ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Στη Βουλή η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2017 15:50

Στη Βουλή μετέφεραν με ερωτήσεις τους Λαρισαίοι βουλευτές το θέμα της λειτουργίας των χειρουργείων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας με αφορμή και τη μη έγκυρη συντήρηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Αναλυτικότερα, για «κραχ» στο Πανεπιστημιακό κάνει λόγο ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο τομέας της Υγείας στη χώρα μας είναι τοις πάσι γνωστή, ανεξάρτητα αν την παραδέχεται η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Τα προβλήματα εκδηλώνονται σε καθημερινή βάση, φθάνοντας ενίοτε στην ακραία κατάσταση της αδυναμίας λειτουργίας ολόκληρων νοσοκομείων».

Ο κ. Χαρακόπουλος παραπέμποντας στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία», υπογραμμίζει ότι το Π.Γ.Ν.Λ. «τίθεται πρακτικά εκτός λειτουργίας ‘‘καθώς την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα γίνουν προγραμματισμένα χειρουργεία, ούτε έκτακτα που θα προκύψουν λόγω της εφημερίας του’’».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για την επείγουσα ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων για την απρόσκοπτη λειτουργία του Π.Γ.Ν.Λ., το οποίο καλύπτει μια τεράστια περιφέρεια και εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Αναφέρουμε μόνον την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, ο οποίος σε σχετική του ανακοίνωση, αφού εκφράζει την ‘‘έντονη ανησυχία του για την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα των νοσοκομείων της περιοχής’’ ζητά μεταξύ άλλων «την τροποποίηση του προϋπολογισμού και την ενίσχυση του Π.Γ.Ν.Λ. με έκτατο κονδύλι, για να αρθεί η αδικία σε σύγκρισή του με άλλα τριτοβάθμια νοσοκομεία».

Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει ζητώντας να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό: «Αν αληθεύει ότι ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός του Π.Γ.Ν.Λ. είναι ο μικρότερος που είχε ποτέ. Αν είχε γνώση των σοβαρών προβλημάτων και ελλείψεων του εν λόγω νοσοκομείου, κι αν ναι, γιατί δεν προέβη εγκαίρως στις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυσή τους. Πότε θα δώσει λύση στα προβλήματα του Π.Γ.Ν.Λ. ώστε να αποφευχθεί η επώδυνη για τους ασθενείς και απαξιωτική για ευρωπαϊκό κράτος αναστολή της λειτουργίας του. Αν εξετάζει την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας για τροποποίηση του προϋπολογισμού και ενίσχυση του Π.Γ.Ν.Λ. με έκτατο κονδύλι».

ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ

Τις «συνθήκες διάλυσης και αποσύνθεσης της δημόσιας υγείας» που «καταγράφονται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας» φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή, ο αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας.

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, ο κ. Κέλλας επισημαίνει πως «σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθερία”, από την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα πραγματοποιηθούν τα όποια προγραμματισμένα αλλά και έκτακτα χειρουργεία που θα προκύψουν λόγω της εφημερίας του, γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως το νοσοκομείο τίθεται εκτός λειτουργίας».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. τονίζει επίσης πως «όλα τα παραπάνω αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων στο Πανεπιστημιακό, αφού ακόμη και ο ίδιος ο διοικητής του, κ. Παναγιώτης Νάνος, προέβλεψε – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – ότι με τις συγκεκριμένες ελλιπείς πιστώσεις, το νοσοκομείο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει μετά τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η ραγδαία μείωση της χρηματοδότησης προς το νοσοκομείο έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται πρακτικά εκτός λειτουργίας από τις επόμενες ημέρες».

Ο κ. Κέλλας ρωτά τον υπουργό Υγείας «έχετε γνώση της επικρατούσας κατάστασης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία του; Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε άμεσα ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, το οποίο καλείται να λειτουργήσει με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό που είχε ποτέ;

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Την έκρυθμη κατάσταση στο ΠΠΓΝΛ αναδεικνύει με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Υγείας και ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Σημειώνοντας ότι «στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους από κάθε μεριά της χώρας, τα προβλήματα έχουν πλέον διογκωθεί. Οι διαρκείς και οριζόντιες περικοπές των προϋπολογισμών οδήγησαν σε ελλείψεις υλικών, ελλιπή ιατρικό εξοπλισμό και μείωση του προσωπικού. Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται εμφανές, αν συγκρίνει κανείς τον προϋπολογισμό του με τους προϋπολογισμούς των άλλων Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Περιφέρειας. Από τη σύγκριση προκύπτει η συστηματική αδικία σε βάρος του νοσοκομείου. Είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της περιφέρειας του οποίου μειώθηκε ο προϋπολογισμός (από 45 σε 42 και μετά 40 εκ. ευρώ), πάρα την αύξηση των εισαγωγών κατά 10% την περασμένη χρονιά. Η σημερινή εικόνα του νοσοκομείου αδικεί τις σπουδαίες υπηρεσίες υγείας που παρέχει εδώ και χρόνια».

Ο κ. Μπαργιώτας ρωτά, «αν θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση του ΠΠΓΝΛ, δεδομένης της υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, αλλά και της μικρότερης χρηματοδότησης σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των άλλων Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Περιφέρειας και ζητά να κατατεθούν για τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Περιφέρειας: οι προϋπολογισμοί και η εκτέλεσή τους μεταξύ 2012-2017, οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις, καθώς και οι λοιπές πηγές χρηματοδότησης μεταξύ 2012-2017».

ΤΟ ΕΚΛ

Τέλος, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «το σταμάτημα των χειρουργείων στο ΠΠΝΛ, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο πρόβλημα, αλλά μέρος των μεγάλων προβλημάτων διαρκείας του δημόσιου συστήματος υγείας, που οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική των δραστικών περικοπών, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση».

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καταλήγει σημειώνοντας ότι «χρόνια τώρα, με διάφορες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αναδεικνύει αυτά τα προβλήματα και διεκδικεί την επίλυσή τους και αυτό θα συνεχίσει να κάνει με νέες κινητοποιήσεις, στις οποίες θα καλέσει να συμμετέχουν όλα τα σωματεία, αλλά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών, των ΕΒΕ, των εργαζόμενων στη δημόσια υγεία», παρουσιάζοντας επίσης το διεκδικητικό του πλαίσιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass