ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αυστηρότερη η προστασία του απορρήτου στην υγεία

* Τι ισχύει από τις 25 Μαΐου για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2018 22:16

Αυστηρά θα είναι τα μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων πολιτών και στον χώρο της υγείας, καθώς και τα πρόστιμα τα οποία θα επιβληθούν σε όσους δεν τα εφαρμόσουν.

Σημαντικό παράγοντα για την προστασία τους θα αποτελεί η συναίνεση του πολίτη για κάθε ενέργεια του κατόχου στοιχείων τους, είτε αυτή αφορά επεξεργασία τους είτε μεταφορά τους είτε και διαγραφή τους.

Για τα νέα δεδομένα, που θα ισχύσουν από τις 25 Μαΐου, σε όλη τη χώρα, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) αλλά και για τον τρόπο εναρμόνισης του ιατρικού κλάδου με αυτά, ενημερώθηκαν χθες γιατροί μικροβιολόγοι και βιοπαθολόγοι της Λάρισας, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και η Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων-Βιοπαθολόγων Λάρισας, στο ξενοδοχείο «Διόνυσος».

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κ. Γιαννακόπουλος, και η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Μικροβιολόγων-Βιοπαθολόγων Λάρισας κ. Λίλιαν Χελιδόνη.

Η ενημέρωση για τα στοιχεία του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων στις ιδιωτικές δομές υγείας, που αφορούν τους γιατρούς όλων ανεξαιρέτως των ειδικοτήτων, έγινε από τον κ. Παναγιώτη Οικονόμου, σύμβουλο Πληροφορικής.

Δόθηκε έμφαση στους τρόπους με τους οποίους οι γιατροί και οι επιχειρήσεις υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που αφορούν στη λειτουργία τους, τους τρόπους επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, την υλοποίηση δράσεων προβολής κ.λπ.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου: «Ο κανονισμός «βάζει τάξη» στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι Δημόσιοι Οργανισμοί διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα.

Όσον αφορά στην ασφάλεια των δεδομένων οι πολίτες έχουν δικαίωμα να συναινέσουν ή μη στη διαχείριση των δεδομένων τους δηλαδή στη διαγραφή, τροποποίηση, άρση / τροποποίηση συναίνεσης, φορητότητα δεδομένων κ.λπ.».

Βαρύτητα έδωσε ο κ. Οικονόμου, στα δικαιώματα του πολίτη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ο πολίτης έχει δικαίωμα στην εύκολη και ξεκάθαρη πληροφόρηση και συγκεκριμένα να γνωρίζει: Πληροφορίες που παρέχονται στο υποκείμενο των δεδομένων, την ταυτότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας του υπευθύνου επεξεργασίας και, κατά περίπτωση, του εκπροσώπου του υπευθύνου επεξεργασίας, τα στοιχεία επικοινωνίας του υπευθύνου προστασίας δεδομένων, κατά περίπτωση, τους σκοπούς της επεξεργασίας για τους οποίους προορίζονται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και τη νομική βάση για την επεξεργασία, τους αποδέκτες ή τις κατηγορίες αποδεκτών των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, εάν υπάρχουν, το χρονικό διάστημα για το οποίο θα αποθηκευτούν τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ή, όταν αυτό είναι αδύνατο, τα κριτήρια που καθορίζουν το εν λόγω διάστημα, την ύπαρξη δικαιώματος υποβολής αιτήματος στον υπεύθυνο επεξεργασίας για πρόσβαση και διόρθωση ή διαγραφή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή περιορισμό της επεξεργασίας που αφορούν το υποκείμενο των δεδομένων ή δικαιώματος αντίταξης στην επεξεργασία, καθώς και δικαιώματος στη φορητότητα των δεδομένων κ.α.».

Ο κ. Οικονόμου για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων υγείας, δήλωσε τα εξής: «Η συμμόρφωση οποιασδήποτε επιχείρησης με τον GDPR είναι μια σύνθετη διαδικασία: Αφορά πρωτίστως τη διοίκηση, αφορά όλο το προσωπικό, όλες τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, τα συστήματα της επιχείρησης και τους προμηθευτές της επιχείρησης».

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass