Ελλειμματική η Ελλάδα σε περιβαλλοντική κουλτούρα

* ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟ 8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ * ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ * ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

Δημοσίευση: 23 Νοε 2018 22:08

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ. Ωστόσο, θα μπορούσε να έχει καλύτερες επιδόσεις σε επενδύσεις στη χωριστή αποκομιδή και την ανακύκλωση, τομέας που θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και έσοδα καθώς και απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων αρχών που εμπλέκονται στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών.

Την άποψη αυτή εξέφρασε η εκπρόσωπος του εργαστηρίου Κλινικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ κα Μαριάννα Ισαακίδου μιλώντας χθες στη διάρκεια της πρώτης ημέρας του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής για το νομοθετικό πλαίσιο της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι με θέμα την περιβαλλοντική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία, αναλύθηκαν τα είδη της ρύπανσης και αναπτύχθηκαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Στην παρέμβασή της η κα Ισαακίδου υποστήριξε ότι η Ελλάδα παρότι έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ενίσχυση των περιβαλλοντικών της υποχρεώσεων απέναντι στην ΕΕ, εντοπίζονται ακόμα δυσκολίες στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών διαδικασιών, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με πληρέστερη περιβαλλοντική κουλτούρα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Στη διάρκεια της περιβαλλοντικής ενότητας, που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον επαγγελματιών υγείας και φοιτητών, οι ομιλητές από το τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκαν στις υδατογενείς λοιμώξεις προτείνοντας άμεση καταγραφή και παρακολούθηση των κρουσμάτων υδατογενών λοιμώξεων σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε Δημόσια Νοσοκομεία καθώς και έλεγχο του πόσιμου νερού, των κολυμβητικών δεξαμενών και των θαλάσσιων υδάτων.

Αναφορικά με τη ρύπανση του εδάφους επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι οι ανθρώπινες ενέργειες επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα του εδάφους, προκαλώντας έτσι εμφανείς αρνητικές συνέπειες για να θεωρηθεί απαραίτητη η εφαρμογή μίας Περιβαλλοντικής Πολιτικής με σκοπό την «Αειφορική Διατήρηση» της ποιοτικής σύνθεσης του εδάφους. «Το ρυπασμένο έδαφος συνδέεται με μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία των πολιτών. Οι κίνδυνοι αυτοί εξαρτώνται από τους ρυπαντές, τη δόση, τη δίοδο εισόδου στον οργανισμό και την προσπάθεια περιορισμού των κινδύνων» σημειώθηκε χαρακτηριστικά, ενώ μεταξύ των προτάσεων που διατυπώθηκαν ήταν και η λειτουργική αναμόρφωση των δημόσιων υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση του περιβάλλοντος και την υγειονομική μέριμνα.

Όσον αφορά στην ατμοσφαιρική ρύπανση αναφέρθηκε πως όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με τις χρόνιες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, τις καρδιοαγγειακές παθήσεις καθώς και τον επιπολασμό των αλλεργικών παθήσεων σε ενήλικες και παιδιά.

Στα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που εκπονήθηκε, φαίνεται ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ των αιωρούμενων σωματιδίων και των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία με συγκεκριμένα σωματίδια να ευθύνονται για την αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας και των νοσηλειών.

Παρόμοια αποτελέσματα, μικρότερου εύρους, σε αναπνευστικές ασθένειες υπάρχουν στην πόλη του Βόλου, επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Τμήματος θεωρώντας απαραίτητη την περαιτέρω έρευνα για την αποσαφήνιση της χρονικής διάρκειας των αυξημένων επιπέδων των αιωρούμενων σωματιδίων, ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλίας για να εξετασθεί πότε επηρεάζουν περισσότερο την ανθρώπινη υγεία και να γίνει άμεση συσχέτιση με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία εκείνο το χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της Σχολής Επιστημών Υγείας της Αθήνας κα Μαριάνα Διομήδους ανέλυσε τις επιπτώσεις από την καύση των απορριμμάτων στην υγεία στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην πολιτεία ότι οφείλει να αποδείξει στους πολίτες, μέσα από επιστημονικά δεδομένα, περιβαλλοντικές μελέτες, ότι οι μονάδες αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους και το περιβάλλον.

Στη διάρκεια της παρέμβασής της υποστήριξε πως ο σύγχρονος εξοπλισμός, οι αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί, τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και η σωστή τοποθέτηση της μονάδας στο περιβάλλον μετά από σοβαρότατες 25 περιβαλλοντικές μελέτες ελαχιστοποιούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και προστατεύουν το περιβάλλον από τους εκλυόμενους τοξικούς ρύπους.

Ωστόσο συμπλήρωσε «προκειμένου να γνωρίζουμε την πιθανή προοδευτική επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την καύση RDF &aRF στις τσιμεντοβιομηχανίες, θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετρήσεις για διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου, αρχής γενομένης από τον χώρο έναρξης της καύσης αυτών των υλικών». Ενώ πρότεινε για τις τσιμεντοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο υλικό RDF, να αναγράφεται στη συσκευασία του τελικού προϊόντος (τσιμέντο) η χρησιμοποίηση αυτού του καυσίμου για την παραγωγή του, λόγω της τοξικότητας της εμπεριεχόμενης τέφρας.

Στη χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου, που εξελίχθηκε με παράλληλες συνεδρίες στα τρία αμφιθέατρα της Ιατρικής Σχολής, αναπτύχθηκαν μέσα από στρογγυλά τραπέζια, συνεδρίες, παρουσιάσεις και διαλέξεις σημαντικά θέματα της δημόσιας υγείας μεταξύ των οποίων οι καινοτόμες δράσεις στο σχολείο, η εργαστηριακή υποστήριξη της δημόσιας υγείας, η υγιής γήρανση, ο ρόλος της νοσηλευτικής στον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων, η βρεφική θνησιμότητα και η επαγγελματική υγιεινή.

Ιδιαίτερη αίσθηση μεταξύ των συνέδρων προκάλεσε η παρουσίαση από ομάδα των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής των αποτελεσμάτων της επίσκεψής τους στην Κένυα το προηγούμενο καλοκαίρι με επικεφαλής τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου με ειδικές αναφορές στο σύστημα υγείας της αφρικανικής χώρας, τα χρόνια νοσήματα, τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές και τα λοιμώδη νοσήματα.

 

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass