Ιατρείο αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο

Συγκεντρώνει φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό για υποστήριξη ιδρυμάτων, φορέων αλλά και όσων πολιτών δεν μπορούν να καλύψουν ακόμη και τη συμμετοχή τους

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2018 22:10

«Παρών» σε κάθε ανάγκη παροχής βοήθειας σε φαρμακευτικό υλικό αλλά και από τον διαθέσιμο ιατρικό εξοπλισμό δηλώνει το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΙΚΑΛ) που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της Ιατρικής Σχολής (κτίριο Κατσίγρα) στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Μετά την επίσημη κάλυψη των ανασφάλιστων από το ελληνικό Δημόσιο και τις δομές του με νομοθετική ρύθμιση, το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι φορείς της πόλης, όπως η Ιατρική Σχολή, ο Δήμος Λαρισαίων, ο Ιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Μητρόπολη Λάρισας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και οι Ενεργοί Πολίτες, έστρεψε το ενδιαφέρον του στην κάλυψη μέρους των αναγκών ιδρυμάτων και φορέων αλλά και πολιτών.

Δημόσια νοσοκομεία, τα γηροκομεία του Δήμου Λαρισαίων στη Λάρισα και της Μητρόπολης στο Αρμένιο, τα ιατρεία των προσφύγων και των φυλακών αλλά και πολίτες που δεν μπορούν να καλύψουν τη συμμετοχή τους δέχονται και θα συνεχίσουν να δέχονται τη βοήθεια του Ιατρείου, στελέχη του οποίου απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις στους Λαρισαίους να προσκομίσουν όποια και όσα φάρμακα δεν χρειάζονται και φυσικά δεν έχουν λήξει.

Πρόκειται ουσιαστικά για ανακύκλωση των μη ληγμένων φαρμάκων, πολλά από τα οποία είναι δυσεύρετα ή ακριβά και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας, σημειώνει η υπεύθυνη του ιατρείου Χριστίνα Γιώτσα για να συμπληρώσει πως το Ιατρείο εκτός από φάρμακα συγκεντρώνει είδη φροντίδας (πάνες, στρώματα, πατερίτσες, αεροστρώματα κ.λπ.), μεγαλύτερα εξαρτήματα (κρεβάτια, καροτσάκια, νάρθηκες), καθώς και έπιπλα γραφείου από ιατρεία γιατρών που συνταξιοδοτούνται και κλείνουν τα ιατρεία τους.

«Η βασική αρχή στην οποία στηριζόμαστε είναι ότι ο καθένας μας μπορούμε να πάμε στο Ιατρείο τα φάρματα που δεν χρειαζόμαστε για να διατεθούν σε όσους τα έχουν ανάγκη…», σημειώνει η κα Γιώτσα προσθέτοντας ότι το Ιατρείο δέχεται οποιοδήποτε φάρμακο αν και τα υποστηριζόμενα ιδρύματα έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα, παυσίπονα, αντιβιοτικά και υπερτασικά.

Εκτός από τους πολίτες, αποδεκτές είναι φυσικά και οι προσφορές από φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και καταστήματα ορθοπεδικών ειδών αν και οι άνθρωποι του Ιατρείου επιθυμούν να αυξηθεί ο αριθμός των Λαρισαίων πολιτών που συνειδητά θα προσκομίσουν όσα φάρμακα δεν χρειάζονται ως πράξη αγάπης και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο.

Για τη λειτουργία του Ιατρείου -καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 5.30 μέχρι τις 7.30 το απόγευμα- προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά 25 συνολικά επαγγελματίες Υγείας και απλοί πολίτες. Οι τελευταίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για γραμματειακή υποστήριξη και τακτοποίηση του φαρμακευτικού υλικού αντίστοιχη με αυτή ενός φαρμακείου, φαρμακοποιοί δίνουν τα φάρμακα στους πολίτες, κοινωνικοί λειτουργοί αξιολογούν τις ανάγκες των υποστηριζόμενων ενώ εθελοντές γιατροί δέχονται στα ιατρεία τους δωρεάν ασθενείς που έχουν αξιολογηθεί και επιλεγεί από τους κοινωνικούς λειτουργούς του Ιατρείου. Ενώ υπάρχουν και δύο εθελοντές γιατροί που εξετάζουν με την υποστήριξη νοσηλευτριών σε χώρο του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σημειώνεται ότι δέκτες της βοήθειας του Ιατρείου δέχονται οι ιδιώτες αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αξιολογηθούν από τους κοινωνικούς λειτουργούς. Τα δικαιολογητικά είναι υπεύθυνη δήλωση που παραλαμβάνεται από τη Γραμματεία του Ιατρείου, φωτοτυπία του (ληγμένου) βιβλιαρίου ασφάλισης ή της κάρτας ανεργίας, ο αριθμός ΑΜΚΑ, φωτοτυπία της ταυτότητας, του διπλώματος ή του διαβατηρίου για ταυτοποίηση και φωτοτυπία του εκκαθαριστικού της εφορίας.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass