Μην καταναλώνετε αυτό το λάδι

Δημοσίευση: 29 Νοε 2017 22:30

Σύσταση στους καταναλωτές να μην καταναλώσουν «λάδι» με επωνυμίες όπως αυτές που διακινούσαν οι συλληφθέντες για νοθεία τροφίμων στη Λάρισα, απευθύνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Με χθεσινή του ανακοίνωση (με τίτλο «Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης νόθευσης των τροφίμων - Δέσμευση νοθευμένων») ο ΕΦΕΤ παρεμβαίνει δημοσίως στην υπόθεση, καλώντας τους πολίτες να μην καταναλώσουν – εφόσον έχουν στη διάθεσή τους – «λάδια» που πωλούνται ως «εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα» με τις εμπορικές επωνυμίες: «PAROS», «Karpos», «Λιοτριβειό», «Kriti», «Elias drops», «Ελαιώνας / Eleonas» και «CRETA drops».

Πρόκειται για τις επωνυμίες με τις οποίες, οι συλληφθέντες στη Λάρισα - σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - διέθεταν το «λάδι» τόσο στην τοπική αγορά όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πρώτα νόθευαν ηλιέλαιο με χρωστικές ουσίες προκειμένου το χρώμα του να μοιάζει ως παρθένο ελαιόλαδο.

Οι επτά συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο στον Ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν αντιμετωπίζοντας κατηγορίες όπως της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης σε συνδυασμό με τη διάπραξη απατών κατ’ επάγγελμα, της δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων, της πρόληψης, καταστολής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.λ. διατάξεις, της παράβασης της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων κ.λ.π. διατάξεων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών και άλλων διατάξεων.

Οι επτά, τέσσερις εκ των οποίων είναι μέλη της ίδιας οικογένειας και άλλοι τρεις είναι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, συνελήφθησαν μετά από έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας Λάρισας, τόσο στο σπίτι 49χρονου Λαρισαίου όσο και στο συσκευαστήριο της οικογενειακής επιχείρησης, έξω από τη Λάρισα.

Εκεί όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 19 τόνοι ηλιέλαιου που νοθεύονταν με χρωστικές ουσίες και πωλούνταν στην αγορά ως παρθένο ελαιόλαδο. Μάλιστα στη δικογραφία που υποβλήθηκε στις εισαγγελικές αρχές περιλαμβάνονται 52 ονόματα (κυρίως προμηθευτές) επιβεβαιώνοντας το διευρυμένο δίκτυο πωλητών που διέθεταν το νοθευμένο λάδι στην εγχώρια αγορά μέσω εστιατορίων, σούπερ ή μίνι μάρκετ και καταστήματα ψιλικών. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. μόνο 100.000 λίτρα νοθευμένου λαδιού διατέθηκαν το περασμένο τρίμηνο στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Τη νοθεία κατήγγειλαν οι γερμανικές αρχές, με την Οικονομική Αστυνομία Βορείου Ελλάδας μετά από πολύμηνη παρακολούθηση να συλλαμβάνει μια Λαρισαία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (κατά την είσοδό της στην Ελλάδα από τη Γερμανία) και να καταλήγει στην αποθήκη – συσκευαστήριο έξω από τη Λάρισα.

Εκεί όπου το νοθευμένο λάδι τοποθετούνταν σε πλαστικά ή μεταλλικά δοχεία που έφεραν ετικέτες με τις επωνυμίες που παρέπεμπαν σε Κρήτη ή Μεσσηνία και γενικότερα περιοχές της χώρας, γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

Ο ΕΦΕΤ

Αναλυτικότερα ο ΕΦΕΤ σε χθεσινή ανακοίνωσή του με θέμα «Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης νόθευσης των τροφίμων - Δέσμευση νοθευμένων ελαιολάδων» σημειώνει πως «για την καταπολέμηση της νοθείας στα τρόφιμα οργανώθηκε στον νομό Λάρισας ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση υπό τον συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας και τη συμμετοχή τόσο των αστυνομικών αρχών Λάρισας όσο και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του Ε.Φ. Ε.Τ.

Αποτέλεσμα της επιχείρησης αυτής ήταν η εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στον χώρο της νόθευσης των τροφίμων και δη του ελαιολάδου. Δεσμεύτηκαν περίπου είκοσι τόνοι λιπαρής ύλης, ξένης προς το ελαιόλαδο, όπως επιβεβαιώθηκε και από αντίστοιχες δοκιμές που διενεργήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Συγκεκριμένα δεσμεύτηκαν: 4.600 λίτρα λιπαρής ύλης σε υπάρχουσα δεξαμενή, 10.380 λίτρα σε μεταλλικές συσκευασίες των 5 λίτρων φερόμενων ως Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο με την εμπορική επωνυμία "PAROS", 4.290 λίτρα σε μεταλλικές συσκευασίες των 5 λίτρων φερόμενων ως Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο με την εμπορική επωνυμία "Karpos".

Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η ανωτέρω εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει διάφορα "έλαια", που τα εμφάνιζε ως Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα, με τις κάτωθι εμπορικές επωνυμίες: "PAROS", "Karpos", "Λιοτριβειό", "Kriti", "Elias drops", "Ελαιώνας / Eleonas", "CRETA drops".

Συνεπώς, καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους τα παραπάνω εμφανιζόμενα ως Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα να μην τα καταναλώσουν.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνεχίζει τους σχετικούς με το θέμα ελέγχους, τελώντας σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία τόσο με την Οικονομική Αστυνομία όσο και με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών και την εξάλειψη των φαινομένων απάτης στον χώρο των τροφίμων» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΛΕΓΧΟΣ

Να σημειωθεί ότι τα 19.270 λίτρα «λαδιού» που βρέθηκαν στην αποθήκη – συσκευαστήριο, δεσμεύτηκαν από το κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ, ενώ από την εξέταση των δειγμάτων από τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας, προέκυψαν ως μη κανονικά – νοθευμένα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» οι εργαστηριακές εξετάσεις θα επαναληφθούν στην περίπτωση που απαιτηθεί στο πλαίσιο της ανάκρισης ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο εργαστηριακός έλεγχος για να εντοπισθεί η ταυτότητα της «λιπαρής ύλης» όπως τη χαρακτηρίζει ο ΕΦΕΤ. Προς το παρόν η αποθήκη - συσκευαστήριο παραμένει φυλασσόμενη από την ΕΛ.ΑΣ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass