ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ:

Μετατροπή των Νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρείες!

*...Αλλά και προγράμματα ΣΔΙΤ για συντήρηση κτιρίων, εκσυγχρονισμό απαξιωμένων δομών και δημιουργία νέων υποδομών * Η παρέμβαση του Κων. Μπαργιώτα στο ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2018 22:06

Η αναγέννηση, ανασυγκρότηση και ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η σύσταση του οποίου από το ΠΑΣΟΚ υπήρξε μια εμβληματική μεταρρύθμιση και έτυχε καθολικής αναγνώρισης από τους πολίτες, αποτελεί τον πυρήνα του προγράμματος Υγείας του Κινήματος Αλλαγής.


Πτυχές του προγράμματος αυτού, που προβλέπει μεταξύ άλλων αυτονόμηση των νοσοκομειακών μονάδων και μετατροπή τους ακόμα και σε Ανώνυμες Εταιρείες, αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων σε συνεργασία με τις περιφέρειες, ειδικές αναφορές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην Ψυχική Υγεία καθώς και δέκα μέτρα πολιτικής στον τομέα του φαρμάκου παρουσίασε ο Λαρισαίος βουλευτής ως υπεύθυνος στον τομέα Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

Ο Λαρισαίος βουλευτής ανέδειξε ως κεντρικό σημείο της ολοκλήρωσης του ΕΣΥ το Εθνικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταθέτοντας σειρά προτάσεων τόσο για τη χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων όσο και για την αναμόρφωση της Δομής και της Διοίκησης γιατί όπως υποστήριξε οι σημερινές συνθήκες απαιτούν «μετατόπιση του κέντρου βάρους των πολιτικών υγείας στη λειτουργία, την οργάνωση, στις αλλαγές συμπεριφορών και νοοτροπιών και την ανάπτυξη νέου τύπου υπηρεσιών».
Το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής διαπιστώνει πως μετά από πέντε σχεδόν χρόνια αποεπένδυσης, το ΕΣΥ χρειάζεται γενναίους πόρους και χρηματοδότηση όχι μόνο για την καθημερινή λειτουργία, αλλά και για τη συντήρηση των υποδομών, την ανανέωση του εξοπλισμού, τη δημιουργία νέων δομών, εκεί που υπάρχει ανάγκη ακόμη, αλλά και κυρίως για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Πλην όμως με την πολιτική των μεγάλων πλεονασμάτων και τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να προέλθουν μόνο από τον προϋπολογισμό.
Γι΄ αυτό χαρακτηρίζοντας «εθνικά επιβεβλημένη» την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου, προτείνει αύξηση της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό στο μέσο ευρωπαϊκό όρο με διακομματική συμφωνία, άντληση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, εκπαίδευσης προσωπικού και ενσωμάτωσης τεχνολογίας και άντληση πόρων από προγράμματα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), από το πακέτο Γιουνκέρ για τη χρηματοδότηση της βαριάς συντήρησης των κτιρίων, του εκσυγχρονισμού απαξιωμένων δομών και της δημιουργίας νέων υποδομών. Στις προτάσεις χρηματοδότησης περιλαμβάνονται επίσης η προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα και τα οφέλη από τον ιατρικό τουρισμό.

ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Το ΕΣΥ, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και τις προκλήσεις της τεχνολογίας, χρειάζεται τεκτονικές μεταρρυθμίσεις στη δομή του και στον τρόπο διοίκησης, σημείωσε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Μπαργιώτας παρουσιάζοντας ένα νέο τολμηρό, όπως το χαρακτήρισε, διοικητικό μοντέλο που προβλέπει σταδιακή μετατροπή του Υπουργείου Υγείας σε επιτελικό όργανο στρατηγικού σχεδιασμού, ρύθμισης και ελέγχου των λειτουργιών του συστήματος και μεσοπρόθεσμα αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων σε ό,τι αφορά την εποπτεία και την καθημερινή λειτουργία των μονάδων υγείας σε στενή συνεργασία με τις αιρετές περιφέρειες, πόροι και αρμοδιότητες πρέπει να αποκεντρωθούν. Σαν πρώτο βήμα η γεωγραφική ταύτιση των Υ.ΠΕ με τις Περιφέρειες και η διασύνδεσή τους θα μπορούσε να προλειάνει το έδαφος, μεταφέροντας στελέχη και τεχνογνωσία.
Όσον αφορά στις μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, υποστηρίζεται η ανάγκη αυτονόμησής τους από τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου, να αποκτήσουν σταθερές, τεχνοκρατικά άρτιες διοικήσεις απαλλαγμένες από τις πελατειακές λογικές, να εξοπλιστούν με ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς και αυτονομία μεσοπρόθεσμα στις προσλήψεις και την κοστολόγηση των υπηρεσιών τους. Έτσι, θα μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον, να αξιοποιήσουν τις υποδομές και το προσωπικό τους εκτιμά το πρόγραμμα Υγείας του κόμματος προτείνοντας μάλιστα σε πρώτη φάση να εξεταστεί η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ ή ΑΕ του δημοσίου.
Η προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση συμπληρώνεται με παρεμβάσεις στη λειτουργία των ιατρικών υπηρεσιών όπως η διαρκής αξιολόγηση της ιατρικής πράξης, η εισαγωγή άριστων πρακτικών, νέων ελεγμένων μεθόδων θεραπείας, η τήρηση πρωτοκόλλων θεραπείας, αναμόρφωση του ΚΕΣΥ ή η δημιουργία ενός νέου οργανισμού αρμόδιου για την έκδοση και την τήρηση οδηγιών και κανόνων και την εισαγωγή άριστων πρακτικών σε συνεργασία με τον ΠΙΣ και τις επιστημονικές εταιρείες είναι κομβικής σημασίας.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ 24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου ο κ. Μπαργιώτας επέκρινε την κυβέρνηση για την προώθηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας υποστηρίζοντας πως «η δημιουργία αμιγώς κρατικού δικτύου απαιτεί δισ. σε καινούργιες επενδύσεις υποδομών που δεν υπάρχουν, αύξηση των δαπανών της μισθοδοσίας έξω από τις δυνατότητες του προϋπολογισμού ενώ ο θεσμός ανταγωνίζεται και αποδομεί τις υφιστάμενες δομές των ΚΥ αγροτικού και αστικού τύπου».
Για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μεταξύ άλλων πρότεινε την εξάντληση των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, την ελεύθερη επιλογή ιατρού (οικογενειακού και ειδικότητας), καθώς και νοσηλευτηρίου, ενιαίους, διαφανείς κανόνες λειτουργίας με γνώμονα τη σχέση κόστους/ποιότητας, αξιοποίηση όλων των δομών, όλων των επαγγελματιών υγείας με ενιαίο τρόπο και διαφανή, διαρκής αξιολόγηση όλων, Κέντρα Υγείας σε όλους τους αγροτικούς και ημιαστικούς Δήμους, Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωης λειτουργίας σε όλα τα Μεγάλα Αστικά Κέντρα με δίκτυο υπηρεσιών στα δημοτικά διαμερίσματα, Τοπικά Δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών (Κ.Υ.-Συμβεβλημένοι γιατροί – οικογενειακοί γιατροί) σε όλη τη χώρα.
Προτείνεται επίσης η πιστοποίηση και ένταξη στα δίκτυα των Δημοτικών ιατρείων και υπηρεσιών υγείας και διασύνδεση των ιδιωτών ιατρών και ιατρείων με το δημόσιο σύστημα καθώς και να δοθεί έμφαση στην πρόληψη.

ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με δεδομένο πως η δραστική μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης είχε δυστυχώς σοβαρές παρενέργειες, η βασική εκ των οποίων είναι η μετακύληση ενός σημαντικού μέρους του κόστους στον ασθενή είτε λόγω αυξημένων συμμετοχών είτε λόγω αγοράς των φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, προτεραιότητα του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί η ελάφρυνση των ασφαλισμένων, των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων.
Στο πλαίσιο μιας νέας φαρμακευτικής πολιτικής το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής προτείνει δέκα μέτρα πολιτικής:
* Σταδιακή ετήσια αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κατά 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα 4 χρόνια, ώστε η Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη να πλησιάσει τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο.
* Καταπολέμηση της πολυφαρμακίας. Καθολική διάθεση όλων φαρμάκων μέσω Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ασχέτως αποζημίωσης, και έλεγχος της χρήσης φαρμάκων.
* Αυστηρός έλεγχος στη χορήγηση νέων καινοτόμων φαρμάκων μέσω πρωτοκόλλων και αρχείου ασθενών (Registries). Φορέας υλοποίησης ΕΟΠΥΥ και Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.
* Συγκράτηση στη συνταγογράφηση φτηνών φαρμάκων.
* Αύξηση διείσδυσης γενοσήμων με κίνητρα όπως η μηδενική συμμετοχή στους άνω των 65, για όλα τα χρόνια νοσήματα αποκλειστικά για τη συνταγογράφηση γενοσήμων.
*Υπολογισμός και καταλογισμός rebates και clawback κατά μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες. Σταδιακή μείωση του clawback.
*Χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο.
*Δέσμη μέτρων για τη συγκράτηση και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων.
*Επιτροπή αξιολόγησης τεχνολογίας φαρμάκων (ΗΤΑ) ως ανεξάρτητη αρχή.
* Ανεξάρτητη επιτροπή τιμολόγησης και επιτροπή διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ειδική αναφορά στον τομέα της ψυχικής υγείας έκανε ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης, με το κλείσιμο των ψυχιατρείων που απομένουν και τη μετάθεση των υπηρεσιών στα γενικά νοσοκομεία και στις υπηρεσίες της κοινότητας, καθώς και την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που φθίνουν υποστελεχωμένες λόγω υποχρηματοδότησης. Ενώ στον τομέα των εξαρτήσεων επιτέλους τάχθηκε υπέρ της σύνταξης ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που θα ανταποκρίνεται όχι μόνο στις εξαρτήσεις από νόμιμες ή παράνομες ουσίες, αλλά και στις εξαρτητικές συμπεριφορές που απειλούν τις κοινωνίες, όπως ο τζόγος και το διαδίκτυο. Η σημερινή κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Μπαργιώτας, όχι απλά δεν προσπαθεί να περιορίσει αυτές τις απειλές, αλλά προωθεί με τον τρόπο της την εξάπλωσή τους (διαφημίσεις σχετικά με τον τζόγο, άδειες καζίνο κλπ).
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass