. Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (δημόσια και ιδιωτική) παρουσίασε ανοδική πορεία την περίοδο 2006-2009 και το 2009 διαμορφώθηκε σε 8.461 εκατ. ευρώ (3,7% του ΑΕΠ). Τα τελευταία χρόνια (2010-2017), η συνολική φαρμακευτική δαπάνη καταγράφει διαχρονική πτώση και το 2017 εκτιμάται σε 5.780 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 3,3% του ΑΕΠ.

Η Σταματίνα Παντελαίου, διευθύντρια Οικονομικών Μελετών της ICAP, σχολίασε σχετικά την εξέλιξη της συγκεκριμένης αγοράς: «Η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στη συνολική εγχώρια αγορά εκτιμάται σε 18% περίπου (σε αξία) και 23% (σε όγκο) το 2017. Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς γενόσημων φαρμάκων (σε όγκο) σημείωσε διαχρονική αύξηση τα τελευταία χρόνια (2011-2017), ως αποτέλεσμα της εφαρμογής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και το 2016/17 εκτιμάται ότι ενισχύθηκε κατά 4,9%. Αντίθετα, η εν λόγω αγορά σε όρους αξίας ακολουθεί φθίνουσα τάση την ίδια περίοδο, ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων μειώσεων των τιμών.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν, πως το μέγεθος αγοράς των γενόσημων φαρμάκων (ως ποσοστό επί της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης φαρμάκων) θα ενισχυθεί τα προσεχή έτη, ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου θα συνεχίσουν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους με γενόσημα σκευάσματα. Ο καθορισμός της ανώτατης τιμής τους σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα πρωτότυπα φάρμακα, η πρόθεση της Πολιτείας για διείσδυσή τους σε επίπεδα ανάλογα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε συνδυασμό με τη λήξη πατέντας σε πρωτότυπα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης (blockbusters), αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία της κατηγορίας των γενόσημων φαρμάκων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass