Στον γιατρό για θρόμβωση ο ξαφνικός πόνος στο πόδι

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΣΟΒΑΡΗΣ ΝΟΣΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2018 22:12 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Οκτ 2018 12:36
Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης η 13η Οκτωβρίου και ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιλτιάδης Ματσάγκας συμβουλεύει για το πώς θα αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης η 13η Οκτωβρίου και ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιλτιάδης Ματσάγκας συμβουλεύει για το πώς θα αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα

Όταν το ταξίδι είναι πολύωρο, όταν η κίνηση στους δρόμους κρατά κάποιον στάσιμο για ώρα, τότε εκτός από ενοχλητικό, αυτό μπορεί να είναι και επικίνδυνο.

Διότι όταν ένας θρόμβος σχηματιστεί σε κάποια αρτηρία ή φλέβα μπορεί τότε αυτό να αποβεί μοιραίο. Στις 13 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, μιας «παρεξηγημένης» ως προς τη σοβαρότητά της νόσου και τις σοβαρές επιπτώσεις υγείας που μπορεί να προκαλέσει, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη πληροφόρηση και αγνοηθούν τα συμπτώματα που υποδεικνύουν την εμφάνισή της.

«Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως», σημειώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή Μιλτιάδης Ματσάγκας προσθέτοντας ότι το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι «το πρήξιμο και ο ξαφνικός πόνος στο πόδι που θα πρέπει να μας οδηγήσει στον γιατρό». Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης έχει σαν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο και τις επιπτώσεις της. Εξάλλου η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί. «Στη θρόμβωση οφείλονται οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως όπως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους 600.000 άνθρωποι, με την ενημέρωση όμως των πολιτών αλλά και των Επιστημών Υγείας, στόχος είναι να σώσουμε ζωές», σημειώνει.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΡΟΜΒΩΣΗ

Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα) ο οποίος εμποδίζει την κυκλοφορία, τη ροή του αίματος.

Στη θρόμβωση οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: η καρδιακή προσβολή/οξύ καρδιακό έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος – ένας θρόμβος αίματος στη φλέβα του ποδιού, που μπορεί να φύγει και να καταλήξει στον πνεύμονα.

Όταν ο θρόμβος αποσπασθεί από τις φλέβες και με την κυκλοφορία του αίματος φτάσει στους πνεύμονες και εγκατασταθεί σε κάποιο σημείο της πνευμονικής αρτηρίας ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Πρόκειται για μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.

«Πολύ μικρός αριθμός ατόμων γνωρίζει για τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο και τους κινδύνους που ενέχει για τη ζωή μας και πολλοί γιατροί δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματά της έγκαιρα ώστε να μπορεί να προληφθεί ή θεραπευτεί σωστά. Έτσι, πάρα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν ενώ η νοσηρότητα και η θνητότητα θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί», αναφέρει ο καθηγητής.

Ένας θρόμβος αίματος στο πόδι και στους πνεύμονες μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τη δημιουργία θρόμβωσης είναι η νοσηλεία σε νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι χειρουργικές επεμβάσεις, για την αντιμετώπιση ύπαρξη καρκίνου, η ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως είναι τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια, το κάπνισμα, αλλά μεγάλος παράγοντας κινδύνου είναι επίσης και η παχυσαρκία. Με δεδομένο ότι στην εποχή μας η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια επιδημία θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου που συχνά μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση. Τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο πρέπει να λάβουν προληπτική αγωγή η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα αλλά και άλλα μέσα όπως είναι οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί αυξάνοντας την κίνηση, βάζοντας δηλαδή στην καθημερινότητα το περπάτημα, έχοντας καλό σωματικό βάρος και ενυδατώνοντας συχνά τον οργανισμό, ειδικά οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.

 

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass