«ΕΣΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΠΓΝΛ

Ανάσα αισιοδοξίας για ασθενείς, συνοδούς και επισκέπτες

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2017 22:30

Πραγματικότητα είναι από χθες το εστιατόριο για περιπατητικούς ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς και η «Εστία Πολιτισμού» που φιλοξενείται στον 3ο όροφο του κτιρίου Α του νοσοκομείου.

Το εστιατόριο δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να σερβιριστούν το φαγητό της επιλογής τους, εφόσον ο θεράπων ιατρός τούς έχει επιτρέψει ελεύθερο γεύμα ή δείπνο.

Σύμφωνα με τον διοικητή των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτη Νάνο, «στόχος είναι να αλλάξει παραστάσεις ο ασθενής, να περάσει όσο περισσότερο ανώδυνα γίνεται ο χρόνος του και να τονωθεί η ψυχολογία του, στοιχείο που συνεισφέρει αποδεδειγμένα στην ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας του».

Στη βελτίωση των συνθηκών παραμονής και νοσηλείας των περιπατητικών ασθενών, καθώς και της δύσκολης καθημερινότητας των συνοδών τους και των επισκεπτών του νοσοκομείου, στοχεύει και η «Εστία Πολιτισμού».

Πρόκειται για έναν μεγάλο χώρο, με καταπληκτική θέα στους γειτονικούς λόφους του Μεζούρλου, όπου αναπτύχθηκαν γενική βιβλιοθήκη, internet room με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και εκθεσιακός χώρος. Ο μεγάλος διάδρομος λειτουργεί ουσιαστικά ως εσωτερικό αίθριο, όπου φιλοξενείται από χρόνια μόνιμη έκθεση με έργα του Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα.

Εν τω μεταξύ, εκτός από τη γενική βιβλιοθήκη, τέθηκε χθες σε λειτουργία και η βιβλιοθήκη της Παιδιατρικής Κλινικής, δωρεά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νίκαιας και εθελοντών οι οποίοι συνέλεξαν περίπου 300 βιβλία σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή και τη Δημοτική Κοινότητα Νίκαιας. Επίσης στην Ψυχιατρική Κλινική δημιουργήθηκε ανάλογη μικρή βιβλιοθήκη, με βιβλία που δώρισε το παράρτημα Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία λειτουργεί με εθελοντές δανειστική βιβλιοθήκη κάθε εβδομάδα για τους ασθενείς.

Επισημαίνεται ότι όλες οι παραπάνω υπηρεσίες λειτουργούν ελεύθερα, χωρίς χρονικούς ή άλλους περιορισμούς για ασθενείς, συνοδούς ή επισκέπτες, ενώ δεν βάρυναν τον προϋπολογισμό του ΠΓΝΛ, καθώς είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της διοίκησης με εθελοντές πολίτες και φορείς, καθώς και με τοπικές επιχειρήσεις.

Ο εκθεσιακός χώρος της «Εστίας Πολιτισμού» ξεκίνησε τη λειτουργία του με έκθεση φωτογραφίας της νεοσύστατης φωτογραφικής ομάδας «Φωτόνιο», με τίτλο «Μικρές Στιγμές», η οποία θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 30 Απριλίου 2017.

Στην έκθεση συμμετέχουν ερασιτέχνες φωτογράφοι που εργάζονται στα Νοσοκομεία της Λάρισας, ως εξής: Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου, Γρηγόρης Βαγενάς, Ανδρέας Κατσάκος, Χρυσούλα Μπάκαβου, Παναγιώτης Νάνος και Μαρία Ξανθοπούλου.

Μιλώντας χθες το απόγευμα στο πλαίσιο μιας λιτής τελετής, ο κ. Νάνος τόνισε ότι η πιλοτική λειτουργία των παραπάνω υπηρεσιών είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας για τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου υγείας, μιας πραγματικότητας δεκαετιών σε δημόσια νοσοκομεία άλλων χωρών, που δεν υφίσταται όμως στο ελληνικό σύστημα υγείας.

Παράλληλα, υλοποιείται έτσι ο στόχος που είχε θέσει η διοίκηση για τη σταδιακή μετατροπή, εντός του 2017, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας ως το πρώτο φιλικό νοσοκομείο για τους περιπατητικούς ασθενείς στη χώρα.

Τους χαιρετισμούς και τη συμπαράσταση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, μετέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, που τόνισε ότι «θέλω να πιστεύω πως αυτό αποτελεί μια εναλλακτική επικουρική μορφή θεραπείας των ασθενών και υψώνει ένα γιγάντιο τοίχος πολιτισμού εις πείσμα των καιρών! Εύχομαι καλή επιτυχία στο εντυπωσιακό αυτό εγχείρημα!».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, οι αντιδήμαρχοι Λάρισας και Κιλελέρ κ. Νίκος Καλτσάς και Αχιλλέας Χατζούλης αντίστοιχα, ο πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας του ΕΕΣ, Χρήστος Σάρρος και ο εκπρόσωπος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιγνατίου, πατέρας Σέργιος.

Παρευρέθηκαν επίσης οι αναπληρωτές διοικητές του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Ανθή Χαλιβέρα και Δημήτρης Λιόλιος, αντίστοιχα, καθώς και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΠΓΝΛ, καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας, Λάζαρος Σακκάς.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass